Nogomet

Dynamo nadigrao moćni City

Josip Piršljin • četvrtak, 10.03.2011.
Dynamo nadigrao moćni City
Foto: EPA

Nogometaši Dynama iz Kijeva u prvoj utakmici osmine finala Europske lige s 2:0 su svladali Manchester City i time ostvarili lijepu prednost uoči gostovanja u Engleskoj. Twente je upisao još uvjerljiviju pobjedu protiv Zenita, a do slavlja su došli i igrači Benfice i Spartaka.

Dynamo Kijev - Manchester City 2:0
(Ševčenko 25', Gusev 77')

Kijevski Dynamo ugostio je na stadionu Valerij Lobanovski engleski Manchester City, jednog od najvećih favorita za osvajanje ovosezonskog izdanja Europske lige. Ukrajinci su u šesnaestini finala ukupnim rezultatom 8:1 svladali Bešiktaš, te su i protiv Cityja imali velike ambicije. Odličnom igrom svladali su Engleze, te na put u Manchester idu s dva gola prednosti. Hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević odigrao je vrlo dobrih 90 minuta za Dynamo.

U prvom dijelu, po izuzetno hladnom vremenu, bolje su se snašli domaći nogometaši koji od početka susreta nisu dopuštali sastavu Roberta Mancinija da ozbiljnije ugrozi njihova vrata. Kijevljani su iz prve veće prilike došli do vodstva kada je u 25. minuti Andrij Ševčenko odlično reagirao na ubačaj Andrija Jarmolenka i odveo svoju ekipu na odmor s minimalnom prednošću.

Igrači Jurija Sjomina su i u drugom poluvremenu više prijetili golu Joea Harta i bili su bliži novom pogotku na utakmici. U 62. minuti Artem Milevskij je bio u sjajnoj situaciji da poveća vodstvo Dynama, ali njegov pokušaj zaustavlja Hart. Ukrajinci su nastavili s napadima, a do prednosti od 2:0 ipak dolaze u 77. minuti. Oleg Gusev je primio jednu odbijenu loptu u sredini gostujućeg šesnaesterca i neobranjivo tukao pod vratnicu. Isti igrač imao je sjajnu šansu da postigne i treći gol za domaće, ali u 89. minuti Hart spašava City.

Benfica - PSG 2:1
(Pereira 42', Jara 81'/Luyindula 14')

Benfica je nakon dvije pobjede protiv Stuttgarta u prošloj fazi natjecanja slavila i protiv PSG-a. Parižani su, pak, do osmine finala došli preko BATE Borisova za što su im bila dovoljna dva remija. Gosti su rano poveli, no drugoplasirana momčad portugalskog prvenstva preokretom dolazi do pobjede i minimalne prednosti uoči uzvratnog susreta na Parku Prinčeva.

Gostujuća momčad bolje je otvorila utakmicu, te je dosta rano došla do vodećeg pogotka. Nene je odlično asistirao Peguyu Luyinduli koji iz neposredne blizine pogađa mrežu Roberta Jimeneza. Ipak, Portugalci nakon primljenog gola bitno popravljaju igru, te pred kraj poluvremena, u 42. minuti, dolaze do izjednačenja. Strijelac za 1:1 bio je Urugvajac Maximiliano Pereira. Drugo poluvrijeme ponudilo je dobar nogomet s obje strane, no do pogotka i pobjede ipak dolazi Benfica. Devet minuta prije kraja konačnih 2:1 postavlja Franco Jara na asistenciju Pabla Aimara.

Ajax - Spartak Moskva 0:1
(Alex 57')

U susretu dviju momčadi koje su igrale Ligu prvaka ove sezone slavili su nogometaši iz Moskve. Unatoč 23 upućena udarca prema vratima gostiju, Ajax nije mogao doći do gola, a Spartak je postigao jedan iz tri pokušaja, te u Moskvu odlazi s lijepom prednošću. Hrvatski U-21 reprezentativac Filip Ozobić ovog puta nije bio niti na klupi ruskog sastava.

Ajax je na Amsterdam Areni od prve minute bio bolja momčad na terenu. Nizozemci su u prvom poluvremenu stvorili veliki broj prilika i bili su konstantna prijetnja vratima Andreja Dikana, dok se Spartak uglavnom koncentrirao na kontranapade. Na predah se otišlo s rezultatom 0:0, a prvi do gola u nastavku ipak stižu Rusi. Igrala se 57. minuta kada je Brazilac Alex Meschini oštrim udarcem s ruba kaznenog prostora šokirao domaće igrače i navijače. Ajax je nakon primljenog gola još više pritisnuo, ali rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao.

Twente - Zenit 3:0
(De Jong 25', 92', Landzaat 56')

U drugom nizozemsko - ruskom dvoboju vrlo vrijednu domaću pobjedu ostvarili su nogometaši Twentea iz Enschedea. Protiv favoriziranih Rusa koji su osvojili Kup UEFA 2008. godine slavili su s čak 3:0 i time učinili veliki korak ka plasmanu među osam najboljih ekipa. Zenit je u dosadašnjim utakmicama Europske lige igrao vrlo uvjerljivo, no sada ih u uzvratu u Sankt Peterburgu čeka iznimno težak zadatak.

Domaći sastav bolju igru u početku prvog poluvremena okrunio je pogotkom u 25. minuti. Nacer Chaddli je s desne strane ubacio u gostujući šesnaesterac gdje je najbolje reagirao Luuk de Jong, te su Nizozemci došli do prednosti. Rezultat 1:0 očuvao se do isteka prvih 45 minuta, a Twente je povećao svoju prednost u nastavku susreta. U 56. minuti na 2:0 povisio je Denny Landzaat. Rusi su tada pokušali smanjiti rezultat, no u sudačkoj nadoknadi De Jong im je zabio još jedan pogodak i uvelike im smanjio šanse za prolazak u četvrtfinale.

Europska liga, završnica

osmina finala

Braga1:0Liverpool
PSV Eindhoven0:0FC Rangers
Bayer Leverkusen2:3Villarreal
CSKA Moskva0:1Porto
Twente3:0Zenit
Ajax0:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev2:0Manchester City
Benfica2:1PSG
PSG1:1Benfica
Manchester City1:0Dynamo Kijev
Zenit2:0Twente
Spartak Moskva3:0Ajax
Porto2:1CSKA Moskva
FC Rangers0:1PSV Eindhoven
Villarreal2:1Bayer Leverkusen
Liverpool0:0Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Stalker11.03.2011. u 17:09
    Nisu ciljano kupovali igrace, pokupovali masu igraca samo zbog imena a pola ih nije potrebno ili je bilo boljeg izbora od njih, ukrajinci ih totalno nadigrali i nadam se prolazu Dynama...
    Stalker
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 10:33
    Nije Dynamo loš, ali kakve igrače ima Man City spram njih bi trebao biti Ferarri. Kao da je bitno tko ulaže novac, šeik, rus, amerikabac ili Perez s bankama, poanta je ista, sve su to klubovi s puno love. A nije City preko noći sad već, oni već neko vrijeme ulažu, samo problem je što ne znaju prvo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 08:41
    Dynamo uopće nije loša ekipa, ali taj City... Mrzim kad dodje tako neki šeik i ulupa toliki novac u klub i odmah bi nekakve rezultate. Pa ne ide to preko noći... Da ne idu tako agresivno u kupnju igrača vjerojatno ne bih imao ništa protiv tog kluba, ali ovo je previše. Odn. na primjeru Chelseaja se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 07:48
    city je toliko bolji da ih je pobjedila srednjikava ekipa ladno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 00:25
    moćan City?kad su oni to postali moćni?
    Obrisan korisnik