Nogomet

Liverpool ispao od Brage

Damir Žbulj • četvrtak, 17.03.2011.
Liverpool ispao od Brage
Foto: EPA

U večernjem rasporedu uzvratnih susreta osmine finala Europske lige Liverpool nije uspio nadoknaditi prednost portugalske Brage iz prvog susreta. Na Anfieldu je susret završio bez pogodaka te su tako Portugalci napredovali u iduću fazu natjecanja. Villarreal i Porto su novim pobjedama potvrdili prednosti iz prvih utakmica, dok je PSV slavljem na Ibroxu izbacio škotskog predstavnika.

Liverpool - Braga 0:0 (0:0)

Na Anfieldu Liverpool je lovio zaostatak iz prve utakmice osmine finala Europske lige. Portugalci su na svom travnjaku slavili 1:0, no. znali su kako im minimalna prednost ne garantira miran uzvrat. Kenny Dalglish na teren je izveo najjači mogući sastav, bez ozlijeđenog Gerrarda, ali s napadačkim dvojcem Kuyt - Carroll.

Prvo veće uzbuđenje vidjeli smo u osmoj minuti. Dugačku loptu s desne strane glavom je u 16-erac spustio Carroll. ali Joe Cole iz izgledne pozicije puca ravno u vratara. U nastavku akcije, iz kornera, u skoku je ponovno najviši Carroll, a njegov pokušaj glavom odlazi malo pored lijeve portugalske vratnice.

Nakon početnog pritiska domaćih nogometaša, gosti su se ohrabrili te su pokušajima iz daljine Lime u 15. minuti i Alana na isteku prvih pola sata, ali bez prave opasnosti za gol Liverpoola. Nismo puno vidjeli do kraja prvih 45 minuta, a na samom isteku prvog poluvremena Carroll je još jednom pokušao glavom, ali i to je otišlo pored gola.

Nastavak susreta nije donio ništa novog, a Liverpool je priliku za vodstvo imao tek u 58. minuti utakmice. Meireles je ostao sam na desetak metara, no, svoju poziciju ne koristi dobro te pokušaj glavom nije ugrozio vrata Brage. U 60. minuti, lopta se nakon udarca iz daljine, spretno odbija do Alana, na petercu Liverpoola, ali gostujući napadač se ne snalazi dobro te njegov udarac odlazi pored vrata Reine. Mogli su Portugalci nakon sat vremena igre stići do velike prednosti.

U 75. minuti u igru je ušao Ngog, a samo nekoliko minuta kasnije s ruba kaznenog prostora dobrim udarcem ugrozio je vrata gostiju, no, vratar Artur brani njegov pokušaj. U posljednjih deset minuta nogometaši Liverpoola svim snagama su krenuli po pogodak koji bi im donio barem produžetak. Nakon kornera u 85. minuti Carroll pogađa Kuyta, na putu lopte prema mreži, a u nastavku akcije lopta dolazi do Škrtela, koji izlazi ispred vratara Artura, ali gostujući čuvar mreže odličnu ulazi u udarac Slovaku te tako spašava svoja vrata. u drugoj minuti sudačke nadoknade posljednju priliku za Liverpool propustio je Ngog. Ubacivanje Meirelesa ne uspijeva zahvatiti glavom i tako propušta svoju ekipu odvesti u produžetke. Braga je uspjela sačuvati svoju mrežu i tako se plasirati u četvrtinu finala Europske lige.

Villarreal - Bayer Leverkusen 2:1 (1:0)
(Cazorla 33', Rossi 61' / Derdiyok 82')

Villarreal je pogotkom Nilmara u posljednjim trenucima prvog dvoboja stekao veliku prednost pred uzvrat na svom El Madrigalu. 3:2 pobjedom iz Leverkusena otvorili su sebi vrata četvrtine finala Europske lige. Trener Heynckes ponovno je u europskoj utakmici od prve minute povjerenje ukazao našem Domagoju Vidi.

Domaći nogometaši nisu branili prednost iz prve utakmice nego su čak i pogotkom u prvom poluvremenu sveli nade i šanse u prolaz gostujućeg sastava na minimum. Prvo je Rossi u 17. minuti propustio iz izgledne prilike svladati Adlera, no, što je propusti o Rossi, nije Santi Cazorla u 33. minuti dvoboja. Nakon odlične kombinacije s Rossijem, Cazorla izlazi sam ispred Adlera te smireno loptu šalje pored vratara Bayera. u 35. minuti Renato Augusto pokušao je s ruba 16-erca ugroziti domaćeg vratara, ali rezultat ostaje isti. Minutu prije kraja poluvremena gosti su pokušali preko Sama, koji je par minuta ranije zamijenio Castra, ali njegov atraktivni pokušaj preko glave s desetak metara odlazi izvan okvira gola Villarreala.

Nakon sat vremena igre Rossi postiže drugi pogodak za Villarreal na ovom susretu i ukupno osmi u natjecanju. Iskoristio je dodavanje Cazorle i poslao loptu pored Adlera, za 2:0 Španjolaca i odluku o pobjedniku ovog dvoboja. Nakon primljenog pogotkatrener gostiju povukao je Vidu s terena, a priliku je na njegovom mjestu dobio Schwaab.

Osam minuta prije kraja Leverkusen ipak stiže do zgoditka. Prodor Sama po desnoj strani dobro prati Derdiyok te dodavanje na peterac skreće u mrežu Villarreala. Španjolski predstavnik je novom pobjedom potvrdio prolaz u četvrtinu finala Europske lige, ali i istaknuo kandidaturu za osvajanje naslova.

Porto - CSKA 2:1 (3:1)
(Hulk 1', Fredy Guarín 24' / Tošić 29')

Porto je nakon gostujuće minimalne pobjede, Ruse iznenadio pogotkom na samom otvaranju utakmice. Igrala se prva minuta kada je Hulk izveo slobodan udarac iskosa s desne strane. Zaspala je gostujuća obrana, a lopta je završila u mreži, za rano vodstvo domaćih nogometaša. Već u trećoj minuti CSKA je mogao do izjednačenja. Vagner Love najviši je u skoku neposredno ispred domaćeg vratara, no, Brazilac ne uspijeva svladati Heltona. Gosti su opasni preko Aldonina. ali njegov atraktivni pokušaj škarica s deset metara nije išao u okvir gola Portugalaca.

Igrala se 24. minuta kada, nakon nesporazuma Ignaševića i Akinfeeva, lopta dolazi do Jamesa Rodrigueza. Njegov ubačaj u kazneni prostor Fredy Guarín šalje u mrežu gostiju. Nadu za CSKA budi Zoran Tošić u 29. minuti utakmice. Alan Dzagoev odlično ga pronalazi u 16-ercu, a Srbin lagano šalje loptu pored Heltona, za smanjenje vodstva. U samoj završnici pokušao je još jednom Hulk, ali na odmor se odlazi prednošću Porta 2:1.

u nastavku, do 60. minute, prilika sa svake strane. Aldonin je za goste pokušao u 47., dok je Rolando glavom u 54. minuti pucao preko vrata Akinfeeva pa se rezultat nije mijenjao. Nisu do kraja susreta gosti uspjeli postići drugi pogodak, koji bi zakomplicirao situaciju na terenu pa je Porto, ukupnim rezultatom 3:1, prošao u iduću fazu natjecanja.

Glasgow Rangers - PSV 0:1 (0:1)
(Lens 14')

Nakon što su u Eindhovenu uspjeli 90 minuta sačuvati svoju mrežu netaknutom, nogometaši Rangersa na svom Ibroxu kapitulirali su nakon samo 14 minuta igre. Prizemno ubacivanje s lijeve strane Balasza Dzsudzsaka na petercu stiže Jermain Lens te loptu šalje iza leđa domaćeg vratara Neila Alexandera, za 0:1 i izuzetno bitan pogodak u gostima PSV-a.

Veliku priliku imali su gostujući nogometaši u 29. minuti. Drugim pogotkom mogli su riješiti pitanje prolaza u iduću fazu natjecanja, ali Dzsudzsak je s desetak metara, iskosa s lijeve strane, promašio vrata Rangersa. Posljednju priliku u prvom dijelu imali su domaći nogometaši, no, Bougherra nije pronašao put do mreže PSV-a.

Rangersi u drugom poluvremenu pokušavaju stići do izjednačenja. Edu u 60. minuti iz blizine ne uspijeva svladati Isakssona, a samo dvije minute kasnije, nakon kornera, Naismith je pokušao glavom, no, rezultat se nije promijenio. PSV je pitanje pobjednika mogao riješiti preko Toivonena u 68. te Dzsudzsáka u 74. minuti. Četiri minute kasnije Bougherra je glavo propusti izjednačiti rezultat i tako susret odvesti u neizvjesnu završnicu, međutim, rezultat se nije više mijenjao te je PSV, nakon prikazane igre u 180 minuta, zasluženo prošao u četvrtinu finala Europske lige.

Europska liga, završnica

osmina finala

Braga1:0Liverpool
PSV Eindhoven0:0FC Rangers
Bayer Leverkusen2:3Villarreal
CSKA Moskva0:1Porto
Twente3:0Zenit
Ajax0:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev2:0Manchester City
Benfica2:1PSG
PSG1:1Benfica
Manchester City1:0Dynamo Kijev
Zenit2:0Twente
Spartak Moskva3:0Ajax
Porto2:1CSKA Moskva
FC Rangers0:1PSV Eindhoven
Villarreal2:1Bayer Leverkusen
Liverpool0:0Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • TATA_svih_očeva18.03.2011. u 22:56
    Liverpool propao k'o žeton.....
    TATA_svih_očeva
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 20:15
    Ajmo benfica do kraja!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 10:01
    Hvala bogu da su ispali ovi kvazi veliki klubovi! Baš mi je drago zbog malih klubova i uopće ne treba podcjenjivati Bragu, ruske, ukrajinske (prije par godina i rumunjske klubove), jer naši klubovi prije pripadaju toj skupini klubova, nego ovim velikima koji su silnim ulaganjima izgubili svoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 09:52
    Dosadne utakmice bože sačuvaj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 09:28
    Pa i osmina finala Euro lige je veliki uspjeh za Liverpool.. Nisu imali sreće pri ždrijedu koji im je podario veliku Bragu.. Bit će bolje sljedeće godine..
    Obrisan korisnik