Ostali sportovi

Solis se Kličku sklonio s puta

Maja Giljanović • nedjelja, 20.03.2011.
Solis se Kličku sklonio s puta
Foto: EPA

Meč za naslov svjetskog prvaka po WBC verziji između vlasnika pojasa Vitalija Klička i Odlaniera Solisa prekinut je prije nego je Ukrajinca uopće probio znoj. Nakon dvije minute prve runde 30-godišnji Kubanac je ozlijedio koljeno, više nije mogao nastaviti borbu i sudac je proglasio tehnički nokaut. A nekadašnji trostruki amaterski svjetski prvak i olimpijski pobjednik smatran je najtežim Kličkovim protivnikom od Lennoxa Lewisa koji ga je u Los Angelesu 2003. godine pobijedio i osvojio WBC i IBF naslove...

Tek što su Vitalij Kličko i Odlanier Solis počeli kao mačci oko kaše opipavati teren borba za naslov svjetskog prvaka po WBC verziji je završila. Desnica branitelja naslova je nakon dvije minute pronašla put prema Kubančevoj glavi, Solis je kao u slow-motionu pao, uhvatio se za desno koljeno i više se nije uspio osoviti na noge. Koljeno 30-godišnjaka nije izdržalo 112 kilograma „žive vage“ i na bučno negodovanje 19,000 gledatelja u Lanxess Areni u Kölnu koja je u prosjeku platila 600 eura za ulaznicu i samog Klička sudac Jose Garcia je prekinuo borbu.

Solisove reference obećavale su u najmanju ruku zanimljivu borbu: u susret protiv devet godina starijeg svjetskog prvaka Kubanac je ušao sa savršenim učinkom od 17 pobjeda u 17 borbi od čega je tucet dovršio nokautom, skinuo je višak od 10 kilograma od posljednjeg puta kad je ušao u ring i naizgled se doveo u optimalnu formu, na visinu od 1,87 m ima raspon ruku 201 cm (Kličko na 2,02 m 202 cm), nekoliko udaraca je prošlo Kličkov gard, a sudeći prema viđenom do debakla s koljenom radio je i na brzini. I sam Kličko je poslije izjavio: “Nije bilo lagano, bio je brz i uspješno eskivirao napade, ali taj jedan udarac učinio je dovoljno štete“.

Olimpijski pobjednik iz Atene 2004. i trostruki amaterski svjetski prvak objasnio je što se dogodilo: “U padu sam ozlijedio koljeno, nije me izdalo samo od sebe. Bio je to nesretan slučaj, ali u sportu su se događale i čudnije stvari“. Na koncu je zaključio: “Trebat će mi određeno vrijeme da se oporavim od ovoga, nisam navikao gubiti“.

Kličku koji je naslov osvojio u listopadu 2008. u Berlinu protiv Samuela Petera ovo je nakon Juana Carlosa Gomeza, Chrisa Arreole, Kevina Johnsona, Alberta Sosnowskog i Shannona Briggsa šesti put da je obranio titulu, a brat Wladimir koji mu je u Kölnu bio u uglu i kojeg u lipnju ili srpnju čega obrana naslova prvaka po WBA verziji protiv Davida Hayea je izjavio: “Vitalij je bio sjajan, posve je jasno zbog čega Haye s njim nije želio u ring“.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.03.2011. u 19:44
    Realno gledajući Solis je dobio prvu rundu ...šteta za koljeno
    Obrisan korisnik