Kvalifikacije za EP 2012., skupina F, 26.03.2011.
Izrael
Izrael 2:1 Latvija
Latvija

Zasluženo izraelsko slavlje

Damir Žbulj • subota, 26.03.2011.
Zasluženo izraelsko slavlje
Foto: Sandro Donda

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija poražena na gostovanju u Gruziji, u našoj kvalifikacijskoj Skupini F, Izrael i Latvija odigrali su svoj susret, a domaćin je u Tel Avivu uspio svladati čvrstu reprezentaciju Latvije pogotkom devet minuta prije kraja dvoboja.

Reprezentacije Izraela i Latvije u peti kvalifikacijski susret skupine F ušle su s identičnim učinkom. Iz četiri dosadašnja odigrana susreta skupili su po četiri boda, uz jednu ostvarenu pobjedu, jedan neodlučeni rezultat i dva poraza.

Izrael u posljednje vrijeme nije u nekoj dobroj reprezentativnoj formi. U zadnja dva kvalifikacijska dvoboja doživjeli su poraze od Hrvatske i Grčke, dok su u prijateljskom susretu u veljači poraženi od Srbije 0:2, na svom travnjaku. Njihov izbornik Luis Fernandez dugo je čekao oporavak glavnog igrača i vođe ove reprezentacije Yossija Benayouna. Za ovaj susret napokon je mogao računati na njegov doprinos, bio je na klupi za rezervne igrače, ali ga ipak nije koristio u utakmici.

Latvija je reprezentacija koja zna igrati s Izraelcima. Posljednja međusobna dva dvoboja nisu poraženi. U kvalifikacijskom susretu za SP 2010 na domaćem terenu odigrali su neriješeno, ali u uzvratu u rujnu 2009. godine na izraelskom tlu stigli su do minimalne pobjede te su sigurno puni optimizma očekivali ovaj novi dvoboj.

Međutim, Izraelci su se u ovom susretu od prve minute postavili autoritarno na svom Bloomfield stadionu u Tel Avivu, sa željom da što prije stignu do pogotka. Već na isteku druge minute opasno su zaprijetili na gol gostiju te su mogli stići do vodstva. Nakon ubacivanja u kazneni prostor lopta dolazi do Refaelova na rubu 16-erca, njegovu udarac brani vratar Latvije Vanins, a odbijenu loptu čisti njihova obrana.

Nakon devet minuta igre ponovno su opasni domaći nogometaši. Udarac je s 20-ak metara uputio Bebras Natcho, no, Vanins vadi loptu ispod grede i odbija ju u korner. U 16. minuti Izrael ipak dolazi u vodstvo. Refaelov je probio po lijevoj strani, ubacio loptu na peterac, gdje na nju na drugoj vratnici natrčava Barda. Njegov udarac brani vratar, ali lopta je cijelim obujmom već prošla gol liniju te je Izrael zasluženo stigao u vodstvo.

Nije bilo prave akcije sve do posljednjih desetak minuta prvog poluvremena. U 36. minuti domaći nogometaši mogli su povećati svoje vodstvo. Obrana Latvije loše je reagirala i jedno ispucavanje završilo je u nogama Refaelova, na rubu 16-erca. Nanizao je nekoliko protivničkih igrača, ali udarcem s pet metara uspio je loptu poslati preko gola.

Gosti su svoju jedinu pravu priliku u prvom dijelu propustili šest minuta prije odlaska na odmor. Ubacivanje gostujućih igrača u kazneni prostor, domaći nisu uspjeli raščistiti, lopta je pala na peterac, ali Ivans Lukjanovs loše ju zahvaća te njegov pokušaj odlazi pored gola.

U početnih 15-ak minuta nastavka obje reprezentacije nisu uspjeli stvoriti neku opasnost pred protivničkim vratima, no, situacija na terenu drastično se mijenja u 62. minuti kada gosti stižu do izjednačenja. Ubacivanje u kazneni prostor Jurijsa Žigajevsa s lijeve strane, nakon gužve, odlično koristi kapetan Latvije Kaspars Gorkšs, koji odbijenu loptu volejom neobranjivo šalje u mrežu Izraela.

Živnula je igra u tim minutama, pet minuta kasnije prodor Ben Sahara po desnoj strani nisu pratili njegovi suigrača pa ubacivanje na peterac ostaje neiskorišteno. Odmah u nastavku akcije, na suprotnoj strani terena, Rudnevs se našao u prilici, ali izraelska obrana blokira njegov udarac u posljednji tren te lopta odlazi u korner.

U idućoj minuti kontru Izraela Ben Sahar je pokušao sam realizirati, ali umjesto da uposli bolje postavljene suigrače, njegov pokušaj s ruba kaznenog prostora odlazi pored gola. Izraelci ne odustaju te pokušavaju svim silama ponovno stići do vodstva. U 72. minuti ubacivanje Bebrasa Natcha s desne strane, glavom na petercu stiže Gershon, ali lopta se odbija od tla i odlazi pored gola.

U posljednjih deset minuta ulazi se sa potpunim pritiskom domaćih nogometaša. Prvo je Maor Bar Buzaglo pokušao udarcem iskosa s desne strane matirati golmana Latvije, ali lopta ponovno odlazi pored vratiju. Ipak, devet minuta prije kraja, Izrael stiže do pobjedničkog pogotka. Maor Bar Buzaglo, koji je i ušao u nastavku susreta, ubacio je loptu u 16-erac, u prazan prostor utrčao je Beram Kayal, koji ju glavom šalje pored nemoćnog vratara Vaninsa.

Izrael je ovom pobjedom u potpunosti zakomplicirao situaciju u našoj kvalifikacijskoj skupini te se sa sedam osvojenih bodova uključio u borbu za mjesta koje vode na Euro.

Kvalifikacije za Euro 2012, Skupina F:
Izrael - Latvija 2:1 (1:0)

Kvalifikacije za EP 2012., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Hrvatska2:0Latvija
Gruzija1:2Grčka
Malta0:2Izrael
07.10.2011.
Grčka2:0Hrvatska
Latvija2:0Malta
06.09.2011.
Latvija1:1Grčka
Malta1:1Gruzija
Hrvatska3:1Izrael
02.09.2011.
Gruzija0:1Latvija
Malta1:3Hrvatska
Izrael0:1Grčka
04.06.2011.
Grčka3:1Malta
Latvija1:2Izrael
03.06.2011.
Hrvatska2:1Gruzija
29.03.2011.
Izrael1:0Gruzija
1Grčka 1014:5+924
2Hrvatska 1018:7+1122
3Izrael 1013:11+216
4Latvija 109:12-311
5Gruzija 107:9-210
6Malta 104:21-171

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli26.03.2011. u 22:03
    inace ovaj beram kayal je odlican igrac.. glavni igrac celtica ove sezone..
    markoli