Nogomet

Turska opet u igri, Rumunjima prvo slavlje

Josip Piršljin • utorak, 29.03.2011.
Turska opet u igri, Rumunjima prvo slavlje
Foto: EPA

U prva četiri današnja kvalifikacijska susreta za odlazak na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini domaće momčadi su upisale isti broj pobjeda. Turska i Češka su istovjetnim rezultatom svladale Austriju i Lihtenštajn, Švedska je bila bolja od Moldavije, dok je Rumunjska s dosta poteškoća došla do slavlja protiv Luksemburga.

Skupina A

Turska je u Istanbulu pobijedila Austriju i time se vratila u borbu za drugo mjesto i odlazak na Europsko prvenstvo. Nakon iznenađujućeg poraza od Azerbajdžana, Turci su uspjeli svladati neugodne Austrijance, te su sada preskočili Belgiju na drugoj poziciji u skupini A. Za vodećim Nijemcima, koji su s pet pobjeda u isto toliko susreta praktički osigurali prvo mjesto, Turska sada zaostaje šest bodova.

Turci su u prvom dijelu bili bolja momčad, imali su veći posjed lopte i stvarali su veći broj izglednih situacija, a do pogotka koji ih je doveo u vodstvo došli su u 28. minuti. Arda Turan je bio precizan za prednost domaćih od 1:0, a do isteka prvih 45 minuta rezultat se nije mijenjao premda je bilo još nekoliko dobrih prilika na obje strane. I u nastavku susreta Turska je više pritiskala kako bi povećala svoju prednost, a to se dogodilo u 77. minuti kada je mrežu Jürgena Macha zatresao Gokhan Gönül. Austrijanci su pet minuta prije kraja mogli smanjiti, no Volkan Demirel je obranio udarac s bijele točke Stefanu Maierhoferu.

Skupina D

Rumunjskoj je u susretu protiv Luksemburga bila prijeko potrebna pobjeda kako bi zadržala ikakve šanse za osvajanjem drugog mjesta u skupini D za koje se još bore Bjelorusija, Albanija i Bosna i Hercegovina. Rumunji su izrazito loše ušli u kvalifikacije, te su u prva četiri susreta upisali tek dva boda, a i večeras protiv slabašnog Luksemburga su se dosta namučili.

Igrači Rzvana Lucescua nisu otvorili utakmicu kako su priželjkivali. Štoviše, Luksemburg im je priredio veliki šok zabivši vodeći pogodak u 22. minuti preko Larsa Christiana Gersona. Ipak, iznenađujuće vodstvo gostiju nije dugo trajala pošto je samo dvije minute kasnije izjednačio Adrian Mutu, a s rezultatom 1:1 se otišlo na predah. Rumunji su se protiv čvrsto organizirane obrane Luksemburga mučili i u drugom poluvremenu, no do preokreta ipak dolaze u 68. minuti kada je ponovno zabio Mutu. Deset minuta kasnije za konačnih 3:1 i prvu pobjedu u ovom kvalifikacijskom ciklusu za Rumunjsku zabija Ianis Zicu.

Skupina E

Švedska je pred vlastitim navijačima upisala očekivanu pobjedu protiv reprezentacije Moldavije. S osvojena tri boda Šveđani su se domogli drugog mjesta skupine E, no trenutno imaju isti broj bodova kao i Mađarska koja kasnije večeras igra gostujući susret protiv prvoplasirane Nizozemske. Skandinavci su tako došli na šest bodova zaostatka od svjetskih viceprvaka, no Nizozemci se ponovno mogu odvojiti ukoliko na Amsterdam Areni svladaju Mađare.

Domaći sastav je od prve minute krenuo napadački prema vratima Moldavije u potrazi za što ranijim pogotkom. Do njega su došli u 30. minuti kada se u listu strijelaca upisao Mikael Lustig i time doveo svoju reprezentaciju u vodstvo od 1:0. Igrači Erika Hamrena mogli su doći i do drugog zgoditka u prvom poluvremenu, ali Zlatan Ibrahimović nije realizirao jedanaesterac kojeg je na njemu skrivio Petru Racu. Kazneni udarac napadača Milana obranio je moldavski vratar Stanislav Namasco. Do novog gola čekalo se sve do 82. minute kada je na 2:0 za Švedsku povisio Sebastian Larsson, a u sudačkoj nadoknadi Moldavija je preko Alexandra Suvorova uspjela tek ublažiti poraz.

Skupina I

Reprezentacija Češke je nakon poraza protiv Španjolske igrala na domaćem terenu s Lihtenštajnom. Česi su u prošlom kolu u Granadi protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka vodili, no ipak je Španjolska odnijela sva tri boda. Večeras im je protiv autsajdera skupine pobjeda bila imperativ kako bi učvrstili drugu poziciju, a to su i ostvarili. Slavljem od 2:0 pobjegli su trećeplasiranim Škotima na pet bodova prednosti, no uz utakmicu više.

Češki nogometaši su vrlo rano došli do vodećeg pogotka. Igrala se tek treća minuta kada je Milan Baroš zatresao mrežu vratara Petera Jehlea odmjerenim udarcem, a asistirao mu je Tomaš Rosicky. Domaća momčad nastavila je s napadima i poslije postignutog zgoditka, no do kraja prvog dijela nije bilo novih golova. Gostujuću obranu bilo je vrlo teško probiti i u nastavku utakmice, no u 70. minuti Češka osigurava pobjedu drugim pogotkom. Jaroslav Plašil ubacio je loptu s lijeve strane pred vrata Lihtenštajna, a Michal Kadlec glavom pogađa za konačnih 2:0.

Kvalifikacije za EP 2012., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Njemačka3:1Belgija
Turska1:0Azerbajdžan
Kazahstan0:0Austrija
07.10.2011.
Belgija4:1Kazahstan
Turska1:3Njemačka
Azerbajdžan1:4Austrija
06.09.2011.
Austrija0:0Turska
Azerbajdžan3:2Kazahstan
02.09.2011.
Njemačka6:2Austrija
Turska2:1Kazahstan
Azerbajdžan1:1Belgija
07.06.2011.
Azerbajdžan1:3Njemačka
03.06.2011.
Belgija1:1Turska
Austrija1:2Njemačka
Kazahstan2:1Azerbajdžan
1Njemačka 1034:7+2730
2Turska 1013:11+217
3Belgija 1021:15+615
4Austrija 1016:17-112
5Azerbajdžan 1010:26-167
6Kazahstan 106:24-184

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!