Nogomet

Video: Porto blizu finala, Benfica očekivano

Mario Glasnović • četvrtak, 28.04.2011.
Video: Porto blizu finala, Benfica očekivano
Foto: EPA

U prvim polufinalnim susretima Europske lige prednost je pripala domaćim momčadima. Portugalski velikani, Porto i Benfica, na svojim terenima ostvarili su vrlo važne pobjede. Porto je deklasirao Villarreal s 5:1, četiri pogotka postigao je Falcao, a Benfica je s 2:1 svladala Bragu.

Porto – Villarreal 5:1
(Falcao 49', 67', 75', 90', Guarin 61' ; Cani 45')

Na stadionu Dragao susrele su se dvije najefikasnije momčadi Europske lige koje su jamčile zanimljivu i atraktivnu utakmicu. Porto je krenuo s ubojitim napadačkim dvojcem Brazilcem Hulkom i Kolumbijcem Falcaom, a Žuta podmornica svoja dva torpeda imala je u ništa manje ubojitom duetu, Nilmar - Rossi.

Domaćini su odmah nakon prvog zvižduka krenuli u napad, već u 17. sekundi Rodriguez je centrirao, a Hulk je ostao kratak, ispred njega je intervenirao gostujući vratar Diego Lopez. U sedmoj minuti uzvratili su gosti, Nilmar se sjurio u šesnaesterac, no vratar Porta sjajno je reagirao i obranio udarac.

Nekoliko minuta kasnije Nilmar je prošao po desnoj strani terena ubacio u sredinu gdje nisu bili spremni igrači Villarreala. Brazilski reprezentativac u redovima Žute podmornice u 28. minuti još jednom je opasno zaprijetio, prošao je cijelu obranu domaćina, a u posljednji trenutak je Rolando uklizao i blokirao udarac, nakon njega šutirao je Cazorla, ali loptu je bez poteškoća "ukrotio" Helton.

Minutu kasnije centimetri su dijelili Porto od pogotka, lijevom nogom snažno je šutirao Hulk, no lopta je prošla pored vratnice. Prilike su se nizale na obje strane, u 34. minuti Rossi se našao u dobroj prilici nakon centaršuta, probao je nogom pucati, a lopta je prešla preko vrata.

Novi portugalski prvak zaprijetio je u 37. minuti, Guarin je snažno pucao, a Diego Lopez bio je siguran. Dvije minute kasnije iz obrane je slično probao Sapunaru čiji udarac prolazi pored vrata Villarreala. U posljednjim minutama udarcima iz daleka probali su Guarin i Rodriguez.

Nakon što je pritisak Portugalaca popustio, Villarreal je došao u vodstvo. Desnu stranu probio je Brazilac Nilmar i ubacio u sredinu, Cani je najviši u skoku i pogađa za 0:1. U sljedećem napadu Hulk je šutirao, lopta je dodirnula gostujuću obranu i zamalo prevarila vratara Villarreala. Na odmor se otišlo s prednošću Španjolaca od 1:0.

U četvrtoj minuti nastavka Porto je izjednačio, Falcao je ušao u šesnaesterac, ruši ga vratar Lopez, a sudac je pokazao na najstrožu kaznu. Kolumbijski napadač sam je izveo jedanaesterac i svojim 12. pogotkom u Europskoj ligi izjednačio na 1:1.

Stadion Dragao još jednom se radovao kada je kolumbijski veznjak Freddy Guarin nakon solo prodora doveo domaću momčad u vodstvo, igrala se 61. minuta utakmice. Kolumbijac Falcao svojim drugim pogotkom u 69. minuti povećao je vodstvo Porta, nakon što mu je lijepo asistirao brazilski napadač Hulk.

"Kolumbijska veza" proradila je i u 75. minuti, Guarin je dobro centrirao iz slobodnog udarca, a glavom je svoj hat-trick postigao igrač utakmice Falcao. Nakon nekoliko vrlo dobrih prilika na obje strane Falcao je svojim četvrtim pogotkom stavio "točku na i" kada je glavom precizno pogodio i postavio konačan rezultat ove sjajne utakmice.

Benfica – Braga 2:1
(Jardel 50', Oscar Cardozo 59' ; Vandinho 53')

U drugome susretu na Stadionu svijetla u Lisabonu " koplja su ukrstila" dva portugalska kluba, Benfica i Braga. Domaćin je bolje otvorio susret, od samog početka su dominirali i pritiskali domaću obranu. Napad Benfice činio je južnoamerički trojac Aimar - Saviola - Oscar Cardozo, a gosti su svoje nade polagali u Meyonga i Limu koji su zaigrali u napadu Brage.

Benfica je postigla pogodak u 12. minuti, Oscar Cardozo nogom je zatresao mrežu, no sudac Craig Alexander Thomson je poništio pogodak zbog zaleđa. Benfica je zaprijetila u 21. minuti kada je Javier Saviola snažno pucao, a vratar Brage Artur odbio u korner. Deset minuta nakon toga Oscar Cardozo sam je izašao pred vratara gostiju, pokušao ga je prebaciti, ali osim vratara prebacio je i cijela vrata.

Sljedećih deset minuta obje momčadi igrale su čvrsto u sredini i bilo je nekoliko žestokih prekršaja. U posljednjim minutama Benfica je igrala puno bolje, ali nisu iskoristili svoje prilike. Pablo Aimar probao je u 42. minuti udarcem iz daleka, a Cardozo je dvije minute kasnije još jednom izašao sam pred vratara i pogodio stativu.

Početak drugog poluvremena počeo je odlično. Benfica je povela u 50. minuti, urugvajski reprezentativac Maxi Perreira probio je desnu stranu, ubacio u sredinu, Oscar Cardozo glavom je pogodio stativu, a na odbitak je naišao brazilski branič Jardel koji je pogodio za 1:0.

Gosti nisu dugo čekali na izjednačenje. Samo tri minute kasnije iz slobodnog udarca je dobro nabacio Hugo Vianna, a glavom je sjajno pogodio iskusni kapetan Brage Vandinho.

U 59. minuti Oscar Cardozo se iskupio za promašene prilike kada je fantastičnim pogotkom iz slobodnog udarca doveo Benficu u vodstvo. Paragvajski napadač je lijevom nogom precizno pogodio s dvadesetak metara.

Do kraja utakmice mreže se nisu tresle, iako su svoje prilike imale obje momčadi. Za Benficu nisu bili precizni Garcia i Jara i Luisao, a gostujuće prilike nisu iskoristili Vandinho i Lima.

Benfica je zasluženo pobijedila, a Bragi nadu ulijeva važan gol u gostima. Sigurno je da će uzvratni susret sljedećeg tjedna također pružiti zanimljivu i atraktivnu utakmicu.

Europska liga, završnica

polufinale

Porto5:1Villarreal
Benfica2:1Braga
Villarreal3:2Porto
Braga1:0Benfica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 11:30
    Odlični su,bit će ih super vidjeti u Ligi Prvaka,imaju predobre napadače
    Obrisan korisnik
  • Lomax29.04.2011. u 11:11
    Jebeš Barcu, ovo je atomski nogomet!
    Lomax
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 08:56
    hebote, kako je teško slušati ovog Rusa na snimku...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 08:36
    E sad će Manchester City kupiti Falcaoa za 12304045050 miliona :))))))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 03:00
    ali čekajte malo,sad san tek vidija da je villareal dobija prvo poluvrime sa 1:0,a porto  drugo 5:0,po meni je to nerješeno,ovi dobili prvo a ovi drugo poluvrime,to je nerješeno
    Obrisan korisnik