Europska liga, završnica, finale, 18.05.2011, 20:45 h
Porto
Porto 1:0 Braga
Braga

Video: Portu novi europski naslov

Damir Žbulj • srijeda, 18.05.2011.
Video: Portu novi europski naslov
Foto: EPA

U portugalskom finalu ovosezonske Europske lige snage su odmjerili stari znanci, Porto i Braga. Nakon izjednačenog i na momente nervoznog prvog poluvremena, Falcao je u samoj završnici iskoristio jedno odlično ubacivanje i tako svojoj ekipi osigurao prednost na odmoru. Nastavak utakmice donio je otvoreniju igru, no, golove više nismo vidjeli pa je ipak Porto stigao do novog europskog trofeja.

F.C. PORTO - S.C. BRAGA 1:0 (1:0)

Stadion Aviva, Dublin, Irska

Sudac: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)

Strijelci: Falcao (44')

Porto: Helton (K) - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira - Fredy Guarín (Belluschi 73'), Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Falcao, Varela (James Rodríguez 79')
Trener: André Villas-Boas (POR)

Braga: Artur - Miguel Garcia, Paulao, Alberto Rodríguez (Kaká 46'), Sílvio - Custódio, Vandinho (K) - Hugo Viana (Mossoró 46') - Alan, Paulo Cesar, Lima (Meyong 66')
Trener: Domingos Paciencia (POR)

Zanimljiva i uzbudljiva sezona Europske lige stigla je do svoje završne utakmice, a između Porta i Brage tražio se nasljednik, već pomalo zaboravljenog, madridskog Atletica, prošlogodišnjeg prvaka ovog natjecanja. Irska i Dublin po prvi su puta ugostili finaliste jednog europskog nogometnog natjecanja.

Dvoboj Porta i Brage bio je osmi finalni u kojem su snage odmjerili klubovi iz iste zemlje, a po prvi put u povijesti ta dva kluba stigla su upravo iz Portugala. Porto je u ovaj dvoboj ušao kao izraziti favorit. Uvjerljivo, gotovo savršeno, uz samo tri neodlučena rezultata i bez poraza, su osvojili nacionalno nogometno prvenstvo, dok je Braga uspjela završiti sezonu na četvrtom mjestu. U posljednja tri međusobna dvoboja slavili su nogometaši Porta, dok je Braga zadnju pobjedu protiv večerašnjeg suparnika upisala u rujnu 2009. godine.

Strateg Zmajeva, 33-godišnji Andre Villas-Boas nije za ovaj susret odustao od svoje napadačke filozofije, zaigrao je s trojicom igrača u napadu, Varelom, Hulkom i Falcaom, koji je do ovog dvoboja bio i uvjerljivo najbolji strijelac natjecanja sa 16 postignutih pogodaka. Trener Brage, Domingos Paciencia, odlazi iz Brage po završetku sezone te je sigurno klub želio napustiti kao pobjednik. Braga je na putu do finala već eliminirala jedan portugalski klub, u polufinalu je stradala lisabonska Benfica, a ekipu je posložio očekivano defenzivno, imajući veliko povjerenje u obranu koja je u posljednjih šest europskih utakmica primila samo tri pogotka.

Nakon nekoliko uvodnih minuta početnog ispitivanja snaga i privikavanja na veliku pozornicu europskog finala, prvi su u četvrtoj minuti susreta, pomalo iznenađujuće, zaprijetili nogometaši Brage. Custódio je ušao u kazneni prostor iz drugog plana, izbjegao zaleđe, ali njegov opasan udarac odlazi pored gola. Porto je sjajno odgovorio samo tri minute kasnije. Hulk je na desnoj strani prevario dvojicu svojih čuvara, no, udarac ljevicom odlazi malo pored desne vratnice Artura.

Utakmica je nastavljena u mirnom ritmu, bez opasnijih situacija pred vratima, uz prisutnu nervozu i nekoliko oštrijih startova. Varela je atraktivno, preko glave, pokušao ugroziti vrata Brage u 14. minuti, bez opasnosti po gol Artura. U 20. minuti, s ruba kaznenog prostora pucao je Lima, ali nije bilo poteškoća za Heltona. Vratar porta je minutu kasnije još jednom spriječio akciju Brage. Nakon dobre lopte u prostor, ipak je stigao do nje prije protivničkog napadača.

Porto je ipak pritisnuo obranu Brage u posljednjih 15-ak minuta prvog dijela. Opasnu situaciju pred vratima Artura spriječio je igrač Porta Guarin, koji je napravio prekršaj u napadu pa Sapunaru ne dolazi u poziciju iskoristiti odličnu priliku. Kada su već svi mislili kako će se prvih 45 minuta finala zaključiti bez pogodaka, po 17. put ove sezone ukazao se Kolumbijac Falcao. Alberto Rodríguez predao je loptu u noge Guarinu, a njegovo fantastično dalekometno ubacivanje s desne strane u kaznenom prostoru odlično koristi Falcao i loptu šalje pored nemoćnog vratara Brage, samo minutu prije odlaska na odmor.

U nastavak susreta Domingos Paciencia ulazi s dvojicom novih igrača na travnjaku. Rodrígueza je zamijenio obrambeni Kaka, dok je umjesto nervoznog Huga Viane, koji je već u ranoj fazi utakmice zaslužio žuti karton, ušao Mossoro. I upravo se on, u prvoj minuti drugog dijela, našao u poziciji da izjednači rezultat finala. Pogriješila je obrana Porta, Mossoro se sjurio sam ispred vratara Heltona, ali kapetan Porta, koji upravo na današnji dan slavi svoj 33. rođendan, spašava svoju ekipu, držeći je u rezultatskoj prednosti.

Braga se u idućim minutama postepeno sve više otvarala, sve više igrača je krenulo pred protivnička vrata, ali su takvu igru koristili nogometaši Porta, koristeći svaku moguću priliku za brze i opasne protunapade. Strateg Brage je u 66. minuti iskoristio i treću zamjenu, Limu je zamijenio Albert Meyong, no, nije bilo puno promjene u njihovoj igri tih minuta. U 72. minuti Porto je opasno zaprijetio preko dvojca Hulk - Falcao, a samo minutu kasnije, sudac ovog finala Carlos Velasco Carballo, možda i propušta kazniti oštri start Sapunarua i tako mu dodijeliti drugi žuti karton.

Braga je u 76. minuti mogla do izjednačenja, da je smireniji bio Meyong. Nakon prodora njegovih suigrača po desnoj strani, stiže mu povratna lopta na rub 16-erca, ali njegov 'traljav' udarac lako u ruke kupi Helton. Završnica susreta protekla je u pokušajima Brage da stigne do toliko željenog izjednačenja, koji bi im donijelo produžetke i probudilo nadu u osvajanje naslova, ali na njihovu žalost, u tome nisu uspjeli.

Porto je ovom finalnom pobjedom stigao do svog petog europskog trofeja, drugog pokala Uefe, čime su postali najtrofejniji portugalski klub u europskim okvirima, prestignuvši lisabonskog rivala Benficu. Braga će ipak svoju 90-godišnjicu proslaviti bez naslova i svoju će priliku tražiti u nekom novom finalu.

Europska liga, završnica

finale

Porto1:0Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 13:41
    Nije mi drag Porto, ali zasluženo su osvojili EL. Razbili su neke dobre klubove, imaju par vrhunskih igrača i ako ostanu na okupu mogli bi i u LP napraviti nešto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 11:56
    Utakmica je bila negledljiva , ni sekunde uzbudjenja, samo nabij loptu sto dalje od svog gola..Apsulutno sam razocaran .Ali i u svemu tome Porto je imao malo vise poluprilika, jednu je Falcao iskoristio, dok s druge strane Bragini igraci nisu i to je to.Sve u svemu veoma losa utakmica .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 09:05
    zasluženo porto....braga je imala samo 1 100% priliku! ovaj villas boas je čudo od trenera! jedva čekam sraz porta i ManU/barce u finalu supercupa! tko god bude s druge strane, neće mu biti lako, jer porto je momčad s izvrsnim trenerom, a igra im ima glavu i rep. sljedeće sezone bi porto mogao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 07:45
    Porto é o campeao, o porto é o nosso orgulho!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 00:44
    Porto zasluzeno, Falcao ubojica kakvog nema!Zasto Iggyu dajete minuse, covik je reka istinu. Toliko je bilo dosadno da san povremeno okrica na Cedevita - Cibona :)Tvrda utakmica, ka i obicno kad finale igraju dvi momcadi iz iste zemlje. Predobro se poznaju da bi se upustili u neki rizik.Također... [više na forumu]
    Obrisan korisnik