Ostali sportovi

Svjetski mačevalački kup u Splitu

Sportnet • petak, 20.05.2011.
Svjetski mačevalački kup u Splitu

U subotu 21. svibnja 2011. u organizaciji Hrvatskog mačevalačkog saveza i Mačevalačkog kluba Split održava se satelitski turnir Svjetskog kupa u mačevanju pod nazivom Kup Svetog Duje 2011...

Prvi poticaj organizaciji ovog turnira dan je od strane Gradskog poglavarstva Splita pozivajući sve splitske sportske udruge na obilježavanje 1700. obljetnice urbanog življenja u ovom gradu. Organizaciji sportskog natjecanja uz Dan grada - blagdan Sv Dujma, 1995. godine odazvao se i splitski mačevalački klub.

Terminski atraktivan turnir u svojih prvih 10 godina privlačio je i sve veći broj natjecatelja iz bližih nam zemalja davajući mu oznaku međunarodnog turnira.

Od 2006. godine turnir za seniorke, a od 2008. godine i turnira za seniore u disciplini mač postaju i službena natjecanja svjetske mačevalačke federacije (FIE) i nose oznaku FIE Satelita čime ovaj turnir ulazi u njen službeni kalendar i rezultati ostvareni Kupu sv. Duje boduju se za Svjetski kup.

Ova vrhunska športska priredba u disciplini mač održat će se u maloj dvorani SC Gripe s početkom kvalifikacija u 10.00 sati za seniore te u 13.00 sati za seniorke.

Splitske planše (mačevalačka borilišta) pohodit će mačevaoci iz 17 zemalja - Austrija, Brazil, Hrvatska, Velika Britanija, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Švicarska, Slovačka, Švedska i SAD.

Iako se Splićani sportskim mačevanjem bave već krajem devetnaestog stoljeća, organiziranije javno djelovanje bilježi se osnutkom prvog mačevalačkog kluba 1911. godine. Današnji klub svoju povijest piše od 1977. kada je osnovan nakon 37-godišnje pauze postojanja, a uoči organizacije mediteranskih igara u Splitu. Danas je jedan od najuspješnijih mačevalačkih klubova u Republici Hrvatskoj.

Na prošlog vikenda održanom državnom prvenstvu MK Split sa osvojenih 4 zlatne, 3 srebrne i 7 brončanih medalja, ukupno je drugi najuspješniji klub u Republici Hrvatskoj, a treba svakako napomenuti da naš klub njeguje samo jednu disciplinu - mač.

O samoj povijesti splitskog mačevanja ovim povodom izlazi i prigodna knjižica autora profesora Roberta Kučića iz splitskog sportskog muzeja i Ante Poljaka iz MK Split, koji su pisali o povijesti mačevanja u Splitu što ga baštini današnji mačevalački klub Split. Ovom prigodom u splitskom športskom muzeju - Kući slave splitskog sporta otvorit će se i prigodni izložbeni postav.

Početak polufinalnih i finalnih borbi je zakazan za 18.00 sati nakon čega će uslijediti i prigodna svečana akademija kojom ćemo obilježiti veliku obljetnicu ovog olimpijskog športa u Splitu - 100 godina od osnutka prvog mačevalačkog kluba u gradu Splitu.

Finalnim borbama i svečanoj akademiji nazočit će dragi i ugledni gosti, a u Split dolaze predsjednik europske konfederacije František Janda i počasni član svjetske mačevalačke federacije Max Geuter, te glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop.

Ovo će biti prilika okupljanju brojnih generacija splitskih mačevaoca, a ovim putem pozivamo sve poklonike ovog olimpijskog športa, a posebice bivše mačevaoce da svojom nazočnošću uveličaju ovu proslavu velikog jubileja svojim dolaskom na finalne borbe uz slobodan ulaz.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!