Liga prvaka, Kvalifikacije, 4. pretkolo, 23.08.2011, 20:45 h, Malmö New Stadium, Malmö, gledatelja: 15.000
Suci: Nicola Rizzoli, Renato Faverani, Luca Maggiani (Italija)
Malmö
Malmö
Wilton Figueiredo 69'
Pontus Jansson 86'
2:0(0:0) Dinamo
Dinamo

Kelava odveo Dinamo u Ligu prvaka!

Marin Vuković, Ante Zovko • utorak, 23.08.2011.
Kelava odveo Dinamo u Ligu prvaka!
Foto: EPA

Dinamo je konačno u Ligi prvaka! Visoka prednost 4:1 iz Zagreba Dinamu gotovo da nije bila dovoljna u Malmöu gdje je poražen 2:0 i umalo sve prosuo. Fantastični Ivan Kelava spašavao je Modre koji će nakon 12 godina opet igrati u elitnom europskom natjecanju.

Malmö
Malmö
Dinamo
25
Dušan Melicharek
2
Ulrich Vinzents
6
Markus Halsti
7
Daniel Larsson
9
Wilton Figueiredo
10
Jiloan Hamad
15
Pontus Jansson
17
Ivo Pekalski
(do 80')
20
Ricardinho
21
Jimmy Durmaz
24
Agon Mehmeti
Pričuvni igrači
 
Jeffrey Aubynn
80'
 
 
Trener
Rikard Norling
10
(do 81')
21
(do 57')
55
(do 87')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić

Utakmicu iz Malmöa Dinamovi će navijači htjeti što prije zaboraviti. Nakon rapsodije u Zagrebu Dinamo je po tko zna koji put odigrao šok-završnicu, ali srećom ovaj put bez katastrofalnog rezultata.

Dinamovi napadači mogli su sve riješiti puno ranije, a ovako je zbog isključenja Šime Vrsaljka Malmö prijetio do posljednje sekunde. Srećom, na vrhunskoj su razini bili Ivan Kelava izvukavši niz fantastičnih obrana te stoperski dvojac Vida - Tonel.

Kako se mogli i očekivati, Malmö je puno agresivnije ušao u susret i već u petoj minuti zaprijetio hrvatskom prvaku. Mehmeti je fino ušao u prostor, ali Kelava sjajnom intervencijomto riješio i odmah uposlio Beqiraja koji je uspijeva nešto posebno napraviti s loptom.

Početna nesigurnost u Dinamovim redovima bila je vidljiva i u desetoj minuti kad je Badelj krivo dodao loptu i stvorio novu opasnost za Kelavu. Srećom, udarac nije bio ni približno opasan. Iako su Šveđani i dalje imali inicijativu, Modri su puno sigurnije krenuli u nastavak utakmice.

Nije se Dinamovim igračima nigdje žurilo, ali nisu davali ni Šveđanima da stvaraju nekakve opasnije prilike. Vrijeme je radilo protiv domaćina koji nisu uspjeli postići prvi, rani pogodak koji bi im dao nekakvu nadu.

Ovako je i Dinamo mogao potvrditi prolazak nakon pola sata igre kad je Rukavina glavom bio neprecizan nakon skoka u kaznenom prostoru. Pokušao je nakon njega i Leko, ali malo pored okvira. Međutim, što je bilo najvažnije, Modri su držali protivničke igrače daleko od svojih vrata.

Dinamova kontrola utakmice dobila je udarac na početku drugog poluvremena kad je Šime Vrsaljko na nevjerojatan način dobio crveni karton. Leko je ostao ležati, pokušali su Šveđani izbaciti loptu iz igre, a mladi Dinamov branič visoko je podignutom nogom nasrnuo na drugog igrača koji je pokušao na liniji zaustaviti loptu. Da stvar bude gora, Vrsaljko je sam sebe eliminirao je iz prve utakmice u Ligi prvaka jer se jedino izravni crveni kartoni neće brisati nakon posljednjeg kruga kvalifikacija.

Malmö, koji je pritisnuo od početka drugog dijela, još je jače navalio prema Kelavinim vratima i u nekoliko se navrata opasno živjelo. Postigao je domaćin i pogodak, ali je poništen zbog zaleđa.

Pet minuta nakon isključenja Dinamo je opet imao "meč-loptu" u rukama. Nakon kontre Beqiraj je pucao iskosa, a zatim je Rukavina dugo oklijevao ispred gotovo prazne mreže (s dva igrača ispred nje) i na kraju pogodio braniča Malmöa.

Dobro se držao Dinamo obrambeno s igračem manje iako uz podosta izgubljenih lopti, a ono što nije uspijevala obrana, zaustavljao je Kelava, kao u 65. kad je bio dobro postavljen na snažan udarac Durmaza. S druge strane Sammir fantastičnim solo prodorom sam sebi stvorio priliku i pucao u Melichareka. Rukavina je zatim dobio još bolju priliku ispred Malmöovog vratara, ali je umjesto pored njega zapucao ravno u njega.

Kazna je stigla samo minutu kasnije. Tonel je napravio prekršaj na lijevoj strani šesnaesterca, a Wilton Figueiredo sjajno pogađa bliži kut Dinamovih vrata. Kelava nije branio taj kut i praktički nije mogao ni reagirati, ali je spašavao svoje suigrače pred nadolazećim naletima Malmöa. Prvo se bacio ispred Larssona spriječivši drugi pogodak, a onda još dvaput intervenirao na snažne udarce.

86. minuta donijela je ono čega smo se najviše bojali. Ionako nervozne igrače Dinama pod još veći pritisak gurnuo je drugi gol Malmöa. Nakon ubacivanja iz slobodnog udarca Pontus Jansson najbrže je stigao do lopte i gurnuo je ispod Kelave za delirij na stadionu. Malmö je potpuno stisnuo i Dinamo praktički nije izlazio dalje od 40 metara od svojeg gola. Kelava je u drugoj minuti sudačke nadoknade izvukao fantastičnu, najbolju obranu utakmice. Da nije, vjerojatno bi se Modri pokisnuti vraćali u Zagreb.

Ovako će s nestrpljenjem čekati ždrijeb skupina Lige prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Arsenal1:0Udinese
København1:3Viktoria Plzeň
Twente2:2Benfica
Lyon3:1Rubin Kazan
BATE Borisov1:1Sturm Graz
Maccabi Haifa2:1Genk
Bayern2:0Zürich
Odense BK1:0Villarreal
Wisła Krakov1:0APOEL
Dinamo4:1Malmö
APOEL3:1Wisła Krakov
Genk3:1 **Maccabi Haifa
Zürich0:1Bayern
Villarreal3:0Odense BK
Malmö2:0Dinamo
Rubin Kazan1:1Lyon
Benfica3:1Twente
Viktoria Plzeň2:1København
Sturm Graz0:2BATE Borisov
Udinese1:2Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 19:54
    Da nije bilo Kelave Dinamo bi još bio u HNL-u
    Obrisan korisnik
  • javasluk24.08.2011. u 19:34
    OK, ali ajmo uzet jedan primjer iz HNL-a. Pavličić iz Cibalije uvali i Hajduku i Dinamu iz slobodnjaka na potpuno istu šemu u razmaku nekoliko kola u live TV prijenosu, to vidi cijela nogometna RH i što onda ima čuditi da nakon toga mu tadašnji golmaman Osijeka Skender skine udarac, kad su svi... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 18:51
    greska je u tomu sto pri prekidima sa tih i slicnih pozicija vratar staje blize drugoj vratnici, dok prvu stiti zivi zid, a sad sto je netko, bio to kovacic, badelj ili callelo nije skocio to je njegova krivnja, a ne kelavina, jer u takvoj situaciji vratar tek u zadnji tren vidi loptu i ima malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • javasluk24.08.2011. u 16:28
    Zašto misliš, po čemu? Pojasni? U čemu je greška?
    javasluk
  • javasluk24.08.2011. u 16:26
    Uredu je da se u ovakvom slučaju prikazuje Dinamo, bilobi tužno da nije tako, čak bezobrazno da nije tako prema javnosti, ali taj tretman zaslužuje klub samo ako se radi o europskim tekmamma, u nacionalnim okvirima/medijima po pitanju HNL-a Dinamo ali i Hajduk ne bi trebali biti ba štoliko... [više na forumu]
    javasluk