Liga prvaka, natjecanje po skupinama, skupina D, 3. kolo, 18.10.2011, 20:45 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 30.000
Suci: Manuel Gräfe, Häcker, Kleve (svi Njemačka)
Dinamo
Dinamo
0:2(0:0) Ajax
Derk Boerrigter 49'
Christian Eriksen 90'
Ajax

Ajax zasluženo ostavio Dinamo na nuli

S Maksimira:Borna Rupnik • utorak, 18.10.2011.
Ajax zasluženo ostavio Dinamo na nuli
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaši Dinama ni nakon treće utakmice u Ligi prvaka nisu uspjeli doći do prvog pogotka ili prvog boda. Nakon bogatih 45 minuta, Ajax je s dva gola riješio pitanje pobjednika...

Ajax
Dinamo
Ajax
5
(do 80')
16
(do 46')
21
(do 70')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić
1
Kenneth Vermeer
2
Gregory van der Wiel
3
Toby Alderweireld
4
Jan Vertonghen
5
Vurnon Anita
6
Eyong Enoh
8
Christian Eriksen
(do 90'+3')
10
Siem de Jong
16
Theo Janssen
7
Miralem Sulejmani
21
Derk Boerrigter
(do 70')
Pričuvni igrači
 
Dmitrij Bulikin
70'
18
Nicolás Lodeiro
90'+3'
 
Trener
Frank de Boer

U trećem kolu Lige prvaka Dinamo je ugostio Ajax, a nakon poraza od Real Madrida i Lyona uslijedio je i treći poraz momčadi Krunoslava Jurčića.

Dinamov je početak bio obećavajući, obistinile su se najave o agresivnom pristupu i već je u prvih pet minuta Fatos Beqiraj dva puta zadao probleme nesigurnom Kennethu Vermeeru.

Međutim, nije ni Ajax spavao - naprotiv.

Verthongen i stepenica

Ajaxov kapetan Jan Verthongen izazvao je malo smijeha svojih suigrača kada se pri izlasku momčadi na teren spotaknuo na jednoj maksimirskoj stepenici. Nažalost po Dinamo, Verthongen i njegovi suigrači nisu se "spotaknuli" na terenu.

Gosti su se brzo otvarali, a Ivanu Kelavi prvi su prijetili stoper Toby Alderweireld te napadač Miralem Sulejmani. Vrlo sadržajni uvod, u kojemu su obrane suparniku ostavljale dosta prostora, Dinamo je iskoristio i za akciju Sammira, koji je poslužio Jerka Leku, no loptu zaustavlja dovoljno zaliječeni Vermeer.

Igrala se tek 11. minuta kada je Siem de Jong, nakon slobodnog udarca Jana Verthongena, natrčao na odbijenu loptu i mogao birati kamo će je smjestiti za vodstvo. Srećom, izabrao je mjesto pored gola, a isti je igrač zamalo glavom promašio i u 20. minuti.

U tim je trenucima nizozemski prvak svojom uobičajenom filozofijom igre već preuzeo kontrolu nad igrom (65% posjeda lopte u prvom dijelu), a Dinamo je - počevši s kapetanom Milanom Badeljom - dovoljno često griješio da potakne njihove nalete. Sredinom prvog poluvremena Zagrepčane je spašavala zajednička (nespretna, ali uspješna) intervencija Kelave i Josipa Šimunića.

Domaći nogometaši ponovno su se trgnuli pokušajem Ante Rukavine iz 36. minute, koji je sjajno ukrao loptu, još bolje se riješio čuvara i potom opalio preko gola. Rukavinu je ubrzo tražio i Beqiraj, a Sammirov udarac s ruba kaznenog prostora hvata Vermeer.

Ajaxov bijeg iz sušnog društva

Pogotkom Derka Boerrigtera Ajax je zaustavio vlastitu golgetersku sušu u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Nakon dvoboja s Lyonom i Real Madridom, bio je to prvi pogodak nizozemskog prvaka, a kako je pogodak večeras postigao i Villarreal, Dinamo i Genk jedini su ostali na nuli u rubrici pogodaka. No, Genk svoju treću priliku ima u srijedu navečer.

No, sama završnica poluvremena pripala je Ajaxu, kojega je osujetio Kelava ispred Dirka Boerrigtera, potom su se mnogi na stadionu osim od hladnoće "smrzli" i nakon skoka Kelave na De Jonga u šesnaestercu, no njemački sudac Gräfe ostao je nijem. Luis Ibanez je prvi dio zaključio potpuno nepotrebno izgubljenom loptom, i prekršajem za žuti karton iz kojega je ubačaj Sulejmanija i pokušaj De Jonga taknuo Dinamov okvir gola.

Indisponirani Badelj na odmoru je ostao u svlačionici, a na teren je istrčao Mateo Kovačić. Dinamo je nakratko djelovao aktivnije, no poveo je Ajax. Sulejmani se probio kroz plavu obranu i fino poslužio Boerrigtera, a on smireno i precizno pogađa suprotnu stranu Kelavinog gola za 1:0.

Dinamo nije imao pravi odgovor u igri na prednost gostiju, koja je u 60. minuti mogla biti udvostručena nakon što je Eyong Enoh posramio desnu stranu zagrebačke obrane, a propuštena lopta sjela je na udarac Alderweireldu, no prohujalo je tik pored vratnice.

Pokušaji hrvatskog prvaka bili su tek sporadični - akcija Rukavine za Ibaneza te udarac Leke u naručje Ajaxovog čuvara mreže, a maksimirska je publika izrazito negativno reagirala i na ulazak Nikole Pokrivača umjesto Beqiraja. Ajax se pritom nije dao smetati, a priliku za konačno rješenje utakmice imao je u 75. minuti, kada Theo Janssen, jedini igrač u početnoj postavi Nizozemaca s više od 25 godina, izlazi sam pred Kelavu, no Dinamov čuvar mreže uspijeva izbiti u korner.

U sljedećem napadu Dinamo je sačuvala i vratnica jer se De Jong nikako nije mogao upisati u strijelce. Malo je nedostajalo da to u samoj završnici autogolom "nadoknadi" Vida nakon nove Kelavine pogrešne procjene leta lopte.

Neizbježno se naposljetku dogodilo u 90. minuti, kada je Ajaxov protunapad izbacio Christiana Eriksena prema Dinamovom golu. Nisu ga zaustavili ni Ivan Tomečak ni Kelava, a mladi je Danac rutinski zaključio posao za završnih 2:0.

Ajax i Dinamo snage će ponovno odmjeriti za dva tjedna, kada je na rasporedu susret u Amsterdamu.

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Real Madrid4:0Lyon
Dinamo0:2Ajax
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2011. u 14:18
    možda su nas dobli na maksimiru ali u amsterdamu ćmo mi dobit njih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 14:46
    Pa naravno da znas iz osobnog iskustva. Da nije bilo zlih neznalih trenera i bogatih roditelja ti danas ne bi gledao Luku Modrića na TVu nego bi on tebe gledao s klupe za rezerve u Londonu jelda. I kakav sportaš moraš biti da se u jednom trenutku ipak predaš. Pa vjerojatno onaj od krvi i mesa, a ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 12:38
    Jedina pozitivna stvar iz svega ovoga su ovi prethodni komentari, velikom većinom realni i objektivni. Kad bi još i novinari i nogometni djelatnici (bilo igrači, treneri, upravi...) progledali kao što je progleda i "običan puk" ovde... možda bi i moglo bit nešto od našeg nogometa u doglednoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 12:26
    Upravo zbog svega ovoga sam ja bio tuzan sto se oni tupani koji se nazivaju Boys-i vraćaju na stadion. Kad se sjetim da su onoj momcadi sa Eduardom i Modrićem redovito zviždali (koja je na pojedinim pozicijama bila daleko limitiranija, i često gubila utakmice na glup način zbog tih poluigrača koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2011. u 12:25
    još jednom je bila ispravna moja odluka da NE gledam dinamo. jednostavno i dalje imaju taj seljački, balkanski mentalitet....protiv reala se napale i odigraju na 130% svojih mogućnosti, a protiv ajaxa (kojeg oni valjda smatraju cibaliom?), igraju mlitavo kao babe. nesposobnog rukavinu uopće neću... [više na forumu]
    Obrisan korisnik