Liga prvaka, natjecanje po skupinama, skupina D, 5. kolo, 22.11.2011, 20:45 h, Madrid, Santiago Bernabéu, gledatelja: 65.000
Suci: Alan Kelly, MacGraith, Douglas (svi Irska)
Real Madrid
Real Madrid
Karim Benzema 2', 66'
José Callejón 6', 49'
Gonzalo Higuain 9'
Mesut Özil 20'
6:2(4:0) Dinamo
Fatos Beqiraj 80'
Ivan Tomečak 90'
Dinamo

Madridska lekcija Dinamovim "studentima"

Tomislav Pacak, Marin Vuković • utorak, 22.11.2011.
Madridska lekcija Dinamovim "studentima"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Dinama upisali su peti i ujedno najuvjerljiviji poraz u isto toliko nastupa u Ligi prvaka. Premda je zaigrao u kombiniranom i oslabljenom sastavu, Real je na sceni velebnog Santiago Bernabeua bio daleko kvalitetnija momčad, zasluženo napunivši mrežu modrih s šest lijepih pogodaka, dok se Dinamo može pohvaliti prekinutim prokletstvom i dvama počasnim pogocima u mreži kraljevskog kluba.

Real Madrid
Real Madrid
Dinamo
13
Antonio Adán
4
Sergio Ramos
(do 46')
15
Fábio Coentrao
19
Raphaël Varane
5
Nuri Şahin
10
Mesut Özil
(do 46')
14
Xabi Alonso
(do 46')
21
José Callejón
24
Lassana Diarra
9
Karim Benzema
20
Gonzalo Higuain
Pričuvni igrači
18
Raúl Albiol
46'
16
Hamit Altintop
46'
11
Esteban Granero
46'
Trener
Jose Mourinho
24
(do 63')
10
(do 81')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić

"Upisali smo fakultet i sada učimo", kazao je uoči utakmice u Madridu trener Dinama Kruno Jurčić, no vjerojatno ni on nije očekivao da će madridska lekcija biti tako uvjerljiva i bolna. Dinamove nade da u Madridu može ponoviti maksimirsko izdanje i muškom, neopterećenom predstavom nakon pobjede u Splitu pružiti dostojan otpor jednoj od najjačih svjetskih momčadi, pale su u vodu već u drugoj minuti.

Toliko je naime trebalo Karimu Benzemi da zatrese mrežu modrih, a kad su po pogodak do dvadesete minute dodali i Jose Callejon, Gonzalo Higuain i Mesut Özil, bilo je jasno da se Dinamu sprema prava katastrofa. Furiozan i nemilosrdan početak domaćina u potpunosti je "ubio" volju u igračima Dinama, koji su u nastavku primili još dva pogotka i tek na kraju uspjeli ublažiti ionako težak poraz.

Dinamo je ostao na začelju skupine D, a posljednju će priliku za osvajanje barem jednoga boda imati u posljednjoj utakmici protiv Lyona u Maksimiru. Real je pak stopostotnim učinkom i matematički osigurao prvo mjesto u skupini i u posljednjem će kolu ponovno moći odmarati glavninu najjačeg sastava.

Već su početni trenuci dvoboja u Madridu dali naslutiti da se Dinamu ne piše dobro. Igrala se druga minuta kada je Özil povratnom loptom pronašao Benzemu, koji je imao vremena zaustaviti loptu i neometan je poslati iza leđa Kelave.

Nisu se modri uspjeli oporaviti od ranog šoka, a semafor je već pokazivao 2:0. Benzema je ovaj put bio asistent, spustio je glavom loptu za Callejona, a ovaj je snažnim udarcem zakucao u mrežu Dinama.

Ni tu nije bio kraj modrim mukama, već u devetoj minuti Higuain se poigrao lijevom stranom Dinamove obrane, izašao pred Kelavu i iz teške situacije iskosa potkopao loptu i sjajno prebacio Dinamova vratara za treći pogodak kraljevskog kluba.

Prvi Dinamov izlet na polovicu Reala završio je slabašnim pokušajem Ibaneza iz slobodnog udarca u 17. minuti, a samo tri minute kasnije Kelava je i četvrti put morao po loptu u mrežu. Ovaj put uspio je zaustaviti udarac Higuaina, no onaj Özilov koji je uslijedio pronašao je svoj cilj.

Jedinu pravu priliku na utakmici Dinamo je stvorio u 22. minuti, kada se Fatos Beqiraj sjurio prema vratima Reala, a na rubu šesnaesterca nesportski ga je povukao i sapleo Lassana Diarra. Za irskog suca, međutim, nije bilo ni prekršaja.

Real je razdoblje sjajne i efikasne igre zaključio sjajnim prilikama Callejona i Coentraa, nakon čega je stao na kočnicu i bez ikakvih problema kontrolirao utakmicu do odmora.

Jose Mourinho se već nakon odmora odlučio za tri izmjene, no Real je i drugo poluvrijeme otvorio na isti način kao i prvo. Već u četvrtoj minuti nastavka Callejon je izbjegao zaleđe i odmjerenim udarcem izabrao bliži kut Kelavina gola za visokih, bolnih 5:0.

Real se na žalost hrvatskog prvaka nije zadovoljio "petardom", pa je Kelava u nekoliko navrata spašavao Dinamovu mrežu, no u 66. minuti bio je nemoćan nakon sjajnog duplog pasa Higuaina i Benzeme, kojeg Francuz pretvara u šesti pogodak španjolskog viceprvaka.

Malo je tko u tom trenutku očekivao da će Dinamo prekinuti svoje prokletstvo i postići pogodak, no deset minuta prije kraja Ibanez je prvi put uspio centrirati u šesnaesterac Reala, a tamo se našao Beqiraj i krasnim udarcem glavom pogodio gornji desni kut Adánova gola.

Bio je to prvi pogodak modrih u ovoj sezoni Lige prvaka, koji u konačnici nije imao utjecaja na konačan ishod, ali su ga brojni i vrlo aktivni Dinamovi navijači nagradili gromoglasnom podrškom i duhovitim povicima "hoćemo pobjedu".

Na takvu reakciju s tribina, ali i Realovo opuštanje Dinamovi su igrači odgovorili još angažiranijom igrom, pa su u 90. minuti došli i do drugoga pogotka. Milan Badelj je požrtvovno uposlio Ivana Tomečaka, koji je iz neposredne blizine ugurao loptu u mrežu za konačnih 6:2.

Dinamovi su "studenti" u 90 madridskih minuta svjedočili bolnoj nogometnoj lekciji i teško im je prigovoriti što na Santiago Bernabeuu nisu izborili časniji poraz. Razlika u kvaliteti između hrvatskog prvenstva u kojemu Dinamo nema pravog protivnika i Lige prvaka u kojoj nikome nije dostojan protivnik doista je velika i stvarna.

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Real Madrid6:2Dinamo
Lyon0:0Ajax
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.11.2011. u 14:32
    upisali ste fakultet? ja sam mislio da se vi bavite nogometom, a ne intelektualnim aktivnostima. ajde, neznalico, pokopi se po ušima. cijelu tekmu si samo čekao da zagrliš i obljubiš svog idola. dobro da mu nisi i qrac popušio od ushita.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj23.11.2011. u 12:18
    ne znam jesu bili bad blue boysi al dobro su naviali
    Mihalj
  • Obrisan korisnik23.11.2011. u 11:08
    Ja stvarno neznam zašto ljudi pljuju po Sammiru,pa on je jučer uz kelavu ibaneza bio najbolji igrač na terenu,bezbroj puta je predribljao dvojicu ili trojicu i onda uvijek isto,nema nikom dodat,,čovijek je što se tiče fizičkih predispozicija i nogometne lucidnosti 3 godine ispred svih igrača... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2011. u 11:05
    slažem se s tobom ako nam on bude igrao neginenam šetnja eurom :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2011. u 11:03
    ej geylija s kim je ono zveza igrala sinoć? bolje ti je da šutiš i ovak dinamo je svemir za tvoju zvezdicu
    Obrisan korisnik