Nogomet

Balakov: "Hajduk nema prave temelje"

S Poljuda:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 05.12.2011.
Balakov: "Hajduk nema prave temelje"
Foto: Duje Bonačić

Iza Hajduka je još jedna loša jesen. Europa je odavno prošlost, nema više ni "utješne nagrade" u kupu, a u prvenstvu Bili zaostaju šest bodova za svojim najvećim rivalima. Trener Hajduka Krasimir Balakov danas je dao javnu analizu upravo okončane jeseni...

Hajduk će i ove godine Božićne blagdane dočekati u nadi kako će u novoj godini biti bolje. U prvu sezonu drugog stoljeća splitskog kluba krenulo se spektakularno, na Poljud je stigla Barcelona, no završetak nije bio ni približno radostan.

"U početku sezone smo igrali dosta atraktivan, napadački nogomet i kasnije se vidjelo koliko su nam nedostajali igrači koji su bili ozlijeđeni. Andrić, Tomasov, Lima, Milićević, na tim igračima gradimo svoju snagu i ako nemaju adekvatnu zamjenu teško je držati istu razinu kvalitete. Psihologiju i mentalnu snagu momčadi moja momčad mora pojačati, da budu svjesni što znači nositi Hajdukov dres. Možda za to treba i iskustva, ali na tome trebamo raditi."

"Lima je veliki pogodak, odličan igrač i rijetko sam u svojoj karijeri vidio takvog igrača koji je maksimalan na svakom treningu i na svakoj utakmici. Ako mene pitate, Hajduk već danas s njim mora produžiti ugovor."

"Jesen nije bila laka ni za mene, ni za igrače, ali ni za navijače i čitav klub. Nikad nismo imali u kontinuitetu 10 dobrih utakmica. Hajduk je dobio jedno disciplinirano, organizirano lice i to lice nije izgubio do kraja sezone usprkos teškim trenucima. Hajduk se ni u jednoj utakmici nije raspao i izgubio organizaciju igre."

Balakov za proljeće najavljuje drugačiju momčad Hajduka.

"Moramo dovesti 2-3 pojačanja kako bismo obnovili 'kičmu' momčadi i izmiješati ih s mladim igračima koje imamo i s kojima moramo imati strpljenja. Želim stvoriti napadačku igru Hajduka, discipliniranu momčad koja zna igrati i bez lopte i kad je ima u posjedu. Ali za to treba i kvalitete. Treba nam još igrača kakav je Andrić, igrača koji imaju karakter, koji su spremni 'poginuti' na terenu i koji imaju kreativnost."

Hajduk trener je spremno analizirao učinak igrača koji su dovedeni minulog ljeta.

"Pitanja u vezi novih igrača nisu za mene nego za upravu, ali svjestan sam da je teško dovesti pravog igrača jer on košta. Moramo svi zajedno analizirati i dobro procijeniti tko je pojačanje za Hajduk i na kojim pozicijama. Ako želi ići naprijed, Hajduk jednostavno mora stvoriti sredstva."

"Milićević sigurno ima kvalitetu, ali se ozlijedio zadnji dan uoči početka sezone i njegovu kvalitetu nismo mogli iskoristiti. Luštica je mlad igrač kojemu treba vrijeme za sazrijevanje. Inoha ima svjetski kvalitet, ali ta njegova duga putovanja na reprezentativne utakmice su velik problem. James se uklopio u naš sustav, od svih igrača koje sam imao na raspolaganju nisam vidio boljeg igrača za ovu poziciju, koji može cijelu utakmicu sprintati uz liniju."

"Vuković? Mora skinuti 5-6 kilograma. Njegova prilagodba na Hajduk nije bila dobra, iako nema dvojbe da ima kvalitetu. Dobro je počeo sezonu, ali njegov problem je adaptacija i kilogrami kojih stalno ima viška. Mora raditi žestoko da bi iskoristio svoju kvalitetu. On ima kvalitetu za Hajduk. Sarić je za mene razočaranje, ali očito i njemu treba malo više vremena za prilagodbu. Ali smatram da i on ima svoje kvalitete."

"S Kukočem i Lendrićem sam zadovoljan, iskoristili su svoju šansu maksimalno i bili su važni igrači u mom sustavu. Ahmad je bio u teškoj situaciji kad sam došao, nije uopće igrao i zato smatram da je on odigrao dobru jesen, posebno kad je Vukušić bio ozlijeđen. Zadovoljan sam onim što je dao ove sezone, a druga je priča može li on u budućnosti konkurirati u napadu, posebno ako nekoga dovedemo."

"Oni koji nisu potrebni sam već odstranio. Nikad ne znaš koga se može prodati i treba pojačavati konkurenciju. Andrić, Maloča, Anas, Subašić, Tomasov, to su igrači za koje bih volio da ostanu, to je kičma momčadi. Ali znam da klub živi i od prodaje i svjestan sam da će netko vjerojatno otići. Ali ako ode kvalitet, onda moramo i dovesti kvalitet. Kad sam došao, Hajduk je u kadru imao više od 40 igrača. Možda sam s nekim i pogriješio, ali to je ipak previše. Sigurno će biti promjena, Hajduk ne može ostati samo s ovim kadrom za proljeće."

"Ako pitate za ovaj 'balkanski' pritisak, pritisak menadžera, moram iskreno reći da nisam imao pritisak s te strane. Uprava? Naravno da smo razgovarali, da smo imali rasprava i različitih pogleda, to je normalno. Ja nisam došao biti najbolji prijatelj s predsjednikom, ja sam došao raditi svoj posao na najbolji mogući način."

Hajdukov trezor nije pun, na zimu je ipak realnije očekivati odlaske nego dolaske. Balakov je ipak uvjeren kako će Hajduk u proljeće biti jači.

"Uprava će dobiti listu igrača iz HNL-a za koje mislim da mogu biti pojačanja, kao i za igrače iz inozemstva. To tako funkcionira. Santini? Nije to svjetski igrač, ali je borac, ima svoju kvalitetu i mislim da bi mu dolazak u Hajduk bio dobar korak naprijed. Takav tip igrača mi nemamo."

Bugarski stručnjak kaže da ima viziju onoga što u Hajduku treba popraviti.

"Hajduk u zadnjih 7-8 godina nema prave temelje, nema osnovu i mislim da je to moj glavni posao, da složim stabilnu osnovu na kojoj Hajduk može dugoročno funkcionirati. Na tomu treba raditi, treba pronaći prave igrače za ono što Hajduk traži i želi."

U nedjelju protiv Zadra igrači su zaslužili zvižduke, a Balakov pljesak. Kako objašnjava takvu podršku usprkos lošim rezultatima?

"Ne znam čime sam 'kupio' navijače. Mislim da je to zato što sam iskren. Hajdukovi su navijači ekstravagantni, emotivni i žele vidjeti igrače da se bore od prve do zadnje minute. Ja to razumijem jer to isto od svojih igrača tražim i ja."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 16:34
    Ja ne znam ko je ovde lud , Balakov ili svi ovi sta pricaju bajke , covjek je sa upravom doveo 7 igraca , a sad kaze da mu treba jos 5 pravih pojacanja, za biti siguran drugi , ma dajte molim vas , Slaven i Split su al pari s njima sa 5 puta manjim proracunom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 14:46
    Neka se proda Vukušić i onda barem dio utroši na dovođenje tih igrača koje Balakov spominje. Napadača barem ne fali, Lendrić, Ahman i Vuković će biti dovoljni za hnl.. a čekaju Jelavić i Džoni..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 14:23
    Vidim da Balakov ne spominje Vukušića, znači on je već prodan.. OK, ali sad želim da Balakov preda listu redikulima u Upravi i kaže ovo mi treba. I onda po završetku prelaznog roka nek kaže da li su to igrači koje je tražio. Da znamo čija je odgovornost u slučaju lošeg rezulatata, isključivo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX05.12.2011. u 14:07
    Mislim da Balakovu treba ponudit ugovor igrač/trener, odigrao bi bolje od ovih redikula
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 13:52
    apsolutno prvo ime hajduka, čovjek je realan, vidi koji su problemi a to je prvi preduvjet za uspjeh, sad hoće li on znati riješiti te probleme tj hoće li imat podršku uprave je drugi par cipela, jak hajduk jača hnl to nam treba!!
    Obrisan korisnik