Liga prvaka, natjecanje po skupinama, skupina D, 6. kolo, 07.12.2011, 20:45 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 16.000
Suci: Mark Clattenburg, Mullarkey, Kirkup (svi Engleska)
Dinamo
Dinamo
Mateo Kovačić 39'
1:7(1:1) Lyon
Bafetimbi Gomis 44', 48', 52', 69'
Maxime Gonalons 47'
Lisandro Lopez 64'
Jimmy Briand 75'
Lyon

Tmurni Dinamov kraj: Lyon sedam, Gomis četiri

S Maksimira:Borna Rupnik • srijeda, 07.12.2011.
Tmurni Dinamov kraj: Lyon sedam, Gomis četiri
Foto: Kristijan Komarica

U svom šestom nastupu u Ligi prvaka zagrebački je Dinamo pretrpio još jedan težak poraz. Nakon dobrog, sadržajnog i obećavajućeg prvog dijela za Dinamo, gosti iz Lyona visokom su pobjedom protiv izrazito blijedog domaćina u drugom dijelu, uz ukupno sedam pogodaka u Kelavinoj mreži, osigurali i plasman u idući krug Lige prvaka. Dinamo se s desetoricom igrača osramotio protiv Lyona koji je ovom sedmicom preskočio amsterdamski Ajax i napravio malo "čudo" koje će ostati zabilježeno u knjigama Lige prvaka...

Lyon
Dinamo
Lyon
10
(do 66')
8
(do 80')
21
(do 55')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić
1
Hugo Lloris
4
Bakari Kone
5
Dejan Lovren
(do 54')
8
Yoann Gourcuff
14
Mouhammadou Dabo
15
Gueida Fofana
17
Alexandre Lacazette
(do 65')
18
Bafetimbi Gomis
19
Jimmy Briand
20
Aly Cissokho
21
Maxime Gonalons
Pričuvni igrači
9
Lisandro Lopez
54'
10
Honorato Campos Ederson
65'
 
Trener
Remi Garde

"Realna je mogućnost da Dinamu zabijemo koliko treba", izjavio je dan prije utakmice Lyonov trener Remi Garde, možda ni sam ne vjerujući da će svjedočiti ovakvoj maksimirskoj večeri.

Premda je Lyon na Maksimir došao tražiti pobjedu sa što većom razlikom, unatoč boljem posjedu lopte nije stvorio furiozni pritisak na Dinamovu obranu od prve minute. Štoviše, u šestoj minuti prostor za udarac otvoren je Sammiru, koji cilja preko gola.

"Kriva" strana

Dinamo je u prvom poluvremenu, što je neuobičajena pojava, napadao na gol pod južnom tribinom. Modri inače prvo poluvrijeme napadaju gol pod sjevernom tribinom, no novčić i kapetani prije početka utakmice ovoga su puta odlučili drukčije.

Tek je od 15. minute postalo opasnije po Ivana Kelavu, nakon što je oporavljeni Gourcuff proigrao Brianda, koji puca zamalo pored vratnice, a potom s 25 metara svoj udarac okušava i jedan od strijelaca sa Gerlanda, Gomis. Ipak, Dinamo je uzvratio, opet preko Sammira, do kojega je lopta uz dosta muke i Beqirajevu pomoć stigla nakon lijepog prodora Ademija. Sammira je vrlo dobro osujetio francuski reprezentativac na golu Lyona, Hugo Lloris.

Jurčićeva odluka da umjesto ozlijeđenih stopera mjesto u zadnjoj liniji povjeri Leki pod posebno je povećalo stigla u 28. minuti, kada bivši hrvatski reprezentativac povlači Gomisa, dovoljno da mu engleski sudac Clattenburg pokaže već drugi žuti karton, nakon što je prvu opomenu zaradio u 11. minuti zbog prekršaja. Tako je priliku na stoperu dobio i Ademi, a Dinamo je morao nastaviti s desetoricom.

Dobrom partijom zagrebačkoj se publici predstavio i bivši igrač Dinama, Dejan Lovren, koji je sudjelovao i ofenzivnim akcijama. Dva je puta pucao nogom, a u 34. minuti spustio je glavom loptu u peterac Zagrepčana da bi Kelava pomalo nevjerojatno uspio zaustaviti udarac mladog reprezentativca Lacazettea. Uzvratio je prodorom po lijevoj strani Luis Ibanez: obranio je Lloris, na odbijenu loptu stiže Beqiraj, ali samo da je gurne u ruke Llorisa.

I tada je Dinamo, po prvi puta u ovosezonskom izdanju Lige prvaka, poveo.

Igrala se 39. minuta kada je hrabro prema Llorisu krenuo Beqiraj, ali Francuz mu dva puta sjajno "skida" pokušaje. No, lopta je stigla do Kovačića, koji na oduševljenje na terenu i na tribinama, trese mrežu Lyona.

Škarice zapele na okviru

Iako se ne može požaliti na golgeterski učinak protiv Dinama, Bafetimbi Gomis iz estetskih razloga može žaliti za 63. minutom utakmice, kada je jednu ubačenu loptu zahvatio vrlo lijepim škaricama i pogodio - vratnicu Dinamovog gola.

Nažalost po hrvatskog prvaka, na odmor se nije otišlo s prednošću domaćina. U 45. minuti Cissokho je zaboravljen na lijevoj strani, njegov centaršut prema golu, preko Kelave, skreće Vrsaljko, a Gomis potvrđuje na crti za 1:1, rezultat koji je vratio Lyonu nadu u nastavak natjecanja u Ligi prvaka, tim više što mu je odgovaralo i vodstvo Real Madrida u Amsterdamu.

Dinamova vjera u dobar rezultat rasplinula se u samo sedam minuta na početku nastavka. Prvo je nakon kornera Gourcuffa lopta prebačena do Gonalonsa, koji spretno zabija za 2:1, a već u sljedećoj akciji Briand koristi izgubljenu loptu Modrih za asistenciju nečuvanom Gomisu u 3:1. Lyonov lov na potrebnu razliku nastavio je Gomis još jednim laganim pospremanjem lopte u mrežu, ovoga puta nakon akcije Cissokha s desne strane i statičnog promatranja Dinamovih čuvara.

Loše je za Dinamo postalo još gore u 64. minuti. U strijelce se za 5:1 upisao i još jedan povratnik nakon ozljede, Lisandro Lopez, koji je ušao u igru umjesto Lovrena i nadjačao Ademija te poslao loptu Kelavi kroz noge.

Muka po Dinamu, međutim, ni tu nije prestala. Gol, šesti po redu, koji je Lyon u tom trenutku značio osminu finala Lige prvaka postigao je opet Gomis, dvadesetak minuta prije kraja. U 75. minuti golemi propuh u Dinamovoj obrani, ali i veznom redu, kaznio je i Briand.

Kraj utakmice zagrebačka je momčad jedva dočekala, a Lyon je sa željenim rezultatom u džepu i malo usporio, pa je s tih za Dinamo ružnih 1:7 i okončana Dinamova ovogodišnja pustolovina u Ligi prvaka, uz golemo francusko slavlje. I podatak da Dinamo nikada u Europi nije pretrpio teži poraz.

Ni blizu.

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Dinamo1:7Lyon
Ajax0:3Real Madrid
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2011. u 13:48
    Realno, svima vama je promakla cinjenica da je Dinamo opet izbacio Ajaxa.
    Obrisan korisnik
  • lambik08.12.2011. u 11:21
    Moze i 'Ajax' umjesto '4'...
    lambik
  • Vugi708.12.2011. u 10:09
    Daj ne budi cinik. Ovakva momčad je ispred Hajduka cijelih 6 bodova i prvenstvo je gotovo već sada. Iduće sezone će Dinamo opet u Europu, a vi ćete opet ispasti od neke tamo momčadi iz Luksemburga. Dajte najprije svoje dvorište pometite...
    Vugi7
  • pikepiletina08.12.2011. u 10:02
    ovo se zove sramoćenje. za Hrvatsku je bolje da odustane od champiions liga za bar nekih 7,8 godina. HNS mafija je unazadila ovu igru na našim prostorima do te mjere da je bolje da nas više ne sramote. gledat ćemo Barcu i ostale velikane. Mamiću prodaj sebe i to po mogućnosti u Zambiju.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik08.12.2011. u 09:49
    Novo službeno piće u Dinamu je 7 up
    Obrisan korisnik