Hrvatski kup, polufinale, 03.04.2012, 17:00 h, Stadion Gradski vrt, gledatelja: 4.000
Suci: Goran Gabrilo, P. Gabrilo, Pepur (svi Split)
Osijek
Osijek
Anton Maglica 28', 36'
Branko Vrgoč 77'
3:0(2:0) Cibalia
Cibalia

Mršićev Osijek gotovo u finalu Kupa

Damir Žbulj • utorak, 03.04.2012.
Mršićev Osijek gotovo u finalu Kupa
Foto: Hrvoje Knežević

Nogometaši Osijeka prikazali su vrhunsku predstavu u prvoj polufinalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa i na uzvrat u Vinkovce putuju s velikom prednošću od 3:0. Junak prvog dijela bio je Anton Maglica s dva postignuta pogotka, a njegovu ulogu u nastavku preuzeo je Branko Vrgoč, odličnim obrambenim reakcijama, ali i pogotkom za konačni rezultat. Tragičar slavonskog derbija bio je Mladen Bartolović, koji je zapucao kazneni udarac, proslavivši osječkog vratara Vargića.

Cibalia
Osijek
Cibalia
11
(do 79')
21
(do 87')
Pričuvni igrači
Trener
Stanko Mršić
1
Mladen Matković
4
Marin Matoš
6
Petar Tomić
(do 67')
7
Dino Kresinger
9
Ivan Koledić
(do 78')
11
Mladen Bartolović
13
Dario Župarić
16
Tomislav Radotić
21
Tomislav Jurić
(do 46')
22
Frane Vitaić
30
Mario Lučić
Pričuvni igrači
10
Tomislav Pavličić
46'
5
Tomislav Čuljak
67'
19
Krešimir Prgomet
78'
Trener
Samir Toplak

Veliki slavonski derbi, a k tome još i polufinale Hrvatskog nogometnog kupa, privukao je na tribine Gradskog vrta gotovo pet tisuća gledatelja. Osijek u katastrofalnoj formi proteklih tjedana, koja je i uzrokovala smjenu Vlade Bilića i dolazak spasitelja Stanka Mršića, koji je već ostavio lijep trag u Gradu na Dravi, ali i koji je u ovom trenutku možda bio i jedino rješenje za Bijelo-plave jer je Cibaliju vodio početkom sezone.

Samir Toplak svoje je trenerske kvalitete već dokazao, pogotovo one u Kupu, gdje je prošle sezone majstorski Varaždin odveo do finala s Dinamom. Ove sezone na odličnom je putu ponavljanja tog uspjeha, no, morat će se potruditi u uzvratu u Vinkovcima kako bi nadoknadili zaostatak iz prvog dvoboja. Toplak je pred početak utakmice pilio naopako kako ima velikih problema s ozljedama igrača, izostancima. Na kraju je zaigrao samo bez Šimunca i Rugaševića.

Prema najavama iz oba tabora činilo se kako će treneri postaviti igru gledajući prije svega na obranu i vlastita vrata, a tako je i otvorena utakmica na travnjaku. Uz lijepu atmosferu na tribinama nije bilo pravih prilika u prvih 25 minuta utakmice, koje su protekle u ravnopravnoj igri, većinom između dva 16-erca.

Tako je i pomalo iznenađujuće domaći sastav stigao do vodstva. U 27. minuti Perošević je izborio slobodan udarac na desnoj strani protivničke polovice, sam je i ubacio u kazneni prostor, a Anton Maglica glavom je skrenuo loptu u suprotni kut vratara Matkovića. Bio je to prvi udarac u okvir na ovoj utakmici.

No, Osječani se nisu zaustavili kod minimalne prednosti i već su do 36. minute stigli i do drugog pogotka, ponovno s Maglicom kao glavnim junakom. Ovaj put većinu posla obavio je Šorša, prodorom po desnom boku. Na njegov oštri ubačaj slabo je reagirala gostujuća obrana, a Maglica se odlično snalazi te iz neposredne blizine uspio je zakucati loptu u mrežu.

U nastavak utakmice Toplak je odlučio poslati ofenzivniji sastav, tražeći pogodak koji bi Cibaliji olakšao uzvrat u Vinkovcima, Jurića je zamijenio Pavličićem, što se odmah osjetilo u igri gostiju. Već je u 50. minuti Bartolović zaprijetio iz teške pozicije, ali vratar Vargić bio je spreman.

Domaćin je odgovorio samo dvije minute kasnije kada je opalio Perošević, no Župarić je odlično, u posljednji tren u bloku zaustavio taj udarac. Rasplamsala se igra u tim minutama, ubrzo su Vinkovčani preko Pavličića još jednom ugrozili Vargića, a najveću priliku za pogodak imali su u 58. minuti susreta. Start Jugovića nad Radotićem u kaznenom prostoru sudac Gabrilo okarakterizirao je kaznenim udarcem, lopte se prihvatio Bartolović, ali odličnom reakcijom Vargić je zaustavio njegov udarac. U nastavku akcije na odbijenu loptu ponovno je pritrčao Bartolović, ali startom Vrgoča otklonjena je opasnost i sačuvana prednost Osječana.

Bijelo-plavi dobili su dodatni impuls nakon sačuvane mreže, uskoro su mogli i do trećeg pogotka kada je Perošević glavom pucao s nekih desetak metara, a loptu je na crti zaustavio vratar Matković, koji je spasio gotovo siguran zgoditak.

Aktualnoj temi s pirotehnikom priključili su se navijači i na ovoj utakmici, koja je zbog zapaljenih stolica na tribini Ultrasa, oko 75. minute, bila prekinuta na neko kraće vrijeme, a intervenirali su i vatrogasci. Gotovo odmah po prekidu domaćin je stigao i do trećeg pogotka. Šansa Maglice završila je kornerom, a nakon ubačaja iz kuta, jedan od boljih pojedinaca na terenu svoju dobru partiju okrunio je pogotkom, kada je s nekih pet metara svladao gostujućeg vratara. Za ogromnih 3:0 i veliko slavlje domaćih navijača.

Osijek je ovom visokom pobjedom napravio veliki korak prema finalu Kupa, no, ipak će morati u uzvratu u Vinkovcima sačuvati stečenu prednost. Novi slavonski derbi na rasporedu je 18. travnja.

Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2012. u 08:23
    Svaka čast Mršiću što je zdrmao ovu ekipu koja zapravo puno može. Svi su na terenu odigrali kako treba, a pogotovo kapetan Smoje koji je, kao i uvijek, odigrao s punim srcem. Uvijek kad je pao gol Smoje je bio unapadu. Nadam se da je ovo početak jedne puno bolje igra Osjeka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2012. u 22:34
    Dobro je da je Slaven Belupo svoje odradio s Osijekom... :))) Jer ovaj Osijek sad i onaj od pred samo par dana, potpuno drugačija ekipa. Nadam se da se ne varam i da će doći daleko u Euro ligi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2012. u 21:58
    sramotna utakmica... pa za ovu ovu priliku mi živimo, da vratimo napokon ono što nam je 1999. poštenom igrom pripalo, al igračima to malo znači... kao največe pičke, boje se ući u duel, na Samira ne treba trošiti riječi...mrš iz Vinkulje pseto zagorsko
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2012. u 19:45
    nisam gledao, ali dam glavu sjeći da je igrao sa trojicom u obrani :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2012. u 19:44
    bravo stanko!
    Obrisan korisnik