Nogomet

Tomić: "Sa svima, osim Cibalije, al pari"

Iz Šibenika: Ivana Jurica • petak, 27.04.2012.
Tomić: "Sa svima, osim Cibalije, al pari"
Foto: Ivana Jurica

Do kraja još jedne prvoligaške sezone hrvatskog nogometa ostalo je 270 minuta. Za nogometni klub Šibenik značit će to i silazak u niži rang natjecanja, budući da je evidentno da ne mogu izbjeći jedno od pet posljednjih mjesta na tablici. Svjesni su toga u klubu, ali i uoči utakmice u Karlovcu naglasili su kako će do kraja prvenstva igrati korektno, te pokušati uzeti što više bodova.

"Nažalost i matematički smo, kako pokazuje tablica, ispali iz Prve lige, jer Inter ima tu utakmicu protiv Varaždina gdje će upisati tri boda. Idu na 35 bodova, mi imamo 25, dakle i matematičke šanse smo izgubili. Jako nam je žao zbog toga jer stvarno smo sve podredili tom cilju u drugom dijelu sezone. Ali s druge strane kad pogledamo igre koje smo pružali, u kakvoj situaciji mi treniramo i radimo, u besparici kakva vlada, s kadrom koji i nije mogao biti širi baš zbog tih novčanih prilika, možemo biti izuzetno zadovoljni", kazao je na početku konferencije za novinare Goran Tomić, trener kluba sa Šubićevca.

Disciplinska komisija tek 03. svibnja

Prije mjesec dana, 28. ožujka Disciplinska komisija HNS-a suspendirala je Hajduk, Šibenik i Karlovac. Sva su tri kluba uložila prigovore i nesmetano su nastupili u sljedećem kolu. Kad je Disciplinska komisija trebala odlučivati o tim prigovorima pravnim manevrom, traženjem izuzeća, Splićani su kupili još vremena za sebe, neposredno i za ostale. Proteklog tjedna Komisija za žalbe odbile je njihove zahtjeve, te sve ponovno vratila Disciplinskoj komisiji koja će se sastati tek 03. svibnja, odnosno sljedećeg četvrtka. Odgovor je to koji je direktor Šibenika Marko Karađole dobio od Vlade Ivete, pravnika HNS-a i tajnika Komisije. Evidentno je da nakon kupovanja vremena Hajduka i u HNS-u maksimalno odugovlače s odlukama jer, očito je, žele da svi klubovi koji su trenutno u natjecanju isto i završe. Ako u četvrtak ponovno i potvrde suspenzije klubovima (a sve ukazuje na to, jer teško da je netko uspio podmiriti troškove zbog kojih prijeti suspenzija), dok do klubova i stigne službena obavijest o suspenziji, proći će i pretposljednje kolo HNL-a, pa ako netko i ne odigra zadnje kolo ništa se neće ni dogoditi. Jer, uostalom, u HNL-u je ionako sve regularno kad se pita vodeće ljude našeg nogometa.

Detaljnije je objasnio i s čim to mogu biti zadovoljni: "Sa svima smo igrali al pari, izuzev utakmice protiv Cibalije, sve ostale smo bili ravnopravni. Da je bilo malo sreće, da smo uzeli još bod ili dva negdje još bi se borili za ostanak u ligi. Ili da vratimo film unatrag, kad se sjetimo štrajka i tih utakmica, tri boda bi nam sada značila jako puno. Međutim, što je tu je. Ja igračima mogu samo čestitati na svemu što su napravili jer u ovakvoj situaciji trenirati gdje vam svaki dan visi taj mač suspenzije nad glavom, glavna je priča ima li novaca ili nema, hoćemo li igrati ili nećemo. U takvoj je situaciji izuzetno teško trenirati i motivirati igrače. Zbog svega toga im ja čestitam, što su ovaj dio odradili na ovaj način i uzeli velikih 11 bodova."

"Nadam se da nećemo stati na tome", naglasio je Tomić, pa nastavio: "Čeka nas utakmica protiv ekipe u čijem smo rangu što se tiče svega, financija i kod njih vlada totalna besparica, igrači su u istoj situaciji kao i naši, međutim, kad usporedimo te dvije ekipe mi smo uzeli puno više bodova od njih. Nadam se da ćemo i u Karlovcu pokazati da se držimo i da još možemo napraviti dobrih rezultata. I oni najavljuju pobjedu, što je razumljivo. Mislim da još nemaju pobjedu u ovom dijelu sezone. Ali i mi idemo na pobjedu tako da će biti jedna zanimljiva utakmica. Možda priprema za Drugu ligu, jer i oni su ispali. A i našim igračima ta utakmica, kao i preostale dvije do kraja, su test da vidimo na koga još možemo računati u sljedećoj sezoni."

"Normalno da ćemo mi izvući maksimum od tri zadnje utakmice. Po dosadašnjem pravilniku, po broju klubova koji ispadaju mi smo i matematički ispali. Naravno da ćemo nastojati uzeti bodova koliko god to bude moguće, da ako dođe do kakvih rošada, kombinacija što se u našem nogometu nikad ne zna, do zadnjeg dana, naravno da ćemo nastojati prestići i Lučko koje nas je sad prestiglo zbog pobjede nad Hajdukom. Svaka čast Lučkom, ali Hajduk je ipak institucija i takve im se utakmice ne smiju događati. Nikad se ne zna do zadnjeg kola što će biti", odgovorio je Tomić na novinarsku rečenicu kako i utakmica u Karlovcu može biti važna s obzirom da se zbog licenci i dalje ne zna koliko će klubova liga brojiti sljedeće sezone.

Nedavno za Europu, sad za egzistenciju

Prije dvije godine i Šibenik i Karlovac bili su u potpuno drugačijoj situaciji. Njihov međusoban dvoboj u Karlovcu odlučivao je o putniku u Europsku ligu (Šibenik je slavio s 2:0). Danas su oba kluba pred Drugom ligom, ali i što je još teže, velikim financijskim i egzistencijalnim problemima. Par riječi o tom kazao je i Tomić: "Kad usporedimo što se može dogoditi u dvije godine, kako klub može otići dolje, stvarno tužno. Kad se samo sjetimo tih vremena kad smo se borili za Europu, ali što je tu. Sad smo u totalno drugačijoj situaciji."

Osvrt na proljetni dio sezone dao je i kapetan Hrvoje Spahija: "Drugi dio sezone je počeo odlično. Puno je razloga što nismo držali tu formu s početka. Kao što je i trener rekao, igrački kadar nam je malo uži, kad se netko ozlijedi ili dobije kartone nemamo tu širinu da ga netko zamijeni. Razlog je i to što većina igrača ili nisu igrali ili su došli iz nižih liga pa nemaju kontinuitet jakih utakmica u nogama. Bilo je potencijala, ali nedostajalo je nešto više, malo i doza sreće."

"Dali smo sve od sebe, unatoč svim problemima. Ovo je više psihički nego fizički iscrpljujuće, izdržati ovako bez novca, bez ičega, trenirati, držati glavu usredotočenu samo na nogomet. Nije lako. Treba momcima skinuti kapu dolje, rezultat je koliko – toliko dobar kad pogledamo sve skupa", nastavio je kapetan Narančastih.

Bez trojice u Karlovac

"Na put ne ide Malčić, ima kartone, Georgievski i Blaić su ozlijeđeni. Na put će četiri juniora. Oslabljeni jesmo, ali nema veze, ja vjerujem da će igrači koji budu igrali dati svoja maksimum da izvučemo pozitivan rezultat", kazao je trener Tomić.

Kao i Tomić i Spahija je jasno kazao kako će do kraja prvenstva tražiti još pobjeda: "Imamo još tri utakmice do kraja, trebamo to odigrati radi sebe. Što bolje, što fokusiranije na to. Jer opet nikad ne znate tko vas gleda, tko te tu može vidjeti, ponuditi ti nešto. Zbog svog obraza moraš igrati što bolje, a ne sad ući nezainteresirano i bezvoljno u utakmicu. Idemo u Karlovac dobiti. Nemamo više što izgubiti. Kao što je i trener rekao, matematički smo ispali, ali sad igramo bez pritiska. Idemo igrati iz gušta, zbog sebe,da se pokažemo u što boljem svjetlu."

"Oslabljeni smo, to su stvarno tri vrlo važna igrača za našu momčad, ali igrači koji budu igrali umjesto njih dat će sve od sebe da se pokažu, da pokažu da zaslužuju igrati u Prvoj ligi. Ja se nadam pozitivnom rezultatu gore", završio je stoper Šibenika.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!