EP 2012., Skupina B, 1. kolo, 09.06.2012, 18:00 h, Harkiv, stadion Metalista, gledatelja: 35.000
Suci: Damir Skomina, Primož Arhar, Matej Žunič, Matej Jug, Slavko Vinčić (svi Slovenija)
Nizozemska
Nizozemska
0:1(0:1) Danska
Michael Krohn-Dehli 24'
Danska

Video: Nizozemska naletjela na "nagaznu minu", Danska odnijela sva tri boda

Josip Piršljin • subota, 09.06.2012.
Video: Nizozemska naletjela na "nagaznu minu", Danska odnijela sva tri boda
Foto: EPA

Drugi dan Europskog prvenstva dogodilo se prvo veće iznenađenje. Nizozemska je u susret protiv Danske ušla kao izraziti favorit, no na kraju su slavili igrači Mortena Olsena. Danci su minimalno pobijedili nakon jedne od rijetkih prilika, dok Oranje unatoč silnim napadima nije uspio pronaći put do mreže.

Nizozemska
Danska
Nizozemska
Danska
1
Maarten Stekelenburg
2
Gregory van der Wiel
(do 85')
3
John Heitinga
13
Ron Vlaar
15
Jetro Willems
8
Nigel de Jong
(do 71')
6
Mark van Bommel
11
Arjen Robben
10
Wesley Sneijder
20
Ibrahim Afellay
(do 71')
16
Robin van Persie
Pričuvni igrači
9
Klaas-Jan Huntelaar
71'
23
Rafael van der Vaart
71'
7
Dirk Kuijt
85'
Trener
Bert van Marwijk
1
Stephan Andersen
6
Lars Jacobsen
3
Simon Kjaer
4
Daniel Agger
5
Simon Busk Poulsen
7
William Kvist
21
Niki Zimling
10
Dennis Rommedahl
(do 84')
8
Christian Eriksen
(do 74')
9
Michael Krohn-Dehli
11
Nicklas Bendtner
Pričuvni igrači
14
Lasse Schöne
74'
23
Tobias Mikkelsen
84'
 
Trener
Morten Olsen

Danska je u Harkivu priredila senzaciju pobijedivši aktualnog vice-prvaka svijeta. U početku utakmice činilo se kako nemaju šanse protiv izuzetno napadački orijentiranih Nizozemaca i kako je samo pitanje vremena kada će primiti gol. Ipak, iz prvog ozbiljnijeg napada Danci su poveli i do kraja prvog dijela čak i bolje igrali, a u nastavku susreta uspješno su odolijevali svim napadima narančastih.

Igrač utakmice

Michael Krohn-Dehli u najvećoj je mjeri obilježio susret. Sjajnim potezom u 24. minuti izbacio je dvojicu igrača u nizozemskoj obrani i precizno pogodio za vodstvo. Osim tog pogotka, bio je opasan po Stekelenburga u još nekoliko navrata, a dosta je pridonosio i u obrambenom dijelu igre.

Bert van Marwijk je na teren u Harkivu poslao očekivani sastav s Robinom van Persiejem u špici napada, a iza njega su igrali Arjen Robben, Wesley Sneijder i Ibrahim Afellay. Danska je, s druge strane, igrala u sličnom sistemu, a najisturenijeg Nicklasa Bendtnera pratili su Dennis Rommedahl, Christian Eriksen i Michael Krohn-Dehli.

U uvodnim minutama Nizozemska je pritisnula obranu Danske i pokušala što prije doći do početnog vodstva. U prilikama su se našli Van Persie, Afellay i Jetro Willems, najmlađi igrač u povijesti Eura, te dali do znanja svojim protivnicima kako ih čeka težak posao. U 18. minuti Robben je bio u sjajnoj situaciji kada je mogao i pucati i asistirati, no upropastio je akciju.

Nizozemski napadi su se nastavili i dalje, a što nisu iskoristili Tulipani, realizirali su Danci. Iz prve prave prilike, odnosno iz prvog opasnijeg dolaska pred Maartena Stekelenburga zabili su pogodak. Igrala se 24. minuta kada je po lijevoj strani prošao Simon Busk Poulsen, a lopta dolazi do Krohn-Dehlija. Igrač Brondbyja je odličnim potezom izbacio obranu narančastih i kroz noge vrataru pronašao put do mreže za 1:0.

Ključni događaj

Trenutak koji je sasvim sigurno odredio daljnji tijek utakmice bio je pogodak Danske sredinom prvog poluvremena. To je šokiralo nizozemske navijače, ali i igrače koji su se nenadano našli u zaostatku. Nakon tog gola danska obrana je još više očvrsnula i s još više zalaganja čuvala svoju prednost, dok napadi Tulipana nisu bili efikasni.

Oranje je mogao izjednačiti u 36. minuti kada je veliku pogrešku napravio danski vratar Stephan Andersen predavši loptu Robbenu. Bayernov napadač je prišao šesnaestercu i uputio odmjereni udarac, no stativa je spriječila poravnanje rezultata. Pred kraj prvog dijela Van Persie se još našao sam pred Andersenom, ali loše je reagirao i na odmor se otišlo s iznenađujućim vodstvom Skandinavaca.

Početak nastavka donio je još veći pritisak Nizozemaca koji su pohitali po brzo izjednačenje. Pucali su sa svih pozicija, a najopasniji je bio udarac Marka van Bommela kojeg je jedva nekako izbio u korner Andersen. Dvadesetak minuta prije kraja Van Marwijk je odlučio u igru ubaciti Rafaela van der Vaarta i Klaas-Jan Huntelaara koji je nedugo potom imao sjajnu priliku kada je bio jedan-na-jedan s danskim vratarem, no nije poentirao.

Nizozemska - Danska

Udarci: 28/8
Udarci u okvir: 8/8
Posjed lopte: 53%/47%
Prekršaji: 8/12

Što se utakmica bližila kraju nizozemski napadi su sve više slabili, te su Danci uspjeli izdržati do kraja. Odnijeli su sva tri boda u utakmici u kojoj to nitko od njih nije očekivao i sada se situacija u "skupini smrti" uvelike promijenila. Nizozemska će se morati "vaditi" protiv Njemačke, dok će Danska u sljedećem kolu istu stvar pokušati napraviti i Portugalcima.


EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska0:1Danska
Njemačka1:0Portugal
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir10.06.2012. u 09:46
    "Veče iznenađenje"? Prvo proglase skupinu smrti, a onda trabunjaju o iznenađenju. Kakvo omalovažavanje danaca, ko da su farski otoci.
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 07:29
    He, he ... drago mi je samo zato što su nizozemci ušli u grupu arogantnih poput engleza, talijana, španjolaca. Već su prognozirali da će u finalu pobjediti 2:1. Alo, Miki. Najprije prođi grupu, pa reci HOP! Iako to ne znači ništa, puno je prvaka gubilo prve utakmice... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 06:41
    nizozemci su s ovakvom igrom spremni naslijediti francuze i rano napustiti turnir
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 00:56
    iako naši komentatori govore o 'totalnom nogometu' , napadačkom nizozemske, po meni je ova nizozezmska danas igrala u dosta defanzivnom sastavu sa 2 klasična zadnja vezna koja ne znaju kreirat, znači samo 3 ofenzivna vezna i 1 napadač. Iako su zahvaljujući individualnim kvalitetama stvorili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 23:50
    Ma nisu svi potcijenili Dance, nama je i Portugal sprdačina. Svi su govorili o Nizozemcima i Njemcima. Nije ni Portugal bio daleko od boda, faktor sreće zakazao. Prvaci smo svijeta u potcjenjivanju drugih.
    Obrisan korisnik