EP 2012., Skupina D, 1. kolo, 11.06.2012, 18:00 h, Doneck, Donbass Arena, gledatelja: 50.000
Suci: Nicola Rizzoli (Italija), Renato Faverani (Italija), Andrea Stefani (Italija)
Francuska
Francuska
Samir Nasri 39'
1:1(1:1) Engleska
Joleon Lescott 30'
Engleska

Video: Nekonkretni Francuzi i Englezi podijelili po bod

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.06.2012.
Video: Nekonkretni Francuzi i Englezi podijelili po bod
Foto: EPA

Prvi dvoboj skupine D na ovogodišnjem Europskom prvenstvu nije ispunio očekivanja. Francuzi i Englezi su u susretu punom pogrešaka podijelili bodove i odigrali 1:1. S obzirom na viđeno, remi je i najpravedniji, a s njim ipak mogu biti zadovoljniji Englezi...

Francuska
Engleska
Francuska
Engleska
1
Hugo Lloris
2
Mathieu Debuchy
3
Patrice Evra
4
Adil Rami
5
Philippe Mexes
6
Yohan Cabaye
(do 84')
7
Franck Ribéry
11
Samir Nasri
15
Florent Malouda
(do 85')
18
Alou Diarra
10
Karim Benzema
Pričuvni igrači
20
Hatem Ben Arfa
84'
19
Marvin Martin
85'
 
Trener
 
1
Joe Hart
2
Glen Johnson
3
Ashley Cole
6
John Terry
15
Joleon Lescott
4
Steven Gerrard
11
Ashley Young
16
James Milner
17
Scott Parker
(do 78')
20
Alex Oxlade-Chamberlain
(do 77')
22
Danny Welbeck
(do 90')
Pričuvni igrači
21
Jermain Defoe
77'
8
Jordan Henderson
78'
7
Theo Walcott
90'
Trener
Roy Hodgson

Prvi današnji dvoboj donio je sraz Francuske koja traži povratak na veliku scenu i Engleske pune problema. Dvoboj je to velikih reprezentacija, bogate povijesti koji bez obzira na stanje u momčadima, uvijek izaziva veliku pozornost svjetske javnosti.

FRANCUSKA - ENGLESKA

Udarci: 19/3
Udarci u okvir: 6/1
Posjed lopte: 61%/39%
Prekršaji: 9/7
Korneri: 11/4
Zaleđa: 0/5
Napadi: 32/27
Opasne prilike: 3/2

Alex Oxlade-Chamberlain našao je mjesto u početnoj postavi pomalo iznenađujuće te je na taj način postao drugi najmlađi Englez nakon Waynea Rooneyja koji je debitirao na Europskom prvenstvu. Osim Arsenalovog tinejdžera, Hodgson je na teren poslao i mladog Dannyja Welbecka koji je dobio priliku ispred iskusnijih Andyja Carrolla i Jermainea Defoea. Francuzima je najviše nedostajao mladi veznjak Yann M'Vila koji bi vjerojatno imao sigurno mjesto u prvih 11 da se nije ozlijedio na pripremama i tako propustio neke treninge. Posebno se to osjetilo u predaji lopte u sredini terena gdje bi igrač njegove kvalitete jako puno značio.

Početak susreta donio je sigurnu igru na obje strane, nitko nije posebno preuzimao rizik i vrlo teško se ulazilo u prilike. Sve do bezopasnog pokušaja Nasrija u 11. minuti nije ubilježen niti jedan udarac prema golu pa čak niti ulazak u priliku za šut, a onda u 15. minuti prvi bljesak Engleza. Ashley Young je u sjajnu poziciju izbacio Jamesa Milnera koji je dao predug for, zakasnio na udarac i umjesto u praznu mrežu, loptu je poslao pokraj gola.

Igrač utakmice

U utakmici koja nije ponudila neki posebno dobar nogomet, igrač kojeg vrijedi istaknuti je Samir Nasri. Nasri je bio strijelac jedinog francuskog pogotka, kreirao je još jednu veliku priliku za Aloua Diarru te s nekoliko lijepih poteza pokazao raskoš svog talenta. Naravno, kao i ostali suigrači imao je pogrešaka, no bio je strijelac i pokazao kako je među raspoloženijim Francuzima.

Uslijedilo je vrlo dosadnih 15 minuta bez ikakvih pokušaja, pa čak niti neke posebne borbenosti, a onda su Englezi poveli. Igrala se 30. minuta kad je dosuđen slobodan udarac za Engleze na 30-ak metara iskosa, Steven Gerrard je sjajno ubacio u peterac Francuza gdje Diarri bježi Joleon Lescott i glavom šalje loptu u mrežu za 1:0 Engleske.

Diarri je malo nedostajalo da se iskupi za pogrešku kod gola Engleske. Pet minuta kasnije slična situacija, samo pred golom Harta, Nasri je odlično ubacio, a Diarra glavom dobro pucao, no Hart je odbio loptu. Bile su to naznake kako će se utakmica razviti i postati zanimljivija, nakon stvarno dosadnih 30 minuta, uslijedila su u svega pet minuta dva velika uzbuđenja od kojih je jedno rezultiralo pogotkom.

Francuzi su polako uspjeli prebaciti igru pred 16 metara Engleske i nije proteklo puno vremena do pogotka za 1:1. U 39. minuti mrežu Harta pogodio je Samir Nasri odličnim udarcem s 20-ak metara nakon duge kombinacije Francuza i ostavljene lopte od strane Riberyja. Bio je to ujedno i rezultat prvog poluvremena s kojim je definitivno bila zadovoljnija Engleska koja je imala više problema i uopće nije izgledala dobro. Francuzi su se nakon sporog ulaska u utakmicu probudili i odigrali posljednjih 15 minuta poluvremena kako se od njih i očekuje.

Ključni trenutak

Ključni trenutak se dogodio prije utakmice kada su i jedni i drugi odlučili odustati od rizika i igrati na sigurno. Obje reprezentacije su više strahovale od toga da ne prime pogodak nego što su kretale po pogodak. Bilo je pojedinaca koji su "iskakali" iz takvog razmišljanja, ali nije bilo velike agresivnosti, jakog pritiska i posebno napadačke igre. Kao da su i jedni i drugi shvatili kako im je neodlučeno vrlo prihvatljiv ishod.

Drugo poluvrijeme otvoreno je obostrano žustro, Englezi su nešto ambicioznije došli iz svlačionice, no u napadu su bili jalovi. Apsolutno svi ofenzivci su već u prvom ili drugom dodiru gubili loptu i nije bilo konkretne prijetnje. Nije je bilo niti na drugoj strani, Francuska je teško dolazila do situacije za pogodak pa je tako monotoniju razbio tek dalekometni pokušaj nevidljivog Benzeme s gotovo 30 metara u 65. minuti.

Da su se kojim slučajem brojale teniskim rječnikom neforsirane pogreške, statistika obje momčadi bila bi porazna. Svako imalo okomitije ili riskantnije dodavanje je završilo u nogama protivnika ili van terena, na prste jedne ruke su se mogla nabrojati dodavanja koja zaslužuju naziv kvalitetna i opasna.

Deset minuta prije kraja se ponovno situacija malo "zakuhala". Francuzi su ponovno pritisnuli, a dobar udarac Cabayea je ipak završio pokraj gola Harta koji bi bio svladan da lopta nije dodirnula na svom putu Welbecka.

Do kraja susreta Francuska je bila poduzetnija i više pokušavala doći do pogotka, no najviše je na pogodak mirisala situacija pred Llorisovim golom kada je Milner ubacio na pet metara, a francuska obrana u zadnji čas ispred Defoea izbila loptu u korner.

Susret je završen bez pobjednika 1:1, Francuska je bila nešto bolja, međutim nedostajalo je i kod njih konkretnosti te je remi u konačnici i najpravedniji rezultat.


EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Francuska1:1Engleska
Ukrajina2:1Švedska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 00:01
    Nije samo Okslade, Lescott i Wellbeck su postali Le-skot ki Vel-bek s naglaskom prezimena kao da se radi o rođenim francuzima. Mandanda je spomenut kao Mandana a Zajecu je Gerrard ni manje ni više nego Žerar. Sušec & Zajec legende, bar sam se nasmijao dobro uz onu groznu utakmicu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 21:53
    tekma predosadna,francuzi nesto bolji,a sto se tice komentatora dobro je dok znaju bar kako se nasi igraci zovu,a za ova ostala imena boze sacuvaj,nemozes skontat ko s kim igra ko da je 4 liga a ne ep
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 21:44
    okslade !
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199011.06.2012. u 21:16
    ajme majko ovih engleza. da ih je bilo obuc u dresove Iraca ko ne zna nema sanse da bi skuzija razliku... francuzi srednja žalost, prosjecna ekipa s 2-3 pojedinca koja iskacu, ribery, nasri i naprid benzema, sve ostalo... a utakmica uvjerljivo najgora do sad
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 21:06
    meni je prvo poluvrijeme bilo zanimljivo , bar s francuske strane , drugo poluvrijeme žali bože :)
    Obrisan korisnik