EP 2012., Skupina B, 2. kolo, 13.06.2012, 18:00 h, Arena Lviv, gledatelja: 31.840
Suci: C. Thomson, A. Ross, D. Rose
Danska
Danska
Nicklas Bendtner 40', 80'
2:3(1:2) Portugal
Pepe 24'
Helder Postiga 36'
Silvestre Varela 87'
Portugal

Portugalci u završnici do bitne pobjede nad Danskom

Ivana Strahija, Maj Gašparac, Mišo Gulić • srijeda, 13.06.2012.
Portugalci u završnici do bitne pobjede nad Danskom
Foto: EPA

U prvoj utakmici dana Portugalci su slavili nad Dancima. Prvi je gol, u 24. minuti, postigao Pepe, a desetak minuta kasnije bio je precizan i Postiga. Da Portugal neće lako do pobjede pokazao je međutim Bendtner, pogotkom prije odlaska na odmor. U drugom dijelu zatišje je trajalo do 80. minute i još jednog gola Bendtnera, no za pobjedu Portugala se ipak pobrinuo Varela, golom u 87. minuti.

Danska
Portugal
Danska
Portugal
1
Stephan Andersen
3
Simon Kjaer
4
Daniel Agger
5
Simon Busk Poulsen
6
Lars Jacobsen
7
William Kvist
8
Christian Eriksen
9
Michael Krohn-Dehli
(do 90')
10
Dennis Rommedahl
(do 60')
11
Nicklas Bendtner
21
Niki Zimling
(do 16')
Pričuvni igrači
19
Jakob Poulsen
16'
23
Tobias Mikkelsen
60'
14
Lasse Schöne
90'
Trener
Morten Olsen
12
Rui Patrício
3
Pepe
2
Bruno Alves
5
Fabio Coentrao
21
Joao Pereira
16
Raul Meireles
(do 84')
17
Nani
(do 89')
4
Miguel Veloso
8
Joao Moutinho
7
Cristiano Ronaldo
23
Helder Postiga
(do 64')
Pričuvni igrači
11
Nelson Oliveira
64'
18
Silvestre Varela
84'
14
Rolando
89'
Trener
Paulo Bento

Nogometaši Portugala u svladali su Dansku 3:2 i izborili izuzetno bitna tri boda kojima su povećali svoje izglede za prolaz u četvrtfinale. No, unatoč tome što su do 41. minute stvorili prednost od dva pogotka, pobjedu su izborili tek u samoj završnici.

Portugal je nakon 35 minuta igre imao praktički sve. Indisponiranog protivnika, dva gola prednosti, odličnu igru, brdo samopouzdanja, uključujući i dozlaboga lošeg Ronalda, međutim, pokazali su Danci da nisu bez razloga portugalska "crna mačka", vratili se dvama golovima Bendtnera, da bi u samoj završnici slavlje Portugalu, a samim time i ostanak na Euru, osigurao Varela.

Danci su u samom uvodu izgledali kudikamo bolje, nanizali su četiri kornera, međutim, nisu to znali iskoristiti, dok su s druge strane Portugalci bili bezidejni u organizaciji napada, sve tamo do 12. minute kada je ispred Nanija očistio Jacobsen.

Igrač utakmice:

Silvestre Varela

Nakon svega tri minute provedene u igru Varela u očaj bacio danske navijače zakucavši loptu pored Andersena te tako svoju momčad i dalje ostavio u krugu onih koji se na realnim osnovama nadaju proboju u četvrtfinale.

Da će to biti još jedna u nizu očajnih partija Cristiana Ronalda u dresu nacionalne vrste bilo je jasno već nakon 20. minute kada je iz stopostotne šanse mlako pucao i tako proslavio danskog vratara Andersena, da bi samo dvije minute potom pokušao i iz slobodnog udarca, no ni taj pokušaj nije bio precizan.

Portugalci su nakon toga u potpunosti zagospodarili terenom, sijevalo je oko danskog gola, a premoć je lijepim golom konkretizirao Pepe u 25. minuti, nakon ubačaja Mouthina iz kornera kada je krasnim trzajem glavom na prvoj vratnici loptu smjestio u bliži kut za vodstvo od 1:0.

Vodeći zgoditak kao da je dao još veća krila Portugalcima, Danci su se panično branili, ali ipak, deset minuta kasnije, bili su nemoćni. Naime, Nani je sjajno prošao po desnoj strani, ubacio loptu u kazneni prostor, a Helder Postiga ju je zakucao u mrežu za 2:0.

Ključan trenutak:

84. minuta

Briljantan potez povukao je portugalski izbornik Paulo Bento u 84. minuti susreta kada je na travnjak umjesto Raula Meirelesa poslao Silvestrea Varelu koji mu je to vratio golom za pobjedu, ali i vjerojatno mu sačuvao posao, jer bi u protivnom s nikakvim šansama za prolazak dalje dočekao posljednje kolo.

Danci se ipak nisu mirili s takvim rezultatom, a do smanjenja zaostatka stigli su četiri minute prije odlaska na odmor. Junak pobjede nad Nizozemskom Krohn-Dehli je ovaj put sve pripremio, a Bendtner postigao svoj prvi gol na utakmici.

Imali su zadnjim sekundama prvog dijela Portugalci još jednu krasnu priliku za vratiti prednost na dva gola razlike, ali spasio je Andersen svoju momčad nove velike nelagode, da bi sudac nedugo potom pokazao i put prema svlačionicama.

Drugi dio u potpunosti je obilježio ponajbolji svjetski nogometaš Cristiano Ronaldo, no, na žalost portugalskih navijača, ne u onom pozitivnom tonu na koji su naviknuli gledajući ga u dresu Real Madrida.

Statistika:

Danska - Portugal

Posjed lopte 60% - 40%
Udarci na gol 9 - 17
Udarci u okvir 6 - 12
Udarci van okvira 3 - 5
Korneri 7 - 6

Prvo je u 49. minuti izašao sam ispred Andersena, ali ga je danski vratar pročitao i fantastično obranio njegov udarac, da bi u 78., nakon što ga je Nani idealno proigrao, neometan iz odlične pozicije pucao izuzetno loše.

Kazna za te promašaje stigla je u 80. minuti. Ponovno je najspretniji bio Bendtner ispred portugalskog gola, nadskočio je Pepea i još jednom glavom matirao Ruija Patricija.

Potom je uslijedio ključni trenutak utakmice u režiji portugalskog izbornika Paula Benta koji u 84. minuti igru poslao Varelu, za što mu se ovaj zahvalio golom svega tri minute nakon ulaska, za , pokazalo se, velika tri boda s kojima Portugal i dalje ostaje s realnim izgledima za prolazak skupine.

S druge strane, Danska će prolazak skupine tražiti protiv Njemačke, što se i ne mora pokazati lošim izborom, pogotovo ako Nijemci uspiju svladati "neprecizne" Nizozemce i tako se prvi plasirati u četvrtfinale.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Danska2:3Portugal
Nizozemska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj14.06.2012. u 09:01
    uživam pri svakom kristininom promašaju
    Mihalj
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 08:41
    Nisam ljubitelj CR, ali takve se igrače uvijek mora čekati, napravit će nešta kad se najmanje nadaš. Koji bi se to selektor usudio izvadit ga van čak i kada odigra ovakve dvije utakmice.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 05:25
    utakmica od dizanja padanja dizanja-infarktna tekma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 23:45
    kad se samo sjetim ronalda iz brazila,kako je on realiziro i najmanju priliku,cudo jedno,najjaci centarfor svih vremena po velikoj vecini strucnjaka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 23:32
    Jbg. nije ni Ronaldo robot, desi se. Ja recimo ne bih imao ništa protiv da mi imamo jednog takvog.
    Obrisan korisnik