EP 2012., Skupina A, 3. kolo, 16.06.2012, 20:45 h, Varšava, stadion Narodowy, gledatelja: 55.600
Suci: Jonas Eriksson, Stefan Wittberg, Mathias Klasenius (svi Švedska)
Grčka
Grčka
Giorgos Karagounis 45'+2'
1:0(1:0) Rusija
Rusija

Video: Grci opet sa sto života, izbacili Rusiju i plasirali se u četvrtfinale!

Iz Varšave:Bernard Jurišić • subota, 16.06.2012.
Video: Grci opet sa sto života, izbacili Rusiju i plasirali se u četvrtfinale!
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Grci su uspjeli još jednom. Iako su u posljednje kolo ušli kao posljednjeplasirani sa samo jednim bodom iz dvije utakmice, Grci su pogotkom kapetana Karagounisa pobijedili Rusiju i plasirali se u četvrtfinale Europskog prvenstva. Rusi, praćeni s oko 20.000 svojih navijača u Varšavi, odlaze kući...

Grčka
Rusija
Grčka
Rusija
13
Michalis Sifakis
5
Kyriakos Papadopoulos
19
Sokratis Papastathopoulos
15
Vassilis Torossidis
3
Giorgos Tzavellas
21
Kostas Katsouranis
2
Giannis Maniatis
10
Giorgos Karagounis
(do 67')
14
Dimitris Salpingidis
(do 83')
7
Giorgos Samaras
17
Theofanis Gekas
(do 64')
Pričuvni igrači
20
José Cholevas
64'
6
Grigoris Makos
67'
18
Sotiris Ninis
83'
Trener
 
16
Vjačeslav Malafejev
12
Aleksej Berezuckij
4
Sergej Ignaševič
2
Aleksandr Anjukov
(do 81')
5
Juri Žirkov
7
Igor Denisov
6
Roman Širokov
22
Denis Glušakov
(do 72')
10
Andrej Aršavin
17
Alan Džagojev
11
Aleksandr Keržakov
(do 46')
Pričuvni igrači
14
Roman Pavljučenko
46'
20
Pavel Pogrebnjak
72'
9
Marat Izmailov
81'
Trener
Dick Advocaat

Grci i Rusi s potpuno suprotnih pozicija krenuli su u posljednju bitku u skupini A. Rusi su zadnje kolo dočekali na prvom mjestu i za prolaz im je bio dovoljan i bod, Grcima je za bilo kakvu šansu za četvrtfinale pobjeda bila imperativ.

I Grci su u početnoj fazi utakmice pokazali da nisu samo majstori obrane i preokreta, nego da znaju i napadati. Puno opasnih lopti išlo je prema ruskom petercu, a najopasniji grčki pokušaj zbio se već u šestoj minuti kad je Malafejev na gol liniji zaustavio opasan udarac Torossidisa nakon kornera.

Igrač utakmice

Kapetan Giorgios Karagounis junak je grčkog trijumfa i plasmana u četvrtfinale. U drugoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela iskoristio je lošu reakciju Ignaševiča, sjurio se u kazneni prostor i pogodio za jedini pogodak na utakmici i veliko grčko slavlje.

No, samo desetak minuta trajao je početni pritisak Grčke, Rusi su odbili sve grčke prijetnje i preuzeli loptu u svoje noge. Već u 10. minuti Aršavin je u padu s pet metara gađao ravno u ruke Sifakisa, a Keržakov tri minute kasnije šalje opasan udarac malo preko grčke grede. Žirkov se u 17. minuti kao šilo probio kroz desnu stranu grčke obrane, pokušao vratiti u sredinu na udarac svojim napadačima, ali Grci su uspjeli u zadnji tren spasiti matnu situaciju.

Nakon zaista odličnog otvaranja, igra se u središnjem dijelu prvog poluvremena primirila, Rusi su i dalje imali loptu u svojim nogama i držali je u grčkoj polovici, ali osim još jednog "katapulta" Žirkova u 40. minuti nisu opasnije ugrozili grčka vrata.

A onda dok se očekivao posljednji sučev zvižduk u prvom dijelu - Grci dolaze do prednosti. Ignaševič je pogrešno odbio loptu nakon jednog grčkog auta na 40 metara, Giorgios Karagounis sjurio se s desne strane u kazneni prostor Rusije i snažnim udarcem poslao loptu u dalji kut za grčko vodstvo 1:0. S obzirom da u Wroclawu u utakmici između Poljske i Češke na poluvremenu nije bilo golova, na odmor su i Rusi i Grci otišli kao četvrtfinalisti.

Rusi u drugo poluvrijeme ulaze s dva pokušaja Širkova i Denisova, no opet su Grci prvi stigli do velike prigode. U 59. minuti Torossidis je odlično probio desni bok, imao dva rješenja, paralelu za Gekasa i povratnu za Samarasa. Odabrao je prvu i pogriješio, Rusi su uspjeli odbiti loptu u korner.

Ključni događaj

Pogodak Karagounisa u 45. minuti presudio je Rusima i donio veliki trijumf Grčkoj. Rusi nisu uspijevali pronaći put do grčke mreže, a da su u završnici upak uspjeli izjednačiti, švedski sudac imao bi puno toga za objašnjavati nakon što u 61. minuti nije dosudio jedanaesterac zbog prekršaja na grčkom kapetanu i junaku. Srećom po njega, utakmicu ipak nije odlučio taj detalj, nego onaj iz 45.

Dvije minute kasnije Grci su oštećeni za kazneni udarac. Karagounis je napravio pravi "slalom" kroz rusku obranu, pao nakon kontakta s jednim ruskim igračem, no umjesto najstrože kazne dobio žuti karton za simuliranje. Poludio je grčki kapetan i ubrzo nakon toga ga je grčki izbornik povukao s terena.

Još bliže drugom pogotku Grci su bili u 70. minuti. Sjajno je slobodan udarac s 20 metara izveo ljevicom Tzavellas, Malafejev je samo pogledom pratio kako se lopta od vratnice vraća u teren. Sreća je Ruse tu spasila, ali nije u drugoj utakmici, gdje je Češka vodećim pogotkom protiv Poljske preskočila Rusiju.

Ruski izbornik Dick Advocaat ubacivao je jednog po jednog napadača, od Pavljučenka, preko Pogrebnjaka do Izmailova, ali jedinu pravu prigodu do kraja imao je Džagojev glavom u 84. minuti, kad je tek za nekoliko centimetara promašio dalju vratnicu grčkog gola.

Grci su se obranili i još jednom pokazali da su momčad sjajnog karaktera, momčad koja se nikad ne predaje. U posljednje kolo ušli su sa samo jednim bodom, ali jednim pogotkom kapetana Karagounisa srušili su Rusiju i plasirali se među osam najboljih.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:0Rusija
Češka1:0Poljska
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 17:46
    Niko nekaze da su bili losi u susretu sa Ruse, bolje receno Rusi su bili katatrostrfa a ne cigani bogzna sta, svima je krivo sto neke repke izigraju dve odlicne tekme i opet moze se desit da ne idu dalje kao sto je sa Hravte, a ovi sa jednu mizeriju provuku su e 1/4. Pih sto je nogomet....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 16:59
    antinogometni cigani i dalje jasu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 14:19
    kakav antinogomet sta vi pricate..po ovim sazecima vidim da su imali bolje prilike nego Rusi...i ne kuzim kako mozete omalovazavati Grcku koja je bila europski prvak...a mi im u 2 tekme nismo prilike slozili
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199017.06.2012. u 13:57
    tocno tako, totalni...da moglo se izvuc "puno vise", a šta bi to bilo po tebi? prvak europe 2008. mozda? a jel se tu ista pita ove autsajdere tipa Španjolske, Njemačke, Nizozemske..?? da treniranje strogoce....a šta je radija legendarni Ćiro nego trenira strogocu na... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 13:20
    što se tiče grčke i rusije, očito kad je grčka u pitanju nije stvar u sreći. Ako ste pozornije pratili grčku u ove 3 utakmice njih su suci dosta oštetili nekim odlukama, tako da su više nego zasluženo prošli. Grci imaju visinu, borbenost, jaki su u duelima, imaju odličnog trenera, opasni su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik