EP 2012., Završnica, Četvrtfinale, 23.06.2012, 20:45 h, Donbass Arena, Doneck, gledatelja: 50.000
Suci: Nicola Rizzoli, Renato Faverani, Andrea Stefani, Gianluca Rocchi, Paolo Tagliavento (svi Italija)
Španjolska
Španjolska
Xabi Alonso 19', 90'+1' (11m)
2:0(1:0) Francuska
Francuska

Video: Francuska bez pravih rješenja za Španjolsku, Xabi Alonso osigurao polufinale

Borna Rupnik • subota, 23.06.2012.
Video: Francuska bez pravih rješenja za Španjolsku, Xabi Alonso osigurao polufinale
Foto: EPA

U četvrtfinalnoj utakmici koja nije ispunila prilično visoka očekivanja, Španjolska je s dva pogotka slavljenika Xabija Alonsa - jedan iz igre i jedan s bijele točke - prošla Francuze i osigurala okršaj s Portugalcima za finale Europskog prvenstva...

Španjolska
Francuska
Španjolska
Francuska
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
6
Andres Iniesta
(do 84')
8
Xavi Hernandez
10
Cesc Fabregas
(do 67')
14
Xabi Alonso
15
Sergio Ramos
16
Sergio Busquets
17
Alvaro Arbeloa
18
Jordi Alba
21
David Silva
(do 65')
Pričuvni igrači
7
Pedro
65'
9
Fernando Torres
67'
20
Santi Cazorla
84'
Trener
Vicente del Bosque
1
Hugo Lloris
2
Mathieu Debuchy
(do 65')
4
Adil Rami
6
Yohan Cabaye
7
Franck Ribéry
10
Karim Benzema
13
Anthony Reveillere
15
Florent Malouda
(do 65')
17
Yann M'Vila
(do 79')
21
Laurent Koscielny
22
Gaël Clichy
Pričuvni igrači
14
Jérémy Ménez
65'
11
Samir Nasri
65'
9
Olivier Giroud
79'
Trener
 

Tradicije su zato da se ruše.

Španjolska je po prvi puta u svojoj povijesti svladala svoje francuske susjede u natjecateljskoj utakmici. U domu Šahtara u Donecku aktualni je prvak Europe i svijeta osigurao plasman u polufinale Europskog prvenstva pobjedom 2:0, a Francuska tako nije uspjela stati na kraj nizu koji je počeo upravo s - Francuskom. Naime, Španjolsku nitko nije izbacio s velikih natjecanja još od Francuske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2006. godine u Njemačkoj.

Igrač utakmice

U dvoboju u kojemu nijedan igrač niti jedne momčadi nije pružio briljantnu partiju, vrijedi izdvojiti slavljenika, dvostrukog strijelca Xabija Alonsa. Svoj je jubilej, 100. nastup za španjolsku reprezentaciju, obilježio jednim lijepim pogotkom glavom i preciznim izvođenjem kaznenog udarca na samom kraju susreta te tako donio prolaz svojoj momčadi.

Francuski izbornik Laurent Blanc na teren je, očekivano, poslao zatvoreniji sastav prilagođen Španjolskoj, s Revelliereom i Debuchyjem zajedno na desnoj strani, dok je Koscielny dobio priliku umjesto suspendiranog Mexesa. Manje očekivano, na klupi su ostali Nasri i Diarra, dok se s druge strane Vicente del Bosque ponovno odlučio za postavu bez klasičnog napadača, s Cescom Fabregasom u početnoj jedanaestorici.

I nije Španjolska prijetila od prve minute niti je francuski gol bio pod stalnom opsadom. Furija je, kao i obično, imala veći posjed, ali kruženje oko obrane Les Bluesa nije bilo konkretno, dok je Francuzima brzo ponestajalo ideje kada bi napokon uzeli loptu.

No, Španjolska je iz svoje prve prave akcije povela.

Igrala se 19. minuta kada je Jordi Alba slomio Debuchyja na lijevoj strani, ubacio u srce kaznenog prostora, a Francuzi su zaboravili na utrčalog Xabija Alonsa koji je glavom precizno pogodio suprotnu stranu Llorisovog gola. Odmah poslije pucao je i Xavi, ali iznad prečke.

Ključni trenutak

Osim što francuski izbornik Laurent Blanc očigledno nije uspio smisliti pravi recept još prije početka utakmice, jasno je da Španjolcima dovoljno rano vodstvo dalo potreban mir da rutinski mogu svojim stilom, bez imperativa jurnjave po pogodak, držati loptu i bez većih problema doći do pobjede. Da su Francuzi uspjeli dulje zadržati "nulu", završnica je možda mogla biti zanimljivija.

Francuska kao da se malo ohrabrila nakon pola sata igre, kada je Yohan Cabaye opasno pucao iz slobodnog udarca, što je Iker Casillas izvadio iz rašlji. Pokušavali su nešto kreirati Franck Ribery, Cabaye i Karim Benzema, no bez uspjeha. Stoga su branitelji naslova bez velikog stresa, ali i velikih prigoda - djelomično i zahvaljujući nekolicini pravovremenih intervencija francuskog bloka - priveli prvo poluvrijeme kraju.

Prvih 15 minuta drugog poluvremena proteklo u vrlo sličnom, pomalo umrtvljujućem tonu, a onda je u dva navrata zadrhtala španjolska obrana, na udarac Debuchyja glavom i jednu gužvu pred Casillasom, no i Lloris je već u sljedećoj akciji morao u zadnji tren intervenirati ispred Fabregasa na rubu kaznenog prostora.

Tada su i izbornici odlučili povući svoje poteze za završnu fazu: na teren su poslani Nasri i Menez, kasnije i Giroud te Pedro i Torres.

Španjolska - Francuska

Udarci: 9 / 4
Udarci u okvir: 5 / 1
Posjed lopte: 55% / 45%
Prekršaji: 6 / 12
Zaleđa: 6 / 1
Korneri: 7 / 3

Međutim, Španjolska nije ispuštala kontrolu igre iz svojih ruku, bez obzira što se Francuska počela češće sastajati s loptom. Lloris je pokupio jednu loptu ispred Torresa, Casillas jednu ispred Meneza, ali Del Bosqueovi nogometaši nisu dopuštali nikakva veća uzbuđenja, sve do prve minute sudačke nadoknade, kada su postavili konačnih 2:0.

Talijan Rizzoli pretvorio je start Revellierea na Pedru u udarac s bijele točke, a Xabi Alonso postao je siguran realizator.

Francuzima je ostalo pri pakiranju za put kući razmišljati zašto nisu napravili nešto više, a Španjolci se pripremaju za ogled u kojem će im probleme pokušati stvoriti dobri poznanici, susjedi s Pirinejskog poluotoka - Ronaldovi Portugalci.

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 13:41
    zato jedan igra u Sevilli, a drugi u Realu, jbg...
    Obrisan korisnik
  • Balthazar24.06.2012. u 10:09
    Da je bar Rakitić zabio kao Xabi Alonso!
    Balthazar
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 09:06
    zašto drugi ne pokušaju igrati kao španjolci? nije to lako i tu činjenicu treba poštovati
    Obrisan korisnik
  • beaver24.06.2012. u 01:59
    spanjiolska kao i nejmacka igrale koliko im treba...
    beaver
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 01:36
    Kako Realovi igraci blistaju na ovom EP . Morao sam to da napisem , mada ce mnogi da lupe minus . Ozil , Kedira, Alonso , Casillas,Ronaldo itd.. Sto se tice utakmice ne mogu da komentarisem , nisam gledao igrao sam turnir tak da ne znam kako je stanje bilo..
    Obrisan korisnik