EP 2012., Završnica, Polufinale, 27.06.2012, 20:45 h, Donbass Arena, Doneck, gledatelja: 47.400
Suci: Cuneyt Cakir, Duran, Ongun, Gocek, Yildirim (svi Turska)
Portugal
Portugal
2:4(0:0, 0:0, 0:0 pp, 2:4 pen) Španjolska
Španjolska

Video: Jalova Španjolska izborila finale ruletom jedanaesteraca!

Vedran Babić • srijeda, 27.06.2012.
Video: Jalova Španjolska izborila finale ruletom jedanaesteraca!
Foto: EPA

Prvi finalist Eura 2012. godine je reprezentacija Španjolske, koja je u prvom polufinalu, odigranom u Donecku, boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacila Portugal...

Portugal
Španjolska
Portugal
Španjolska
12
Rui Patrício
2
Bruno Alves
3
Pepe
5
Fabio Coentrao
21
Joao Pereira
4
Miguel Veloso
(do 106')
8
Joao Moutinho
16
Raul Meireles
(do 112')
17
Nani
7
Cristiano Ronaldo
9
Hugo Almeida
(do 81')
Pričuvni igrači
11
Nelson Oliveira
81'
6
Custodio
106'
18
Silvestre Varela
112'
Trener
Paulo Bento
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
15
Sergio Ramos
17
Alvaro Arbeloa
18
Jordi Alba
6
Andres Iniesta
8
Xavi Hernandez
(do 86')
14
Xabi Alonso
16
Sergio Busquets
21
David Silva
(do 60')
11
Alvaro Negredo
(do 54')
Pričuvni igrači
10
Cesc Fabregas
54'
22
Jesus Navas
60'
7
Pedro
86'
Trener
Vicente del Bosque

Iberijski derbi nije ispunio (pre)visoka očekivanja javnosti, no Španjolce to neće previše dirati. Oni su pobjedom nad Portugalom 4-2 poslije jedanaesteraca izborili finale Eura i ukupno treće uzastopno na velikim natjecanjima. Do sada je to pošlo za rukom samo Zapadnoj Njemačkoj od 1972. do 1976. godine. U nedjeljnom finalu u Kijevu protiv Njemačke ili Italije Furija će pokušati obraniti europski naslov i ostvariti ono što ni jedna reprezentacija nije uspjela.

U polufinalu protiv Portugala Španjolska je bila daleko ispod svoje uobičajene razine. Tek su u produžecima branitelji naslova pokazali svoje bolje lice, no pogodaka nije bilo pa se pobjednik odlučivao izvođenjem jedanaesteraca.

Portugalci su prvi došli do prednosti nakon što je Rui Patricio obranio udarac Xabija Alonsa, no Iker Casillas odmah je vratio svoju reprezentaciju u igru obranivši pokušaj Moutinha.

Igrač utakmice

Kada je izgledalo da bi Španjolci mogli "izletjeti" s Prvenstva nakon što je Rui Patricio obranio udarac Xabija Alonsa u prvoj seriji jedanaesteraca, Iker Casillas reagirao je "kapetanski". Odmah u istoj seriji "skinuo" je udarac Moutinha i tako vratio psihološku prednost na stranu Španjolske. Casillas je ovom pobjedom postao prvi nogometaš u povijesti koji je prikupio 100 pobjeda u reprezentativnom dresu.

Nakon toga Pepe i Nani bili su precizni za Portugal, a Iniesta i Ramos za Španjolsku prije nego što je Alves uzdrmao gredu. Fabregas je iskoristio ponuđenu priliku i odveo Španjolsku u finale. Cristiano Ronaldo tako nije dočekao priliku zapucati u petoj seriji...

Španjolski izbornik Vicente del Bosque ponovno je iznenadio na početku utakmice postavivši u vrhu napada Sevillinog Alvara Negreda. Ostatak momčadi bio je očekivan. Portugalski izbornik Paulo Bento na travnjak je poslao svoje najjače snage. Jedino mu je nedostajao Helder Postiga, kojega je u napadu zamijenio Hugo Almeida.

U prvom poluvremenu više smo gledali taktičku borbu dvaju izbornika i njihovih izabranika nego konkretne šanse za postizanje pogodaka. Španjolska je po običaju imala veći posjed lopte, no nije uspjela uspostaviti svoju famoznu tiki-taka igru kao u većini prethodnih utakmica na ovom Euru.

Portugalci se nisu preplašili branitelja naslova već su se postavili hrabro i agresivno te čak bili opasni u nekoliko kontranapada. Gotovo svi pokušaji jalovih Španjolaca odbijali su se o čvrsti obrambeni zid Bentove momčadi, koja je na travnjak očito istrčala s pozitivnim stavom glede svojih šansi u ovom susretu.

Ključni događaj

Pri rezultatu 3-2 za Španjolsku u ruletu jedanaesteraca Bruno Alves uzdrmao je gredu i otvorio Furiji vrata finala kroz koja ih je Fabregas uspješno odveo.

Najbliži pogotku aktualni europski prvaci bili su poslije udaraca Arbeloe i Inieste. Oba ta pokušaja otišla su malo poviše grede Ruija Patricija. Arbeloin u devetoj, a Iniestin u 29. minuti.

Portugal je, očekivano, najopasniji bio kada je u posjedu lopte bio Cristiano Ronaldo. Upravo su njegova dva pokušaja, u 24. i 31. minuti, najviše uplašila španjolske navijače.

Početkom drugog poluvremena Del Bosque se vratio svojoj omiljenoj formaciji na ovom Euru, 4-6-0. Iz igre je izvadio nevidljive Negreda i Silvu, a na teren poslao Fabregasa i Navasa, koji je kao adut s klupe postigao pobjedonosni pogodak protiv Hrvatske.

No, te zamjene nisu Španjolskoj donijele željene rezultate. Čak suprotno, Portugalci su bili opasniji. Almeida je imao nekoliko nepreciznih, čak i isforsiranih pokušaja, a Ronaldo je prijetio iz slobodnih udaraca. Španjolska se "oglasila" jedino u 68. minuti udarcem Xavija koji je Rui Patricio s lakoćom obranio.

Portugal - Španjolska

Udarci: 10-11
Udarci u okvir: 2-5
Posjed lopte: 43%/57%
Prekršaji: 31-21
Korneri: 6-7
Zaleđa: 2-3

Kako je vrijeme odmicalo, tako je sve očitije postajalo da obje momčadi podsvjesno čekaju produžetke i da se ne žele upuštati u nepotrebne rizike. Del Bosque je u 86. minuti povukao i svoj posljednji potez - iz igre je izvadio Xavija, a uveo Pedra.

U samoj završnici, u 90. minuti, Portugal je propustio veliku priliku za pobjedu. U kontranapadu tri-na-dva lopta je na lijevoj strani došla do Ronalda, koji je mogao baciti Furiju na koljena, no ljevicom je pucao visoko preko gola.

Poslije 90 minuta igre navijači u Donbass Areni vidjeli su ukupno 16 udaraca, od čega samo tri u okvir! Premalo za polufinale Europskog prvenstva.

U prvom produžetku Španjolci su se trgnuli i počeli igrati osjetno aktivnije i opasnije po portugalska vrata. U 104. minuti propustili su svoju najveću prigodu na utakmici. Alba je odigrao odličnu povratnu loptu za Iniestu, čiji je udarac s manje od deset metara Rui Patricio obranio sjajnom refleksnom reakcijom.

Bento je u drugom produžetku na teren poslao svoja posljednja dva aduta s klupe, Custodija i Varelu, a travnjak su napustili Veloso i Meireles, koji je zajedno s Moutinhom odradio lavovski dio posla u sredini terena.

U 114. minuti ponovno su Portugalci drhtali. Na asistenciju Fabregasa Pedro se sjurio na kazneni prostor Ruija Patricija, no Coentrao ga je uspio zaustaviti prije nego što je došao u poziciju za udarac. Bila je to i posljednja prava akcija produžetaka premda su Španjolci u završnim minutama jurnuli po pogodak.

Tako se, po drugi put na ovom Euru (Engleska-Italija u četvrtfinalu), pobjednik susreta nokaut faze odlučivao izvođenjem jedanaesteraca.

Jedanaesterci

Rui Patricio brani udarac Xabija Alonsa u lijevu stranu i donosi Portugalu prednost.

Casillas čita Moutinha i brani njegov udarac u desnu stranu.

Rui Patricio u desnu, lopta s Iniestine kopačke u lijevu stranu. Španjolska vodi.

Pepe poravnava na 1-1. Pogodio je Casillas stranu u koju je portugalski branič pucao, ali nije uspio obraniti.

Pique sigurno pogađa za 2-1 Španjolske. Rui Patricio bio je na pravoj strani, ali ipak daleko od lopte.

Nani gađa visoko pod gredu, Casillas je bez šansi. 2-2!

Ramos, poput Pirla, "panenkom" dovodi Španjolsku u novo vodstvo.

Bruno Alves pogađa gredu!

Španjolska je u finalu! Fabregas zabija odlučujući jedanaesterac od desne vratnice!

EP 2012. - završnica

polufinale

Portugal2:4 **Španjolska
Njemačka1:2Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 16:22
    ne gledan euro zbog ovakvog tika taka nogometa...ako neko oce gledat dodavanja neka ide nabijat loptu u zid bezvezno polufinale........A i zna se ko će bit u finalu njemačka španjolska jer je tako platini naredio...A zanimljivo među top 4 nema neke male države nego sve velesile...
    Obrisan korisnik
  • irilov28.06.2012. u 14:24
    koje elementarno nepoznavanje igre, to je strašno... španjolska prevara? del bosque neznalica? "ne smiju" stavit napadača u igru? ccc... irska im nije stvorila šansu, hrvatska jednu, framcuska i porugal po jednu polupriliku, italiji svaka čast- jedini su bili u istoj rečenici s... [više na forumu]
    irilov
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 11:08
    To su ove nove nogometne generacije koje gledaju puno SF i akcijskih filmova pa bi tako htjeli da netko režira i četvrtfinala, polufinala (... ) za njih, recimo da bude 7:6 za nekoga.  Dajte se malo priberite, nogomet se igra na pobjedu (sto Spanjolcima dobro ide) a ako usput dođe i atraktivna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • zdeso28.06.2012. u 10:46
    Ja sam obozavao Spanjolce kad su igrali sa 2 napadaca i stalno sam uzivao u njihovom nogometu ali ovo sto je ovaj novi izbornik napravio je uzas.Pokusavaju igrat Barcinu igru,a nemogu jel nemaju Messija.Barca u svojoj igri kreira 22 prilike,a oni 2.Naprave 50 passova po napadu,a ne osvoje ni metar... [više na forumu]
    zdeso
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 09:46
    Ne kužim ovo pljuvanje po Španjolskoj. Naravno da svi očekuju spektakl kada oni igraju ali kužim zašto Del Bosque ima 6 igrača u veznom redu. Svi, ali baš svi protivnici nakrcaju sredinu terena protiv njih u nadi da će zaustaviti Iniestu, Xavija i društvo i što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik