Nogomet

Zašto će pobijediti Španjolska/Italija?

Maj Gašparac, Igor Šestak • nedjelja, 01.07.2012.
Zašto će pobijediti Španjolska/Italija?
Foto: EPA

Nakon utakmice Španjolske i Italije bit će poznat nogometni prvak Europe. Sportnetovi novinari analizirali su razloge zbog kojih bi svaka od te dvije ekipe mogla slaviti.

Zašto će pobijediti Španjolska?

Španjolska reprezentacija u finalnu utakmicu protiv Italije ulazi sa spoznajom da može postati prva momčad koja je obranila naslov prvaka Europe i osvojila tri uzastopna velika natjecanja. To je veliki motiv za momčad Vicentea del Bosquea koja bi pobjedom postala najbolja reprezentacija u povijesti.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih bi reprezentacija Španjolske trebala u finalu Europskog prvenstva svladati Italiju. Furija je momčad koja njeguje prepoznatljiv stil igre, tiki-taku, na koji su mnoge reprezentacije pokušale dati odgovor, no niti jedna nije to uspjela u potpunosti. Španjolska svakom protivniku uspijeva nametnuti svoj način igre s velikim posjedom lopte i bezbroj točnih dodavanja te strpljivo tražiti pukotine u tuđoj obrani. Na račun nogometaša Vicentea del Bosquea stizale su mnoge kritike zbog neatraktivnog nastupa, no od svojeg stila ne namjeravaju odustati. To je naglasio i jedan od najzaslužnijih nogometaša na uspjehe Furije, Xavi, uoči utakmice: "Ako vam je dosadno što Španjolska uvijek pobjeđuje, to je za nas fantastično. Želimo ispisati povijest."

Furija uspijeva u takvom načinu igre zbog vrhunskih veznih igrača koje ima u kadru. Uz nedodirljive Xavija i Andresa Iniestu, koji su ključni igrači Španjolske, Del Bosque na teren šalje i Davida Silvu, Cesca Fabregasa, Sergia Busquetsa te Xabija Alonsa, nogometaše koji mu omogućavaju takvu igru.

Momčad Del Bosquea pokazala je da može pobjeđivati i bez klasične ‘devetke’, no za jedan španjolski list izbornik Furije je najavio kako će krenuti u finale s tri napadača. Tako bi priliku od prve minute mogao dobiti i Jesús Navas ili Fernando Llorente, nogometaši koji do sada nisu imali veliku minutažu i s kojima će talijanski braniči imati mnogo problema.

Španjolska je i momčad s najboljom obranom na turniru. Na Europskom prvenstvu su do sada primili tek jedan pogodak i to upravo protiv Italije na samom početku, što je najmanje od dostignuća Zapadne Njemačke prije 40 godina. Uoči natjecanja pretpostavljalo se da će izostanak Carlesa Puyola biti nenadoknadiv gubitak za obranu španjolske reprezentacije, no Barceloninog braniča u potpunosti je nadomijestio Sergio Ramos. Nogometaš Real Madrida ove sezone je pokazao i u klupskom dresu dokazao da mu ‘leži’ stoperska pozcija te se izostanak Puyola nije niti osjetio. Ukoliko i španjolska obrana zakaže, Furija na golu ima Ikera Casillasa, jednog od najboljih vratara svijeta koji će održati svoju mrežu netaknutom.

Španjolska reprezentacija na ovom natjecanju nije na razini na kojoj se to od nje očekuje, a i s takvom, slabijom, igrom nije niti jedan put poražena i stigla je do finala. Iako možda njihov nogomet na Europskom prvenstvu nije pretjerano lijep, Del Bosque ima momčad koja zna pobjeđivati i nalazi se nadomak povijesnog dostignuća. Mogu li ih Talijani u tome zaustaviti? Teško. Zašto će pobijediti Italija?

Talijani su na Euro stigli s velikim sumnjama. Nakon problematičnog pripremnog perioda u kojem se više pričalo o aferi namještanja utakmica, nego o nogometu, malo tko bi uložio svoj novac na uspjeh talijanske nacionalne vrste. Uzmu li se u obzir i vrlo slabi nastupi u pripremnim utakmicama, za očekivati je bilo da će se talijanski reprezentativci 1. srpnja kupati po svjetskim plažama, a ne igrati finale Europskog prvenstva u Kijevu...

No, Italija je bezbroj puta do sada pokazala kako je najjača kad je najteže. Prije točno tri tjedna Talijani su Euro otvorili utakmicom protiv Španjolske i od tada je krenuo njihov uspon. Cesare Prandelli je iznenadio taktikom, igrači su odigrali hrabro, napadački i bez puno respekta prema europskim i svjetskim prvacima. Nakon 1:1 u Gdanjsku, zadovoljstvo je bilo na talijanskoj strani.

Unatoč dobrim igrama, Talijani su se vrlo teško stigli do četvrtfinala. Nadigrali su Hrvatsku u prvih 45 minuta, pali u drugih za još jedan remi, a Irsku svladali s dva gola iz prekida. U zadnjem kolu nisu ovisili samo o sebi, ali su se po starom dobrom običaju "provukli". Engleze su "lomili" 120 minuta. Nijedan od nevjerojatnih 35 udaraca prema engleskim vratima nije pronašao put do mreže pa su dvoboj odlučivali jedanaesterci i Pirlova "panenka". Prošli su do polufinala s Nijemcima i u njemu zadivili nogometnu Europu. Na putu do drugog naslova Europskog prvaka Talijanima opet stoji Španjolska.

Veliki adut Italije je upravo taj napredak koju su ostvarili preskačući prepreku po prepreku na ovom prvenstvu. Italija je umjesto tradicionalne obrambene orijentacije odabrala lepršav i atraktivan nogomet te je za svoje igre tijekom čitavog turnira primila samo pohvale. Uz lepršavost, Prandellijeva momčad je taktički besprijekorna, a dodatnu moć daje joj lagana transformacija iz jednog sustava u drugi, što protivniku dodatno otežava pripreme za utakmicu.

Iako svaki dio talijanskog sustava funkcionira besprijekorno, u njemu se ističu dva imena, dva genijalca. Andrea Pirlo i Mario Balotelli. Prvi dirigira veznim redom i upravlja svakim talijanskim napadom te usput svakog igrača kraj sebe čini daleko boljim. Na ovom natjecanju su ga mnogi pokušali zaustaviti, ali još nitko nije uspio. Drugi je pak najbolji strijelac Italije i igrač koji je zabljesnuo u polufinalu s Njemačkom. Na svakoj utakmici odrađuje ogroman posao, izluđuje protivničke obrane svojim kretanjima, driblinzima i udarcima, a uz sve to je izrazito nepredvidiv.

Osim njih dvojice tu je i stari majstor Gianluigi Buffon, koji čuva leđa vrlo čvrstoj i organiziranoj obrani. Odlično igraju Marchisio i Montolivo, a sve bolji je i Cassano. Nakon svega što su prošli, vjera u vlastite mogućnosti talijanskih igrača je na najvišoj razini, na strani Italije je i tradicija. Talijani su na velikim natjecanjima od Španjolaca izgubili samo jednom i to tek nakon jedanaesteraca. Iako uoči finala nisu favoriti, protiv ove Španjolske nitko nije, Talijani su dokazali da mogu protiv Furije. Uz kvalitete prikazane u utakmicama s Engleskom i Njemačkom, Italija je sposobna zaustaviti Španjolce u obrani naslova.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 19:54
    gospodo draga,furija ce obranit naslov a go ce zabit iniesta za 1:0,ko i na sp-u...pa cu van nakon utakmice rec da odete na ovaj komentar i da lipo vidite sta san napisa...
    Obrisan korisnik
  • The Phantom01.07.2012. u 18:30
    U finalu se sastaju 2 neporažene momčadi,ali... Nisu niti jedni nešto extra oduševili igrom, mnogi gledaju u Italiju kao favorita,a imaju 2 pobjede i 3 remija,šta tek bilo da ne igraju napadački?! Španjolsku (sad odjednom)mnogi ne vole zbog igre,ali opet to je njihova... [više na forumu]
    The Phantom
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 17:38
    spanjolska se doslovno provukla do sada.... jedinu pravu igru su pokazali protiv irske i nesto malo u produzecima protiv spanjolske, ali osim toga jedno veliko nista - samo tika-taka bez ikakvih sansi... protvi italije 1:1 uz nikakvu igru, protiv nas necemo uopce o tome sada.... 2 gola protiv nikad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 15:49
    Ja bih molio da se navijači Španjolske i Barcelone pokušavaju suzdržat komentara, jer često nailazimo na nebulozne usporedbe Buffona i Casillasa, komentare o tome kako je Španjolska pokazala najbolju igru na ovom prvenstvu i slično.  
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 15:45
    prednost Španjolcima teško da če propustiti povjesni uspjeh a za to imaju kvalitetu.Bezobzira na sjajne igre Talijana i veliki zanos u timu koi je nastao Španjolska za sada je još uvjek kvalitetniji tim
    Obrisan korisnik