Nogomet

Euro U19: Grčka s desetoricom do finala, Španjolska nakon jedanaesteraca

Josip Tolić • četvrtak, 12.07.2012.
Euro U19: Grčka s desetoricom do finala, Španjolska nakon jedanaesteraca
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U polufinalnim utakmicama Europskog prvenstva za igrače do 19 godina starosti u Tallinnu Grčka je nadahnutom i borbenom predstavom nadjačala Englesku 2:1 nakon produžetaka, dok je Španjolska u utakmici prepunoj preokreta nadvisila Francusku boljim izvođenjem udaraca s bijele točke. Nedjeljno finale bit će tako repriza izdanja iz 2007.

Engleska – Grčka 1:2* (0:1, 1:1)

Nevjerojatno uzbudljivu utakmicu pružili su nogometaši Engleske i Grčke u prvoj polufinalnoj utakmici Eura U19 na stadionu Lilleküla u Tallinnu. Grci su malo iza pola sata igre poveli nakon jednog udarca iz kuta, krajem prvog dijela nepravedno im je isključen vratar, no i s igračem manje izdržali su do produžetaka primivši samo jedan gol u nastavku, a zabivši još jedan koji im je donio finale EP-a.

Mladi Gordi Albion bolje je ušao u utakmicu i držao terensku inicijativu, no nije bilo opasnijih prilika sve do posljednjih deset minuta prvog poluvremena. U 37. minuti engleski vratar Johnstone odlično je zaustavio udarac Gianniotasa, a iz kornera koji je uslijedio Grčka je povela. Ubacio je Stafylidis, a na petercu glavom sjajno reagira Mavroudis Bougaidis i pogađa nebranjenu mrežu za 0:1.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pogodak je potpuno otvorio utakmicu i Engleska je u sljedećim minutama imala tri izrazite prilike, no prvi vratar Grčke Kapino sjajno je čuvao svoja vrata. I onda, u posljednjim trenucima prvog poluvremena trenutak koji je obilježio utakmicu. Englezi su izveli polukontru nakon koje je Afobe bio oči u oči s Kapinom, grčki vratar prvi dolazi do lopte koja se potom odbija od noge engleskog napadača i odlazi u gol-aut, no danski sudac Kenn Hansen, na zaprepaštenje svih, dosuđuje jedanaesterac za Englesku i izravni crveni karton grčkoj jedinici. Unatoč šoku i nevjerici, rezervni vratar Sokratis Doudis postao je instant-heroj obranivši udarac s 11 metara Robertu Hallu i na odmor se otišlo s minimalnom prednošću za Grke.

Doprvaci iz 2007. godine, Grci, s jasnom su misijom ušli u nastavak utakmice - čuvati svoja vrata pod svaku cijenu. I nakon što je Stafylidis u 56. minuti bio blizu pogotka iz prekida, na drugoj strani Engleska je izvela sjajnu akciju i došla do izjednačenja. Tragičar Hall bio je asistent, a Afobe glavom neometan zabio za izjednačenje. Činilo se da će Engleska do kraja utakmice rutinski zabiti još nekoliko golova i mirno privesti utakmicu kraju, no rezervni čuvar mreže Dioudis s nekoliko je fantastičnih intervencija spasio svoju momčad novog zaostatka, a grčki se sastav uporno branio sa svih deset igrača iza lopte.

O pobjedniku su morali odlučivati produžeci, a jednu malu grešku Chalobaha u 108. minuti, kada je loše dodao loptu u zadnjoj liniji, iskoristio je Lykogiannis i maestralno prebacio Johnstonea za novu, ovaj put i odlučujuću prednost Grčke u polufinalu. Stisnuli su bijeli u posljednjih desetak minuta ogleda, imali i nekoliko dobrih prilika i dvojbene situacije za jedanaesterac, no danski sudac definitivno nije bio na visini zadatka za ovako važan okršaj. Ipak, pokazalo se da Grci neće morati sasuti drvlje i kamenje po njemu zbog isključenja vratara jer su s(p)retno stigli do finala.

Španjolska – Francuska 7:5** (3:3*, 2:2, 0:1)

Tamo će ih čekati Španjolci koji su u utakmici sa šest pogodaka bili bolji od Francuza zahvaljujući boljem izvođenju kaznenih udaraca poslije 120 minuta igre.

Prvih 20-ak minuta ogleda nije naslućivalo da će gledatelji u Tallinnu svjedočiti pravoj kiši pogodaka. Aktivniju igru prema naprijed naznačio je Španjolac Jesé Rodríguez koji je u 23. minuti prisilio francuskog vratara Aréolu na sjajnu intervenciju, a već tri minute potom na drugoj strani, nakon udarca iz kuta Bachebecka, u gužvi na petercu Umtiti se najbolje snalazi i zabija za prednost mladih Tricolora.

Strpljivi su Španjolci bili u nastavku i nakon sat vremena igre poravnali rezultat. Zamjena Paco Alcácer uposlio je Gerarda Deulofeua koji iskosa lijepo pronalazi suprotni kut za 1:1. Alcácer je bio pravo osvježenje u španjolskom sastavu i na ulasku u posljednjih deset minuta upisao se i u strijelce krasnim volejem nakon ubačaja Grimalda, donijevši tako svojoj momčadi prvu prednost na utakmici.

Činilo se kako će Furia odnijeti pobjedu nakon 90 minuta igre, no u sudačkoj nadoknadi Francuzi su zabili pogodak, ponovno nakon kornera, ponovno preko Umtitija i krenulo se u produžetke. Na samom kraju prvog dodatka crveni su ponovno došli do prednosti. Glavni akteri bili su isti: dodavač je još jednom bio Alcácer, a strijelac Deulofeu. Uporni Francuzi nisu se, međutim, predavali i četiri minute prije kraja Pogba je na drugoj vratnici u mrežu pospremio ubačaj Lucasa Digne.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pristupilo se izvođenju kaznenih udaraca u kojima je Španjolska loše krenula promašajem Campane u prvoj seriji, a "uzvratio" je Umtiti lošim izvođenjem penala u trećoj seriji. Točnije, njegov udarac obranio je vratar Kepa Arrizabalaga koji je izrastao u junaka susreta za Španjolce novom obranom jedanaesterca Kondogbije u četvrtoj seriji, nakon koje je Deulofeu postigao pobjednički gol za novo španjolsko finale. Ono će biti repriza finala iz 2007. u Austriji, kada je Furia odnijela naslov pogotkom sadašnjeg igrača Valencije Daniela Pareja.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.07.2012. u 15:56
    Da baš mislim kako mi mislimo da smo bogom dani i najbolji a uvik izgubimo od engleza ili francuza a vidi grke...Možda je to jer mi imamo menažere koji klincima od 17 godina kupe bmw i nabave neku sponzu pa odma umisle da su nešto i onda pravac istočne lige...Jeben je taj naš mentalitet..
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo12.07.2012. u 23:41
    Tak i treba Francuzima i Englezima..
    Dinaminjo
  • Obrisan korisnik12.07.2012. u 23:17
    glavno da mi brijemo kak smo jači od njih
    Obrisan korisnik
  • Gips12.07.2012. u 22:18
    Eh, ta Grčka...!
    Gips