Nogomet

Malaga sjajnim nastupom obilježila prvi nastup u Ligi prvaka, Udinese jedini neporaženi gost

Igor Šestak • srijeda, 22.08.2012.
Malaga sjajnim nastupom obilježila prvi nastup u Ligi prvaka, Udinese jedini neporaženi gost
Foto: EPA

Osim utakmice Dinama i Maribora, u srijedu navečer su odigrane i preostale četiri utakmice četvrtog pretkola Lige prvaka. Tri su domaćina upisala pobjede, a jedini gost koji je uspio ostati neporažen je talijanski Udinese, koji je kod portugalske Brage odigrao 1:1. Malaga i BATE su ubilježili pobjede 2:0 nad Panathinaikosom i Hapoelom, dok je ciparski AEL pobijedio Anderlecht s 2:1.

Španjolska Malaga je upisala povijesni prvi nastup u elitnom europskom nogometnom natjecanju. Atmosfera na La Rosaledi je bila sjajna, a igrači Manuela Pellegrinija su ispunili očekivanja navijača, nadigrali grčki Panathinaikos i uoči uzvrata osigurali prednost od 2:0.

Malaga se već u početnoj fazi utakmice nametnula kao bolja momčad, a nagrada je stigla u 17. minuti. Joaquin je izveo korner s desne strane, Weligton je ostao potpuno sam i pucao prema vratima Karnezisa, a smjer lopti je promijenio Martin Demichelis i donio veliko slavlje španjolskoj momčadi.

Na povećanje vodstva se moralo čekati novih 17 minuta. Na lijevoj strani kaznenog prostora Panathinaikosa odlično su kombinirali Maresca i Isco, a potonji je odlično uposlio Eliseua, koji je volejem pospremio loptu iza leđa Karnezisa.

Španjolci su u nastavku utakmice imali dosta prilika za povećanje vodstva, ali ipak nisu uspjeli promijeniti rezultat. Grci nisu uspjeli adekvatno parirati pa će pokušati u Ateni nadoknaditi dva pogotka zaostatka.

Talijanski Udinese jedina je momčad koja se s gostovanja vraća neporažena, iako je objektivno Braga bila daleko kvalitetnija i opasnija momčad. No, Portugalci mogu žaliti za propuštenim prilikama, dok Udinese može biti izrazito zadovoljan remijem i postignutim pogotkom u gostima. Braga je uputila čak 13 udaraca na vrata Udinesea, ali je uspjela postići tek jedan pogodak. Ipak, taj pogodak može ponijeti titulu pogotka večeri.

Iako je Braga stvarala više šansi, poveo je Udinese. U 23. minuti Di Natale je izveo slobodni udarac s desne strane, a u kaznenom prostoru se najbolje snašao Dušan Basta i neobranjivo pucao glavom u sami kut Braginih vrata.

Odličan posao radio je Udineseov vratar Željko Brkić, prikupivši ukupno 12 obrana, ali u 68. minuti je bio potpuno nemoćan prilikom sjajnog udarca Ismailyja. Brazilac je prihvatio dodavanja Huga Viane i snažno opalio s tridesetak metara, a lopta se od grede odbila u Udineseovu mrežu.

Nakon prve utakmice vrlo blizu novom plasmanu u Ligu prvaka je i bjeloruski BATE Borisov. Momčad Viktora Gončarenka je s 2:0 ispratila izraelski Hapoel. Junak domaćina bio je Vitali Radionov, strijelac oba pogotka. Bjelorusi su dominirali najvećim dijelom utakmice te će na gostovanje u Izrael potpuno zasluženo putovati s dva pogotka prednosti.

BATE je dominirao od prvog sučevog zvižduka, a svoju je dominaciju okrunio pogotkom u 29. minuti. Rodionov je u kaznenom prostoru prihvatio dodavanje Mozolevskog ta pucao iz okreta i svladao gostujućeg vratara Amosa.

Izraelci su u 70. minuti ostali s igračem manje kada je drugi žuti karton zaradio Matović. Samo osam minuta kasnije Rodionov je stigao do svog drugog pogotka. Volodko ga je uposlio sjajnom loptom u prostor, a napadač BATE-a je izašao sam pred vratara Amosa i svladao ga preciznim udarcem. Lopta se u mrežu Hapoela odbila od vratnice.

Minimalnu, ali ipak vrijednu pobjedu na domaćem je terenu ostvario i ciparski AEL Limassol. Belgijski prvak Anderlecht vraća se kući s postignutim pogotkom u gostima, ali i s porazom od 2:1.

Domaćini su u vodstvo došli u 34. minuti nakon udarca iz kuta kojeg je izveo Luciano Bebe. Loptu je na prvoj vratnici dočekao slabo čuvani Dosa Junior i pogodio bliži kut Anderlechtovog vratara Prota.

Anderlecht je u nastavku krenuo po izjednačenje, do kojeg je i došao u 62. minuti. Kanu je uputio loptu prema vrhu kaznenog prostora gdje ju je dočekao Mbokani, u primanju odlično prevario čuvara i snažnim prizemnim udarcem svladao domaćeg vratara Degra.

Ipak, AEL je u konačnici stigao do minimalne pobjede. Nakon jedne akcije koju su domaći igrači prilično zakomplicirali, Edmar je ostavio povratnu loptu za Ruija Miguela, koji je snažnim udarcem s ruba kaznenog prostora svladao Prota i donio veliko slavlje ciparskim navijačima.

Uzvratne utakmice igraju se u utorak 28. kolovoza.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Spartak Moskva2:1Fenerbahçe
Helsingborg0:2Celtic
Basel1:2CFR Cluj
København1:0Lille
Borussia M.1:3Dynamo Kijev
AEL Limassol2:1Anderlecht
Dinamo2:1Maribor
BATE Borisov2:0Hapoel Kiryat Shmona
Braga1:1Udinese
Málaga2:0Panathinaikos
Hapoel Kiryat Shmona1:1BATE Borisov
Anderlecht2:0AEL Limassol
Maribor0:1Dinamo
Udinese4:5 **Braga
Panathinaikos0:0Málaga
CFR Cluj1:0Basel
Celtic2:0Helsingborg
Fenerbahçe1:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev1:2Borussia M.
Lille2:0 *København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2012. u 10:57
    Od Španjolskih predstavnika ništa novo.Njihovi klubski rezultati u Europi sve govore
    Obrisan korisnik