Nogomet

Braga izbacila Udinese nakon jedanaesteraca, Malaga prvi put u Ligi prvaka

Igor Šestak • utorak, 28.08.2012.
Braga izbacila Udinese nakon jedanaesteraca, Malaga prvi put u Ligi prvaka
Foto: EPA

Osim utakmice Maribora i Dinama u utorak su odigrane još četiri uzvratne utakmice četvrtog pretkola Lige prvaka. Najviše drame bilo je na Friuliju gdje su Udinese i Braga o pobjedniku odlučivali boljim izvođenjem jedanaesteraca. Uspješniji su na kraju bili nogometaši Brage, a u tragičara se prometnuo Brazilac Maicosuel. Portugalcima će se u Ligi prvaka pridružiti BATE Borisov, Anderlecht i Malaga. Španjolski predstavnik je sačuvao prednost stečenu u prvoj utakmici i prvi put u povijesti osigurao nastup u Ligi prvaka.

Udinese je na svom Friuliju dočekao portugalsku Bragu, nakon što je prvi dvoboj ovih protivnika okončan rezultatom 1:1. Prvu veliku priliku na utakmici imali su gosti u devetoj minuti. Lima se našao oči u oči s vratarom Željkom Brkićem, ali je iz te situacije kao pobjednik izašao Udineseov čuvar mreže. S nekoliko se neuspješnih pokušaja u nastavku prvog poluvremena istaknuo Antonio Di Natale, a u 25. minuti Talijani su poveli.

Diego Fabbrini je na rubu kaznenog prostora pronašao Dušana Bastu. On je lijevom nogom ubacio loptu pred vrata, a tamo ju je dočekao Pablo Armero i snažnim udarcem glavom pospremio iza gostujućeg vratara Beta. U samoj završnici prvog dijela još je jednom opasno prijetio Armero, ali je Beto taj pokušaj uspio zaustaviti.

Gosti su u nastavku krenuli po pogodak koji bi im donio produžetke. Nekoliko je puta neprecizno pucao Hugo Viana, u 59. minuti je udarac Alana zaustavio Brkić, ali Udineseovi igrači ipak nisu uspjeli izdržati pritisak.

Strijelac za 1:1 bio je Ruben Micael u 72. minuti, a pogotku Brage je prethodilo nekoliko prilično nespretnih reakcija Udineseove obrane. Brkić je uspio zaustaviti prvi pokušaj Mossoroa, ali je isti igrač nakon toga uputio centaršut s lijeve strane, a Ruben Micael je glavom pospremio loptu u mrežu.

I nakon izjednačenja Braga je bila opasnija momčad, ali je utakmica otišla u produžetke. U dodatnih 30 minuta obje su momčadi imale nekoliko dobrih situacija za postizanje odlučujućeg pogotka, ali su mreže Brkića i Beta mirovale pa se nakon iscrpljujućih 120 minuta borbe pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

U prve dvije serije su svi igrači bili precizni, a onda se propisno osramotio Udineseov igrač Maicosuel. Brazilac je pokušao "panenku", a vratar Beto je ostao na nogama i mirno uhvatio loptu. Za Bragu su nakon toga bili precizni Eder, Paulo Cesar i Ruben Micael i tako osigurali portugalskom klubu mjesto u ždrijebu koji je na rasporedu u četvrtak.

Udinese je tako već drugu godinu zaredom zapeo na korak do Lige prvaka. Prošle sezone ih je u istoj fazi natjecanja zaustavio engleski Arsenal.

Prvi puta u povijesti u grupnoj fazi natjecanja Lige prvaka zaigrat će nogometaši Malage. Španjolska momčad koju s klupe vodi Manuel Pellegrini u Ateni je sačuvala prednost stečenu u prvoj utakmici te poslala Panathinaikos u Europsku ligu.

Ispred Panathinaikosa je bio vrlo težak zadatak. Grci su u Španjolskoj poraženi s 2:0 te se od njih u uzvratnoj utakmici očekivao žestoki pritisak od prve minute. Ipak, tako nešto se nije dogodilo. Malaga je u prvih 45 minuta odlično zaustavljala pokušaje Panathinaikosa pa je vratar Willy bio prilično nezaposlen. Španjolci su nekoliko puta zaprijetili vratima grčke momčadi, ali se na odmor otišlo netaknutih mreža.

Odnos snaga na travnjaku nije se promijenio ni u drugom poluvremenu. Domaćini su imali prednost u posjedu nad loptom, ali je njihova dominacija bila prilično jalova. Najbliže pogotku bili su u 58. minuti kada je Christodoulopoulos pucao iz slobodnog udarca, ali malo iznad vrata. Za Malagu su dobrim udarcima prijetili Toulalan u 51. i Joaquin u 82. minuti, ali igrači Malage neće žaliti za tim prilikama, budući da su remijem bez golova osigurali mjesto u ovogodišnjoj Ligi prvaka.

Tamo će im se pridružiti i nogometaši Anderlechta koji su teškom mukom nadoknadili zaostatak iz prve utakmice protiv ciparskog AEL Limassola. Nogometnu Europu prošle su sezone svojim nastupima oduševili igrači APOEL-a, ali u ovoj sezoni Cipar ipak neće imati predstavnika u Ligi prvaka. AEL je od tog uspjeha dijelilo samo desetak minuta.

Belgijci su od samog početka utakmice jurnuli po pogodak nakon što su se s Cipra vratili sa zaostatkom od 2:1. U prvih 45 minuta gostima su najviše prijetili Mbokani i De Sutter, ali nisu uspjeli pronaći put do mreže. Gosti su se za to vrijeme uglavnom bavili obranom vlastitog gola i čekanjem kakve prilike iz kontranapada.

Anderlecht je napade dodatno pojačao u drugom dijelu. Prvaci Belgije umalo su poveli u 66. minuti, ali se Gilletovom udarcu ispriječila greda. Kako su domaći promašivali prilike rasla je nervoza na stadionu Constant Vanden Stock. Ipak, olakšanje je stiglo u 81. minuti kada je gol vrijedan plasmana u Ligu prvaka zabio Mbokani. Napadač se odlično snašao u srcu kaznenog prostora u okruženju nekoliko gostujućih braniča i pogodio za veliko slavlje belgijskih prvaka. Osam minuta kasnije prolaz u skupine Lige prvaka potvrdio je Jakovenko preciznim udarcem desnom nogom iz kaznenog prostora.

Očekivano, u Ligu prvaka plasirao se i bjeloruski BATE Borisov. Prvaci Bjelorusije su u prvoj utakmici na domaćem terenu s 2:0 nadigrali Hapoel Kiryat Shmona, a u uzvratu su remizirali 1:1 i tako potvrdili prolazak u najjače europsko klupsko natjecanje.

U prvom poluvremenu nije bilo mnogo prilika. Jednu od rijetkih propustio je za Izraelce realizirati Lensce u 24. minuti. Dobro ga je poslužio Darko Tasevski, Lensce je uspio prebaciti vratara Gorbunova, ali je njegov pokušaj otišao pored vrata. Za goste je najopasnije prijetio Radionov, ali se na odmor ipak otišlo bez golova.

I u nastavku se uglavnom igralo bez velikih prilika, a onda su domaćini poveli i vratili utakmici neizvjesnost. U 67. minuti Radkov je nepropisno zaustavio Lencsea i skrivio slobodni udarac u vrlo opasnoj zoni. Isti je igrač preuzeo odgovornost i fantastičnim udarcem pogodio gornji kut vratara Gorbunova.

Hapoel je u tim trenucima bio bolja momčad. Izraelci su pritiskali u potrazi za drugim pogotkom, a do njega su umalo došli u 82. minuti kada je udarac Badasha prohujao iznad grede. Domaćini su sve karte bacili u napad, ali nisu uspjeli doći do drugog pogotka koji bi ih odveo u produžetke. U samoj završnici, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Pavlov je izjednačio na 1:1 pogodivši praznu mrežu i tako potvrdio ulazak BATE-a u Ligu prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Spartak Moskva2:1Fenerbahçe
Helsingborg0:2Celtic
Basel1:2CFR Cluj
København1:0Lille
Borussia M.1:3Dynamo Kijev
AEL Limassol2:1Anderlecht
Dinamo2:1Maribor
BATE Borisov2:0Hapoel Kiryat Shmona
Braga1:1Udinese
Málaga2:0Panathinaikos
Hapoel Kiryat Shmona1:1BATE Borisov
Anderlecht2:0AEL Limassol
Maribor0:1Dinamo
Udinese4:5 **Braga
Panathinaikos0:0Málaga
CFR Cluj1:0Basel
Celtic2:0Helsingborg
Fenerbahçe1:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev1:2Borussia M.
Lille2:0 *København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 10:54
    Čestitke Malagi i Bragi za LP. Šteta za Ael L. koji nije uspio napraviti APOEL-ovu senzaciju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 09:16
    bravo za Bragu, baš mi je drago zbog njih!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 07:25
    Udinese grobari talijanskog nogometa več par sezona.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 01:49
    Milanu slijede godine tuge a Juve koliko god ne volim zelim da napravi nesto u lprvaka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 01:13
    talijani 2 kluba u lp, portugalci 3. i usudim se reći da ta 3 kluba imaju veće ambicije od talijanskih
    Obrisan korisnik

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Spartak Moskva2:1Fenerbahçe
Helsingborg0:2Celtic
Basel1:2CFR Cluj
København1:0Lille
Borussia M.1:3Dynamo Kijev
AEL Limassol2:1Anderlecht
Dinamo2:1Maribor
BATE Borisov2:0Hapoel Kiryat Shmona
Braga1:1Udinese
Málaga2:0Panathinaikos
Hapoel Kiryat Shmona1:1BATE Borisov
Anderlecht2:0AEL Limassol
Maribor0:1Dinamo
Udinese4:5 **Braga
Panathinaikos0:0Málaga
CFR Cluj1:0Basel
Celtic2:0Helsingborg
Fenerbahçe1:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev1:2Borussia M.
Lille2:0 *København