Nogomet

Video: Nizozemci prekinuli niz od četiri poraza, Švicarci nadigrali Sloveniju

Josip Piršljin • petak, 07.09.2012.
Video: Nizozemci prekinuli niz od četiri poraza, Švicarci nadigrali Sloveniju
Foto: Davor Sajko

Aktualni svjetski viceprvaci Nizozemci otvorili su kvalifikacije za Brazil 2014. pobjedom protiv Turske nakon četiri uzastopna poraza. U istoj skupini još su slavili Rumunjska i Mađarska, a u skupini E Švicarska je potvrdila odličan nastup iz Splita i nadvisila Sloveniju. Malo iznenađenje priredio je Island pobijedivši Norvešku.

Skupina D

U derbiju skupine Nizozemska je odmjerila snage s Turskom na Amsterdam Areni. Bio je to prvi službeni susret Louisa van Gaala na klupi Oranja u ovom mandatu u kojem je uspio upisati pobjedu. Njegova je momčad slavila s 2:0 u utakmici u kojoj nije briljirala, ali je došla do tri boda protiv vjerojatno prvog konkurenta za osvajanje skupine.

Nakon debakla na Euru u Poljskoj i Ukrajini gdje su upisali sva tri poraza, te poslije lošeg nastupa protiv Belgije (2:4), nizozemski reprezentativci konačno su prekinuli negativan niz i pobijedili na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Van Gaal je u prvu postavu uvrstio čak trojicu debitanata - Janmaata, Martinsa Indija i Clasieja, a kasnije je ušao još jedan, Van Rhijn.

Ipak, napadačka linija ostala je rezervirana za iskusne Robbena, Sneijdera i Van Persieja. Upravo je posljednji dvojac donio početno vodstvo Tulipanima nakon 17 minuta igre. Sneijder je izveo korner i pronašao u šesnaestercu Van Persieja, a napadač Manchester Uniteda glavom pogađa suprotni kut vratara Zengina.

I Turci su bitno pomladili sastav za novi ciklus kvalifikacija, a reprezentaciju je nakon neuspješne ere Guusa Hiddinka preuzeo domaći stručnjak Abdullah Avci. No, njegova momčad nije uspjela na pravi način odgovoriti favoriziranim Nizozemcima koji su posao dovršili u sudačkoj nadoknadi. Luciano Narsingh je iskoristio dubinsku loptu i sjurio se prema vratima Turske, te lijepim lobom prebacio Zengina.

Prvi su na teren u skupini D izašli nogometaši Estonije i Rumunjske. Na Le Coq Areni slavili su gostujući reprezentativci i tako opravdali ulogu favorita. Domaći su držali nulu sve do poluvremena, ali u nastavku su Rumunji s dva pogotka riješili pitanje pobjednika.

Gol je pao u 55. minuti kada je Ciprian Marica prošao po lijevoj strani domaćeg šesnaesterca i poslao loptu za Gabriela Torjea koji iz dosta teške situacije ipak uspijeva poslati loptu u mrežu. Čekalo se 20 minuta do drugog rumunjskog gola, a ponovno su isti akteri u pitanju, no u obrnutim ulogama. Torje je asistirao Marici koji odmjerenim udarcem pogađa suprotni kut vratara Pareika za konačnih 2:0.

Mađarska nije imala velikih problema protiv jedne od najslabijih reprezentacija Europe. U Andori su gosti slavili s visokih 5:0 i na najbolji mogući način otvorili kvalifikacije. Do prvog pogotka došli su već u 12. minuti preko Rolanda Juhasza, a sredinom prvog dijela na 2:0 povisio je Zoltan Gera iz jedanaesterca.

U nastavku susreta Mađari su bili još uvjerljiviji i raspoloženiji, te su postigli tri pogotka, a ukupno se pet različitih igrača upisalo u strijelce. Za 3:0 precizan je bio Adam Szalai u 53. minuti, a u posljednjih dvadesetak minuta utakmice u Andori zabili su još Tamas Priskin i Vladimir Koman.

Skupina E

Švicarska je nakon Hrvatske u prijateljskom dvoboju uspjela svladati i Sloveniju. Momčad Ottmara Hitzfelda ponovno je prikazala pametnu igru i nametnula se kao možda i najveći favorit u skupini. Po jedan pogodak u svakom poluvremenu bio je dovoljan Švicarcima da iz Ljubljane odnesu sva tri boda.

Gosti su krenuli bolje i u 20. minuti uspjeli su doći do početnog vodstva. Poslije lijepe kombinacije zabio je Granit Xhaka odmjerenim udarcem s ruba šesnaesterca. Slovenci su pokušali odgovoriti preko Tima Matavža, no njegov udarac glavom odbio je Diego Benaglio.

Do kraja prvog poluvremena još je jednu dobru priliku imao Xherdan Shaqiri, ali ovog je puta na mjestu bio Samir Handanovič. Početkom drugog dijela, točnije u 51. minuti, Švicarska je na stadionu Stožice povela s 2:0. Aleksandar Radosavljevič je napravio pogrešku poslije koje je Gökhan Inler prekrasnim pogotkom praktički riješio utakmicu.

Gosti su od 75. minute igrali s igračem manje nakon što je Tranquillo Barnetta zaradio žuti karton, ali ni to nije pomoglo Slovencima. O njihovoj igri u nastavku dovoljno govori podatak kako nisu uputili niti jedan udarac u okvir protivničkih vrata.

Iznenađenje je u Reykjaviku priredila reprezentacija Islanda koja je s 2:0 svladala Norvešku. Islanđane vodi bivši švedski izbornik Lars Lagerbäck koji je svojoj momčadi donio prva tri boda u skandinavskom obračunu. U 21. minuti domaći su poveli preko Arnasona i uspjeli su odbiti sve norveške napade. Deset minuta prije kraja za konačno razrješenje utakmice strijelac je bio Finnbogason.

I Albanija je uspjela kvalifikacije otvoriti pobjedom. U Tirani je gostovala neugodna reprezentacija Cipra, no domaći su ipak slavili s 3:1. U 36. minuti vodstvo Albancima osigurava lijevi bek Sadiku, a izjednačenje gostima donosi Laban. Momčad koju vodi talijanski stručnjak Giovanni De Biasi do pobjede je došla kasnim pogocima, u zadnjih pet minuta. Strijelci su bili Cani i Bogdani čime je Albanija preuzela vodstvo na tablici.

SP 2014. kval. skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Turska0:2Nizozemska
Rumunjska2:0Estonija
Mađarska2:0Andora
11.10.2013.
Estonija0:2Turska
Andora0:4Rumunjska
Nizozemska8:1Mađarska
10.09.2013.
Rumunjska0:2Turska
Mađarska5:1Estonija
Andora0:2Nizozemska
06.09.2013.
Estonija2:2Nizozemska
Turska5:0Andora
Rumunjska3:0Mađarska
26.03.2013.
Estonija2:0Andora
Turska1:1Mađarska
Nizozemska4:0Rumunjska
1Nizozemska 1034:5+2928
2Rumunjska 1019:12+719
3Mađarska 1021:20+117
4Turska 1016:9+716
5Estonija 106:20-147
6Andora 100:30-300

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!