Liga prvaka, skupina A, 1. kolo, 18.09.2012, 20:45 h, Zagreb, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 4.683
Suci: Daniele Orsato, Elenito Di Liberatore, Massimiliano Grilli, Luca Maggiani (svi Italija)
Dinamo
Dinamo
0:2(0:1) Porto
Lucho Gonzalez 41'
Steven Defour 90'+2'
Porto

Video: Dinamo imao priliku i pružio solidan otpor, ali Porto zasluženo odnio bodove iz Zagreba

Borna Rupnik • utorak, 18.09.2012.
Video: Dinamo imao priliku i pružio solidan otpor, ali Porto zasluženo odnio bodove iz Zagreba
Foto: Davor Sajko

Drugu sezonu zaredom Dinamo je ušao u grupnu fazu Lige prvaka i drugu sezonu zaredom izgubio prvu, domaću utakmicu. Porto napušta Maksimir s tri boda, do kojih je došao zasluženo, a Modrima za utjehu ostaje da su svoju priliku - imali...

Porto
Dinamo
Porto
5
(do 80')
6
(do 58')
55
(do 67')
Pričuvni igrači
Trener
Ante Čačić
1
Helton
4
Maicon
13
Miguel Lopes
26
Alex Sandro
30
Nicolas Otamendi
3
Lucho Gonzalez
8
Joao Moutinho
35
Steven Defour
9
Jackson Martinez
(do 78')
10
James Rodriguez
(do 88')
17
Silvestre Varela
(do 72')
Pričuvni igrači
27
Christian Atsu
72'
11
Kleber
78'
22
Eliaquim Mangala
88'
Trener
Vitor Pereira

Pod vodstvom Ante Čačića Dinamo još nije bio doživio poraz, no ta je serija došla kraju u utorak navečer, u prvom kolu skupine A ovosezonskog izdanja Lige prvaka. S dva je pogotka portugalski predstavnik Porto, nositelj skupine, riješio utakmicu u svoju korist.

Igrač utakmice

Stasiti Portov stoper Maicon bio je gospodar gostujuće obrane. Svojim je dobrim postavljanjem te čvrstim ulaskom u duele, birajući uglavnom najjednostavnija i učinkovita rješenja, uklanjao veliku većinu briga koje su Modri eventualno mogli stvoriti Portugalcima.

Dinamo se prvih dvadesetak minuta uspio nositi s gostima iz Portugala. Nešto je prostora imao Duje Čop, koji je u dva navrata oprobao svoj udarac, a uzvratio je u desetoj minuti James Rodriguez dobrim volejem koji je prohujao pored rašlji.

Obrana Modrih na čelu s vrlo raspoloženim i angažiranim Šimunićem i Tonelom pronalazila je tada rješenja za sve jače napade gostiju, u jednom je navratu uspio povezati nekoliko akcija na protivničkoj polovici, ali Porto je u drugom dijelu prvog poluvremena pojačao pritisak i Zagrepčani su se sve teže dolazili do lopte.

Jackson Martinez postajao je sve veća prijetnja, a Dinamov vratar Ivan Kelava, koji je tijekom cijele utakmice opet imao problema s ispucavanjima, zamalo je u 40. minuti darovao Portu pogodak. U vlastitom kaznenom prostoru nije kontrolirao loptu, koje se dočepao upravo Martinez, ali siguran je pogodak ipak spasio Tonel.

Međutim, u sljedećem napadu spasa za Dinamo više nije bilo.

Ključni događaj

Večer na Maksimiru mogla je završiti u znatno drugačijim tonovima da Portov vratar Helton u 79. minuti nije uspio spasiti priliku novopridošlog Bryana Carrasca, koji je zamalo pogodio Portove rašlje za izjednačenje.

Kelava je uspio obraniti nalet Porta, no na odbijenu loptu stiže kapetan, iskusni Argentinac Lucho Gonzalez i posprema je u mrežu za 1:0, rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Momčad Vitora Pereire i u nastavku je pokazala da je bolja momčad te uglavnom plela mrežu oko Dinamovog gola, a Čačićevi su nogometaši pokušavali portugalsku obranu uhvatiti na spavanju u brom protunapadu. Čop je uspio i poslati loptu iza Heltonovih leđa, ali je talijanski sudac Orsato pokazao zaleđe.

Dinamo ipak nije odustajao.

Uz ulaske Beqiraja i Carrasca, Modri su zaprijetili i nakon jednog prekida, kada je Helton pogriješio i potom se ispravio nakon atraktivnog pokušaja Tonela, a Carrasco je iz Portova vratara izvukao dvije obrane, uključujući i onu u 78. minuti, kada je iz rašlji izvadio loptu koju su mnogi već vidjeli u mreži.

Porto je sve dileme mogao riješiti u 64. i 79. minuti, ali je prvo Jamesu Rodriguezu sjajno obranio Kelava, dok je pričuva Kleber iz vrlo izgledne situacije pucao pokraj gola.

U završnici je Čačić pokušao i s oporavljenikom Kovačićem, a Kelava je morao braniti i dobar udarac Atsua. Naposljetku je Porto udvostručio svoju prednost i Zagreb napustio s 2:0 u džepu - u drugoj minuti sudačke nadoknade u protunapadu je na desnoj strani nečuvan ostao Steven Defour i mirno matirao Kelavu.

Tako je Dinamo i ove sezone porazom krenuo u Ligu prvaka, nakon prošlogodišnjeg poraza od Real Madrida 1:0 na Maksimiru.

No, igrači hrvatskog prvaka, iako su opet ostali praznih ruku, ostvarili su jedan željeni cilj. Pružili su solidan otpor objektivno snažnijem suparniku, a sljedeći će im ispit biti gostovanje u Kijevu.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo0:2Porto
PSG4:1Dynamo Kijev
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.09.2012. u 17:54
    U Maksimiru kao da se trude postaviti negativne rekorde. U nekom drugom Evropski uređenom klubu čelništvo nakon takve situacije samo bi bez ikakve dvojbe odstupilo.Jer je jasno da je Maksimir prazan upravo zbog njih. Medveščak je u Zagrebačkoj Arenni prošle sezone po utakmici imao tri puta više ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 18:16
    Dinamu treba svakako cestitati, 2 puta za redom igraju LS, a drugi klubovi sa balkana bi prije dobili na lotu nego sto bi se plasirali u LS.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 14:14
    To kad sam čuo, zablokiro sam. Vjerojatno su mu platili iz Dinama šta treba reći za vrijeme utakmice. Nikada u životu nisam vidio da se forsira jedan tako prosječan igrač. Čovjek jučer igra utakmicu bez obaveza prema nazad (ne samo jučer, uvijek tako igra), minimalno sudjeluje u igri kad nema loptu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 13:10
    nisan cita prethodne komentare, ali jednostavno moran komentirat dominaciju dinama u negativnim rekordima lige prvaka: nakon sluzbeno najgoreg nastupa u ligi prvaka u povijesti, oboren je jos jedan rekord- najmanji broj gledatelja na utakmici otkad se igra sistem po grupama, sluzbeno 4683... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir19.09.2012. u 12:03
    dinamo je u svojoj "staroj maniri" izgubio još jednom pobijedivši samog sebe. Dobro se postavio na terenu, orijentiran prvenstveno na obranu, dobro pokrivao igrače porta, koji nisu stvorili niti jednu priliku prvo poluvrijeme. U tom periodu su čak 5-6 puta odigravali bezidejno neke lopte u "bunar"... [više na forumu]
    Mithrandir