Košarka

Cibonino bljedilo na otvaranju regionalne lige, MZT pokazao više

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 29.09.2012.
Cibonino bljedilo na otvaranju regionalne lige, MZT pokazao više
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone odigrali su slabu utakmicu i pretrpjeli zasluženi poraz u prvom kolu ABA lige. Na početku ovosezonskog puta u regionalnom natjecanju, Vukove je svladao skopski MZT, novak u ligi, koji je mogao slaviti i lakše nego će reći završnih pet poena prednosti...

Prvi ovosezonski dojam košarkaša Cibone u ABA ligi bio je ispod onoga što se očekivalo. Cibosi su u prvom kolu izgubili na domaćem parketu, sa 77:72 u korist MZT-a iz Skopja, koji je većim dijelom utakmice bio bolja momčad i zasluženo uzeo puni plijen u Domu Dražena Petrovića. S druge strane, s obzirom da su sredinom posljednje četvrtine gubili s 14 razlike, Vukovi su mogli proći i gore.

Cibona je mogla biti zadovoljna jedino početnom fazom utakmice, a nakon što su gosti usmjerili stvari na svoj mlin u drugoj dionici, više nisu dali da se susret zakomplicira u potpunosti. Vukovi su zaprijetili tek u završnici, približivši se na dva poena zaostatka dvije minute do kraja, da bi MZT u nastavku ipak obranio prednost koja se tada izrazito stanjila.

Prva četvrtina bila je Cibonina. Nakon početnog razdoblja koje bismo dosadnom sportskom terminologijom mogli opisati kao ispitivanje snaga ili zagrijavanje za ono pravo, Vukovi su došli do prve izrazitije prednosti na bilo kojoj strani serijom od 10:0, za odvajanje na 12:5 u osmoj minuti. U tom rezultatskom odmaku, najviše je ubacio Justin Hamilton, prvi do njega bio je Tomislav Zubčić, kolega u unutarnjoj liniji, a sveukupna slika tih 10 minuta bila je prilično pozitivna za prvi ovosezonski nastup momčadi Veljka Mršića u ABA ligi.

No, ono što se zbivalo u drugoj četvrtini moglo je zabrinuti Mršića, a uvelo je i nervozu na ne pretjerano ispunjene tribine - osim na dio na kojem je bila grupica gostujućih navijača. Cibona je tijekom tih 10 minuta odradila vrlo loš posao na oba kraja parketa, u napadu i zbog pojačane obrambene agresivnosti MZT-a, kojom su "izjedali" najveći dio 24 sekundi prije nego su Vukovi krenuli raditi išta konkretno, dok je u obrani prvo krenulo s Ciboninim mukama u skoku, a nastavilo se s pokrivanjem vanjskog šuta skopske momčadi.

Kako je Veljko Mršić i kazao u najavi utakmice, u MZT-u za tricu mogu biti opasni i vanjski i unutarnji igrači, a kada im se otvorilo, nije dugo trebalo za potpuni preokret. Poslije Ciboninih 25:20 sredinom druge četvrtine, sve ostalo do kraja prvog poluvremena krenulo je u gostujućem smjeru, uz trice Gečevskog, Davisa, Čekovskog i Markovskog na putu do okruglih 10 razlike, 37:27 za momčad Aleksandra Todorova, s koliko se otišlo na predah u svlačionicama.

Treća četvrtina nije donijela veliko Cibonino poboljšanje. Početkom drugog poluvremena, činilo se da će biti drugačije, još jednom s glavnom napadačkom ulogom Justina Hamiltona, slično dobrom otvaranju utakmice domaćeg centra, sa šest poena u približavanju na 41:37 u 24. minuti.

Gostujuće dalekometno rešetanje tada je nakratko bilo u zastoju, ali nastavilo se tricama Čekovskog, Ognena Stojanovskog i Davisa u odmaku MZT-a do dotad najvećih 56:45 u 29. minuti. Ubrzo je bilo i još gore za Vukove. Poslije četiri uzastopna Nikolićeva poena iz reketa, skopska momčad povisila je svoju prednost na 60:45, da bi Demond Carter tricom potkraj četvrtine tek malo uljepšao rezultat iz Ciboninog kuta gledanja, za 60:48 za MZT na ulasku u završnih 10 minuta.

Tražeći nekakvu nadu u posljednjoj četvrtini, Cibosi su je inicijalno dobili sa šest poena Andrije Žižića u kratkom razdoblju, s kojima su se dvaput primaknuli na -8, ali gosti su ponovno uzvratili - sada ćete već i pogoditi - tricama. Davis i Damjan Stojanovski ubacili su po jednu iz svakog kuta i odveli svoju momčad na njima ponovno ugodnih 14 razlike, 68:54 malo manje od šest minuta do kraja.

Uzimajući u obzir stanje na parketu u tim trenucima, djelovalo je kao da se više ništa ne može zakomplicirati. No, s obranom na granici prekršaja s kojom su natjerali MZT na seriju izgubljenih lopti u kratkom razdoblju, a glavnom ulogom Zubčića na drugom kraju parketa, Cibosi su se dvije minute do kraja približili na samo 71:69 i učinili završnicu puno zanimljivijom.

Ipak, domaći više nisu stigli bliže od toga. Posljednja nada nestala je kada je kod zaostatka od 73:70 Zubčić promašio iz reketa, samo 17 sekundi do kraja, poslije čega su gosti s četiri pogođena slobodna bacanja Damjana Stojanovskog u posljednja dva napada zapečatili stvar.

MZT je prema pobjedi vukao šuterski raspoloženi Cade Davis (21 poen, 4/5 za tricu). Gjorgji Čekovski imao je 13 poena i 12 skokova, dok se Damjan Stojanovski pridružio s 12 poena. Cibona je imala trojicu dvoznamenkastih strijelaca, Zubčića sa 17, Hamiltona sa 16 i Žižića s 10 poena, a Hamilton je pridodao i osam skokova.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Široki Brijeg63:69Igokea
Partizan81:74Zadar
Radnički65:71Petrol Olimpija
Budućnost VOLI74:78Cedevita
Cibona72:77MZT Skoplje Aerodrom
Split87:81Crvena zvezda
Krka71:56Szolnoki Olaj
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 15:18
    Sva sreca da nisam u HR pa nisam mogao gledat, ali vec vidim da cu opet gubiti zivce. Izgleda jedino rijesenje za Cibonu je da dode do dna kao Split, pa da u klub dode netko kao Vujo samo iz ljubavi prema kosarci i da sve krene ispocetka sa klincima. Najzalosnije je sto ocito jos ima love za kradu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 10:35
    bio sam u draženovom domu na tekmi i razočaran sam otišao. neki spominju polovne amere...hamilton i strawbery su sve samo ne polovni. carter je OK, a ware nije ni igrao, pa ne možemo izvoditi zaključke o njemu, za poraz nisu krivi ni 'polovni' ameri ni 'izvrsni' hrvati već loše vođenje s klupe i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 06:28
    A da Cibonaši zaigraju s juniorima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 14:47
    Razočaravajući start Cibosa Valjda će naredne utakmice biti bolje i valjda će doći do kvalitetnih rezultata
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 13:07
    stvarno, nek ide ta cibona u tri pi* mat*, nek ju lijepo raspuste i bok. gubit mogu i bez amerikanaca. ti debili u upravi nemaju jebenog grama mozga u glavi. kak je moguće da nakon toliko promašaja i one jedne sezone gdje su skoro osvojili regionalnu ligu sa našim igračima te jebene karikature ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik