Nogomet

Video: Rumunji iznenadili Tursku u Istanbulu, Sloveniji prvi bodovi

Josip Piršljin • petak, 12.10.2012.
Video: Rumunji iznenadili Tursku u Istanbulu, Sloveniji prvi bodovi
Foto: EPA

Vrlo važan dvoboj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igrao se u Istanbulu gdje je na kraju slavila Rumunjska i tako uvelike poboljšala svoje šanse za jedno od prva dva mjesta. U istoj skupini do očekivanih bodova došli su još Nizozemska i Mađarska. U skupini E Norveška je zaustavila Švicarsku, a Slovenija je došla do prvih bodova nakon dva poraza.

Skupina D

Derbi u skupini D odigrali su nogometaši Turske i Rumunjske. Bio je to vrlo važan dvoboj jer će vjerojatno biti presudan u borbi za drugo mjesto na koje prava polažu obje reprezentacije s obzirom kako je vodeća pozicija rezervirana za Nizozemsku. Na stadionu Sukru Saracoglu domaći navijači su doživjeli razočaranje.

Rumunjska je minimalno pobijedila i na taj način zadržala maksimalan učinak nakon prva tri kola. Reprezentacija koju vodi Victor Piturca vrlo dobro djeluje na početku kvalifikacija, te ima gol-razliku 7:0. Ukoliko žele vidjeti Brazil, Turci će se morati puno više potruditi i pokušati uzvratiti istom mjerom u Bukureštu.

Rumunji su u Istanbulu poveli u možda najnezgodniji trenutak za domaću momčad. Igrala se sudačka nadoknada prvog poluvremena kada je Mihai Pintilii sjajno uposlio Gheorghea Grozava. Igrač Petrolula je iskoristio nepotreban izlazak Volkana Demirela i poslao loptu u mrežu za vodstvo gostiju 1:0. U nastavku su domaći pokušavali izjednačiti, ali rezultat se nije mijenjao te su upisali drugi poraz u tri utakmice.


Nizozemska je očekivano osvojila nove bodove protiv slabašne Andore. Tulipani su pobijedili s 3:0 i na taj način zadržali vodeću poziciju u skupini. Na stadionu Feyenoorda u Rotterdamu sve je bilo riješeno već u prvih 15 minuta.

U sedmoj minuti početnu prednost narančastima donosi Rafael van der Vaart koji je na najbolji način iskoristio asistenciju Klaas-Jan Huntelaara. Igrač Schalkea se i sam upisao u strijelce osam minuta kasnije, a ovog je puta ulogu dodavača imao PSV-ov Jeremain Lens. Sastav Louisa van Gaala nakon toga je usporio, a u nastavku uspjeli su domaći još jednom zatresti mrežu preko Rubena Schakena.


Estonija je ugostila Mađarsku u nadi da će doći do prve pobjede u ovom kvalifikacijskom ciklusu, ali na kraju su se veselili gostujući nogometaši. Na Le Coq Areni pogodaka nije bilo u prvom poluvremenu, no početkom nastavka Mađari su poveli pogotkom Tamasa Hajnala. Taj se rezultat održao do kraja i sastav Sandora Egervarija je nakon Andore osvojio nova tri boda.


Skupina E

Švicarska se u prva dva kvalifikacijska susreta nametnula kao favorit u skupini E s obzirom na maksimalan učinak. Sastav Ottmara Hitzfelda je svladao Sloveniju i Albaniju, a u trećem kolu čekala ga je Norveška. Dugo su domaći lomili Norvežane, a gol Marija Gavranovića pružio im je nadu u pobjedu. Ipak, brzo su se gosti vratili i odnijeli bod.

Na stadionu Wankdorf u Bernu Švicarska je namjeravala upisati i treću pobjedu u svojoj skupini. Na tom putu stajala joj je Norveška, a domaći su poveli u 79. minuti kada je gol postigao Gavranović na asistenciju Granita Xhake. Gosti se ipak nisu predavali, te im je uspjelo izjednačiti već za dvije minute. Brede Hangeland je bio strijelac za 1:1 i time je svojoj ekipi donio četvrti bod.

Slovenija je tek u trećem kolu došla do prve pobjede, ujedno i prvih bodova u skupini E. Na Ljudskom vrtu u Mariboru gostovao je Cipar koji je ipak morao na kraju utakmice priznati domaćima da su bili bolji. Ove dvije reprezentacije su sada izjednačene na dnu tablice s istim brojem bodova i istom gol-razlikom.

Za pobjedu Slovenaca najzaslužniji je Tim Matavž koji je postigao oba pogotka u slavlju 2:1. Napadač nizozemskog PSV-a najprije je iskoristio asistenciju Zlatka Dediča u 38. minuti, a potom i dodavanje Boštjana Cesara sredinom drugog poluvremena. Utješni pogodak gosti s Cipra postigli su pred kraj susreta preko Efstathiosa Aloneftisa.


Island je nakon vrlo dobre predstave protiv Norveške i pobjede od 2:0 izgubio u drugom kolu od Cipra, ali se u petak ponovno vratio na pobjedničke staze. Otočani su otputovali na daleko gostovanje u Albaniju i pobijedili domaću reprezentaciju s 2:1. Na taj su način došli do šest bodova u tri utakmice i situacija na tablici im izgleda sasvim pristojno.

Skandinavci su poveli u 19. minuti kada je na asistenciju Karija Arnasona gol postigao Birkir Bjarnason. To je pomalo iznenadilo momčad koju vodi talijanski stručnjak Giovanni De Biasi, ali uspjeli su brzo Albanci izjednačiti. Nakon deset minuta igre za 1:1 precizan je bio Edgar Cani. Taj se rezultat održao skroz do 81. minute, no tada sva tri boda Islandu osigurava Tottenhamov Gylfi Sigurdsson. Albanija ostaje na jednoj pobjedi iz tri susreta.

SP 2014. kval. skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Turska0:2Nizozemska
Rumunjska2:0Estonija
Mađarska2:0Andora
11.10.2013.
Estonija0:2Turska
Andora0:4Rumunjska
Nizozemska8:1Mađarska
10.09.2013.
Rumunjska0:2Turska
Mađarska5:1Estonija
Andora0:2Nizozemska
06.09.2013.
Estonija2:2Nizozemska
Turska5:0Andora
Rumunjska3:0Mađarska
26.03.2013.
Estonija2:0Andora
Turska1:1Mađarska
Nizozemska4:0Rumunjska
1Nizozemska 1034:5+2928
2Rumunjska 1019:12+719
3Mađarska 1021:20+117
4Turska 1016:9+716
5Estonija 106:20-147
6Andora 100:30-300

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometVideoSP 2014.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!