SP 2014. kval. skupina A, 16.10.2012, 20:30 h
Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija 1:0(0:0) Srbija
Srbija

Video: Ibraimi iz kaznenog udarca matirao Srbiju za veliku pobjedu Makedonije

Igor Šestak • utorak, 16.10.2012.
Video: Ibraimi iz kaznenog udarca matirao Srbiju za veliku pobjedu Makedonije
Foto: EPA

U izrazito važnom dvoboju za obje reprezentacije, Makedonija je u Skopju s 1:0 pobijedila Srbiju. Makedonski izbornik ispremiješao je svoju momčad nakon poraza od Hrvatske i pogodio s izmjenama, dok je Srbija u samo četiri dana doživjela i drugi poraz te se dovela u vrlo neugodnu situaciju uoči nastavka kvalifikacija. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 59. minuti kada je Tomović skrivio kazneni udarac i zaradio crveni karton, a Ibraimi pogodio s bijele točke za pobjedu Makedonije.

Makedonija - Srbija 1:0 (0:0)

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, Skupina A, 4. kolo
Skopje, Arena Filip II Makedonski

Suci: Bas Nijhuis, Angelo Boonman, Rob van de Ven (svi Nizozemska)

Strijelci: 1:0 Ibraimi (11m) 59'
Žuti kartoni: Gligorov 20', Biševac 26', Noveski 29', Marković 42', Georgievski 43', Grnčarov 70'
Crveni kartoni: Tomović 59'

Makedonija: Pačovski, Noveski, Grnčarov, Lazevski, Georgievski, Demiri (od 86' Šumulikoski), Gligorov, Tasevski (od 73' Tričkovski), Hasani, Ibraimi, Ivanovski (od 90+1' Ristovski)
Izbornik: Čedomir Janevski

Srbija: Brkić, Biševac, Kolarov, Tomović, Nastasić, Fejsa, Tošić, Ignjovski, Tadić (od 68' Ivanović), Đuričić (od 61' Lekić), Marković (od 74' Sulejmani)
Izbornik: Siniša Mihajlović

U prva tri kola skupine A Makedonija i Srbija nisu se posebno iskazale. Makedonci su dvaput minimalno poraženi od Hrvatske, a uspjeli su osvojiti tek jedan bod na gostovanju u Škotskoj. Srbija je također osvojila bod u Škotskoj, potom uvjerljivo pobijedila Wales, ali je u petak u Beogradu doživjela težak udarac od Belgije. Pošto su se nakon tri kola Belgijci i Hrvati odvojili na čelu skupine sa sedam osvojenih bodova, međusobni okršaj Makedonije i Srbije i jednima i drugima bio je izuzetno važan. Pobjeda im je nudila nastavak nadanja da u nastavku kvalifikacija mogu uhvatiti jedno od prva dva mjesta, a poraz donosio nove probleme i produbljenje krize.

Makedonski izbornik Čedomir Janevski zbog žutih kartona nije mogao računati na svog najboljeg igrača Gorana Pandeva, a u momčadi nije bilo ni napadača Ristića, ni braniča Popova. U odnosu na utakmicu s Hrvatskom Janevski je napravio čak sedam promjena u prvih 11. U sastavu su ostali tek Noveski, Georgievski, Demiri i Ibraimi, a na klupi je među ostalima završio i vratar Bogatinov, tragičar iz utakmice s Hrvatskom. Siniša Mihajlović na klupi je ostavio kapetana Branislava Ivanovića, čijom igrom nije bio zadovoljan na prošloj utakmici, te Srđana Mijailovića, a umjesto njih su zaigrali Tomović i Fejsa.

Koliku važnost je ovaj susret imao za Makedoniju i Srbiju moglo se vidjeti po igri koju su reprezentacije pružile u prvih 45 minuta. Igralo se čvrsto i borbeno, ali nijedna momčad nije uspijevala stvoriti veći pritisak ili odigrati niz dobrih akcija. Najčešće je nedostajalo ono posljednje dodavanje ili pravi udarac pa vratari nisu imali previše posla.

Za Srbiju je nekoliko puta pokušao Tadić, imao je priliku i Ignjovski, Kolarov je prijetio iz slobodnih udaraca, ali je makedonski vratar Pačovski bez mnogo poteškoća sačuvao vlastitu mrežu. Makedonija je još teže dolazila do prilika, ali je u samoj završnici poluvremena mogla do vodstva. Pogriješio je Nastasić, u odličnoj se prilici našao Ivanovski, ali je loše reagirao i poslao loptu pored vratnice.

Nizozemski sudac Nijhuis u prvom je djelu pokazao pet žutih kartona, a za Hrvatsku je najznačajniji onaj kojeg je u 26. minuti zaradio srpski stoper Biševac. Igrač Lyona zbog tog će kartona propustiti okršaj s Hrvatskom u ožujku.

Nastavak je počeo pritiskom Srbije iz kojeg su stigle prilike Tadića i Kolarova, a onda je u 59. minuti povela Makedonija. Jako loše je reagirao srpski branič Tomović, kojeg je Mihajlović postavio umjesto Ivanovića i - pogriješio. Loše postavljanje Tomovića iskoristio je Hasani, primio loptu na prsa i krenuo prema vrataru Brkiću, a Tomović ga je srušio, skrivio kazneni udarac i zaradio crveni karton. Siguran realizator kaznenog udarca bio je Ibraimi.

Mihajlović je tada reagirao izmjenama. U desetak minuta nakon primljenog pogotka uveo je Lekića, Ivanovića i Sulejmanija, a Srbi su i s igračem manje jurnuli po izjednačenje. Pokušavali su Tadić, Ignjovski i Ivanović, ali rezultat se nije mijenjao.

Imali su i Makedonci nekoliko obećavajućih situacija za povećanje vodstva. Eventualnim drugim pogotkom riješili bi utakmicu, ali nisu bili precizni. U 85. minuti gosti su imali još jednu priliku za izjednačenje. Vrlo dobro je pucao Fejsa, ali je njegov udarac obranio Pačovski i sačuvao pobjedu Makedonije.

Nakon ove pobjede Makedonija se izjednačila sa Srbijom s četiri osvojena boda. I jednima i drugima predstoji težak put do Svjetskog prvenstva u Brazilu jer su Hrvatska i Belgija do sada osvojile po deset bodova i izdvojile se na čelu skupine A. Makedonija će u ožujku ugostiti Belgiju, dok će Srbija gostovati u Hrvatskoj.

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.10.2012. u 12:15
    Najveći problem njihove reprezentacije je izbornik, jer dok je Antić bio izbornik nije bilo lakog ispadanja iz sustava igre jer je postojala disciplina. Mislim da od Antićevog odlaska nisu odigrali na visokoj razini (Wales isključujem kao vrhunsku utakmicu jer bi ih i moj kvartovski klub mogao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2012. u 11:13
    koliko vidim po imenima, srbija je drugorazredna momčad i ovaj poraz i samo 4 boda u 4 tekme ne čude. pa gdje su im krasić, subotić i stanković?! ozljeđeni ili? znam da se vidić oprostio od repke.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj17.10.2012. u 11:09
    haha, da, tko o čemu oni o kompleksima, mi lijepo skupljamo bodove, a oni nek se opterećuju nama..
    Mihalj
  • Mihalj17.10.2012. u 11:08
    Kad sam zadnji put provjerio Hrvatska i Srbija su bile u istoj grupi, dakle tu se ne radi o tome da je komšiji crkla krava nego je dobro da jedan od takmaca za SP gubi. Što se tiče ovog da nismo odigrali ništa bolje, mislim da si i sam svijestan da to nije istina. Tablica govori dovoljno za sebe... [više na forumu]
    Mihalj
  • Obrisan korisnik17.10.2012. u 09:58
    Srbija će protiv Hrvatske igrati utakmice života. Da oni igraju protiv nas sve kvalifikacijske utakmice, vjerojatno bi bili bar drugi. To koliko su napaljeni na nas nije za vjerovati.Čitam malo B92 i uglavnom su komentari "ne moramo otići na SP, samo da pobjedimo hrvate", a u slijedećim rečenicama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik