Rukomet

Zagrebaši se teško mogu nadati bodovima, ali moraju opravdati povjerenje zagrebačke publike

Damir Žbulj • subota, 20.10.2012.
Zagrebaši se teško mogu nadati bodovima, ali moraju opravdati povjerenje zagrebačke publike
Foto: Kristijan Komarica

Zagreb se sprema za još jednu fantastičnu rukometnu večer. Ponovno je u Grad, baš kao i lani u listopadu, stigla Barcelona. Susret je to četvrtog kola u skupini D EHF Lige prvaka u koji Katalonci ulaze kao apsolutni favoriti. Međutim, nova, mlada, ali i borbena ekipa Croatia osiguranje Zagreba pokušat će pred punim tribinama Arene ponovno pružiti dostojan otpor legendarnom suparniku...

Neobična je povezanost Barcelone i Zagreba. Česti su rukometni obračuni ovih europskih institucija, a Zagreb još uvijek pamti ona legendarna finala Lige prvaka, iz kojih su redovito kao pobjednici izlazili Katalonci. Bilo je to vrijeme dominacije Blaugrane predvođene fantastičnim rukometnim strategom Valerom Riverom, ali najboljim tadašnjim svjetskim igračima, kojoj je u ono vrijeme jedino mogao donekle parirati tadašnji Badel.

Atmosfera koja je tada vladala u Ledenjači Doma sportova neponovljiva je, bila su to vremena kada su tisuće ljudi ostajale ispred same dvorane, jer na tribine nije više stala "niti igla". No, ako ništa drugo, odlična vijest za ovu novu generaciju je kako ulaznica za ovosezonski dvoboj više nema na blagajnama i kako će puna Arena, odnosno 15 tisuća gledatelja, pružiti podršku mladima Zagrebašima.

Prošla je tužna godina bez Iztoka

Danas je 20. listopada. Dan kada je ovaj svijet prošle godine napustila jedna od najvećih rukometna legenda ovih prostora, hrvatske reprezentacije, ali i Zagreba, Iztok Puc. Nema veličanstvenije prilike da se ova tužna godišnjica obilježi upravo dvobojom CO Zagreba i Barcelone. Iztok je nemjerljivo mnogo dao hrvatskom rukometu, sportu općenito i zaslužio je da se barem na ovaj dan svi zajedno prisjetimo lijepih stvari koje nam je pružio.

Upravo to je naglasio i trener Slavko Goluža, koji vjeruje u svoju ekipu, ali traži da odigraju bez pritiska, opušteno, uz puno trke i borbenosti za svaku loptu. Bez obzira na konačni rezultat, publika će to znati prepoznati i cijeniti.

Zagrebaši su solidno otvorili ovosezonsko natjecanje u elitnom europskom rukometnom natjecanju. Sigurna pobjeda nad Pick Szegedom podignula je samopouzdanje ekipi, bod u Minsku na kraju se može shvatiti kao uspjeh, s obzirom na kasnije rezultate Dinama, dok je šokantni poraz kod Schaffhausena ipak na kraju malo pokvario ukupni dojam.

Pred Golužom i njegovim igračima i dalje je puno posla, no dvoboj s Barcelonom idealna je prilika da se stekne neprocjenjivo iskustvo igranja ovakvih, stvarno velikih utakmica: "Želim da puna dvorana našim mladim igračima bude dodatni motiv da daju sve od sebe. Mnogi nisu igrali utakmice ovakvog značaja, sigurno će biti pod pritiskom jer igraju protiv Barcelone, velikog kluba trenutno iz samog vrha europskog rukometa. Moja je zadaća da im olakšam i da ih pokušam osloboditi nepotrebnog pritiska. Mislim da bi ta mladost i izostanak pritiska rezultata na kraju mogao biti naš adut", naglasio je trener hrvatskog prvaka.

Ako se samo gleda isključivo igračka kvaliteta, Barcelona je u ovom trenutku nekoliko klasa bolja, ali i uigranija momčad od Zagrebaša. Trener Xavier Pascual Fuertes ima na raspolaganju fantastične igrače, gotovo na svakoj poziciji ima po dvojicu ekstra klasa i u ovom trenutku Barcelona je vjerojatno jedina europska ekipa koja se sprema za borbu s Kielom za sam europski vrh.

Sjećanje iz prve ruke na prošle dvoboje

Legendarnih finalnih dvoboja ova dva rukometna velika prisjetile su se i igračke legende Zagreba, Zlatan Saračević i Božidar Jović.

"Rivera je bio pametan trener koji je, između ostalog, uzeo Patrika Ćavara jer je ovaj bio najbolji na svojoj poziciji, ali isto tako znao je da će time oslabiti Zagreb. Paralelno su snažili sebe i slabili protivnika. Bitno je naglasiti kako je Barcelona u ono vrijeme već u 15. minuti mijenjala čitav sastav, a to je nešto što tek sada počinju raditi najbolji europski klubovi. Mi tomu nismo mogli nikako parirati jer smo imali jednu jaku postavu, korektne zamjene, ali zamjene koje nisu bile na nivou Barcelone", prisjetio se Saračević za službene klupske stranice i dodao: "Ovo je dobra ekipa Zagreba. Šansa uvijek postoji, a u ovom slučaju naša leži u želji, ambiciji i nadasve domaćem parketu. Kvalitetu imamo, samo treba zatvoriti crne rupe koje će Barcelona znati kazniti."

Sadašnji sportski direktor kluba Jović ovako gleda na te legendarne okršaje: "Pamtim naš entuzijazam i uvjerenost prije svakog finala da možemo pobijediti Barcelonu. Nažalost, oni su bili najbolja momčad svijeta, skupina pojedinaca na čelu s Riverom koja je igrala moderan rukomet s brzom polukontrom kojoj mi nismo mogli parirati. Bili smo dobri u tim utakmicama, ali oni su jednostavno bili prejaki. Imali su i dužu klupu i velik izbor kvalitetnih igrača. Naš Zagreb u to vrijeme nije dobro stajao, plaće su nam uglavnom kasnile, nije bilo sponzora, tako da smo, kada se sve to uzme u obzir, zapravo napravili odličan rezultat. Protiv onakve Barcelone jednostavno nismo mogli više."

Xavi Pascual, koji je nedavno dobio i potvrdu svog rada i povjerenje Uprave za još tri godine, na vratarskim pozicijama ima Šarića i Šterbika, koji je pred početak ove sezone stigao iz Madrida u Barcelonu. Okosnica igre španjolskog predstavnika uvijek su bila brza krila, za kažnjavanje suparničkih pogrešaka, brzu kontru i polukontru. Juanin García, Víctor Tomás, Rocas, Straňovský stvarno su za poseban respekt, dok o vanjskoj liniji te njihovim pivotima također ne treba posebno trošiti riječi, Sve su to istinske rukometne zvijezde i vrhunski igrači.

Raúl Entrerríos, Daniel Sarmiento i sjajni Sjarhej Rutenka odlični su realizatori s vanjskih pozicija, ali i dirigenti njihove igre, dok su Danac Jesper Noddesbo i Francuz Sorhaindo neumoljivi s crte jer je ta poveznica s kružnim napadačima također jedna od značajki Barcelonine igre.

Teško da se može pronaći neka slaba točka, no Barcelona je u novoj sezoni ipak donekle oslabljena odlascima Nagya i Igropula, a bjeloruski Dinamo prije tjedan dana pokazao je kako se s njima ipak može igrati ukoliko se posloži nekoliko ključnih detalja. Recept je odlična partija svih igrača, uz minimalan broj tehničkih grešaka, uz jedno slabije izdanje protivnika i možda će Zagrebaši iznenaditi i odigrati jednu ravnopravnu i izjednačenu utakmicu, a u uzbudljivoj završnici sve je u sportu moguće.

Iako niti takvo izdanje ne garantira pobjedu i bodove.

Vratari CO Zagreba jednostavno moraju imati fenomenalnu večer, mladi Ivić već je pokazao o kakvom se talentu radi, dok iskusni Kelentrić već ima iskustva igranja ovakvih utakmica. Obrana mora biti neprelazna, iz brze tranzicije i kontri na njihovu nepostavljenu obranu moraju se postizati lagani golovi te tako pokušati iskoristiti Barcelonino mijenjanje dvojice igrača iz napada u obranu, a u igri "šest na šest" treba se biti maksimalno strpljiv uz pokušaj realizacije iz izrađenih situacija. Jer i Jernemyra, Morrosa i ostatak ekipe bit će izuzetno teško probiti kada se poslože u svoju obrambenu formaciju.

Nije Goluža uzaludno prije ovog dvoboja naglasio: "Ako ih ograničimo na nekih 25 postignutih golova, možemo se nadati dobrom rezultatu."

Bit će teško Zagrebašima ostvariti pozitivan rezultat, ali to ne znači da se u Areni ne sprema jedna prava rukometna poslastica, koju bi stvarno bilo šteta propustiti. Prošle godine Barça je u Zagrebu bila bolja za jedan jedini pogodak iako je i tada Kopljar imao priliku da u posljednjem napadu donese remi. No, zauvijek će u povijesti kluba ostati ispisan 18. veljače ove godine, kada su Zagrebaši stigli do prve pobjede u epskim međusobnim okršajima, i to usred Barcelone.

Novu pobjedu hrvatskog prvaka nerealno je očekivati, no od ove nove, mlade generacije koja dolazi, uz podršku nekolicine starijih i iskusnijih igrača, Zagrebaši mogu ponuditi trku i požrtvovnu borbu za svaku loptu svih 60 minuta.

U ovom trenutku i to će biti više nego dovoljno kako bi publika na kraju zadovoljna otišla iz dvorane.

Liga prvaka, skupina D, 4. kolo:
Croatia osiguranje Zagreb - Barcelona Intersport, Arena Zagreb, 18 sati (HRT 2)

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Füchse Berlin31:27Kadetten
Dinamo Minsk29:24OTP Bank Pick Szeged
RK Zagreb21:32Barcelona
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4OTP Bank Pick Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!