Hrvatski nogometni kup, Osmina finala, 30.10.2012, 17:00 h, Stadion Gradski vrt, gledatelja: 1000
Suci: Bruno Marić (Daruvar) Borut Križarić (Čakovec) Goran Loparac (Sladojevci)
Osijek
Osijek
Zoran Kvržić 44'
Mihael Pongračić 103'
Ivan Miličević 117'
3:2 Istra 1961
Goran Roce 85'
Krešimir Prgomet 120'
Istra 1961

Roce Puljanima osigurao produžetke, ali Pongračić i Miličević Osijeku ipak osigurali prolaz

Damir Žbulj • utorak, 30.10.2012.
Roce Puljanima osigurao produžetke, ali Pongračić i Miličević Osijeku ipak osigurali prolaz
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U osmini finala hrvatskog nogometnog kupa Osijek je nakon produžetaka izbacio Istru 1961 te tako osigura nastavak natjecanja i nadu u ponavljanje prošlosezonskog uspjeha i nastupa u finalu. Osječani su poveli u završnici prvog dijela preko Kvržića, produžetke je šest minuta prije kraja osigurao Roce, a heroji domaćih bili su Pongračić i Miličević, koji su gurnuli Bijelo-plave u četvrtfinale...

Sedam posljednjih međusobnih okršaja ovih suparnika - sedam pobjeda Osijeka. To je statistika s kojom su Puljani ušli u okršaj osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa u Gradskom vrtu.

Trener Puljana Igor Pamić u najavi utakmice, a imajući u vidu nedavni prvenstveni poraz na Drosini od Osječana spominjao je Božju pomoć: "Ako je dragi Bog htio da izgubimo onu utakmicu u prvenstvu da bi sad uzvratili u Kupu, ja ću biti zadovoljan.

Priželjkivani nebeski 'vjetar u leđa' osigurao im je remi i produžetke, no, za prolaz u četvrtinu finala nije niti to bilo dovoljno.

Poprilično hladno vrijeme na tribine osječkog stadiona nije privuklo velik broj gledatelja, no, igrači na travnjaku pobrinuli su se kako bi pristigli navijači dobro zagrijali barem svoje dlanove.

Nisu niti Mršić niti Pamić previše taktizirali, postavili su svoje sastave poprilično otvoreno, što je rezultiralo brojnim akcijama, ali i solidnom broju udaraca prema vratima.

Nakon nekoliko pokušaja Istre 1961 iz daljine, prvu ozbiljnu i veliku priliku imao je domaćin, a nakon dobrog prodora Ibriksa i povratne lopte na rub kaznenog prostora, Kvržićev udarac odlazi malo pored vratnice. Propuštenom prilikom za Osijek istaknuo se i Zubak, no imali su i gosti svoje šanse, kada je Prgomet u 17. minuti zaprijetio vrataru Vargiću.

Međutim, najveću priliku, onu iz kaznenog udarca, imali su gosti, nakon pomalo dvojbene odluke suca Marića. u duelu Kvržića i Milića, arbitar je procijenio da je prekršaj u 16-ercu Osijeka bio samo na pulskom igraču.

Penal je u 34. minuti pucao Havojić, no udarac po sredini vrata nogom je uspio zaustaviti Vargić te tako spasiti svoju ekipu od zaostatka.

U samoj završnici prvog dijela Osijek je taj koji dolazi do vodstva. Raspoloženi Ibriks još je jednom povukao po desnoj strani, ubacio, Zubak je odvukao braniče Istre prema prvoj vratnici, a na drugoj se slobodan našao Kvržić, koji glavom u padu zabija za 1:0.

Niti u nastavku nije ništa manje uzbudljivo. Na odličnu priliku Puljana, točnije udarac Aganovića s pet metara koji je fantastično skinuo Vargić, odgovorio je Osijek novim pokušajem Kvržića, ali i vratar Prskalo je dobro obavio svoj posao.

U završnih 15-ak minuta Istra je preuzela u potpunosti kontrolu igre, a Osijek se planski povukao i vrebao svoju priliku iz protunapada. Vrgoč je u 83. minuti propustio s nekoliko metara glavom riješiti pitanje prolaza, a kazna je stigla samo minutu kasnije.

Roce se najbolje snašao i s desetak metara matirao inače odličnog Vargića. Gotovo u idućem napadu isti igrač zabio je još jedan pogodak, ali potpuni preokret poništila je odluka sudaca o zaleđu.

Još je domaćin u sučevoj nadoknadi propustio jednu veliku priliku pa se nakon 1:1 moralo u produžetke.

Dodatnih pola sata bolje je otvorio Osijek, zaredao s prilikama te u 104. minuti stigao do nove prednosti. Odličnu akciju započeo je Miličevića i Lukića u pogodak je pretvorio Pongračić, dok je sve brige oko prolaza u četvrtinu finala Kupa otklonio baš Miličević, pospremivši loptu u mrežu gostiju.

Prgometov pogodak glavom u samoj završnici za 3:2 nije promijenio činjenicu da Osijek nastavlja svoj put u ovom natjecanju.

Hrvatski nogometni kup

osmina finala

Dinamo2:3 *Zadar
Zagreb1:2Zelina
Lokomotiva3:2Libertas
Slaven Belupo2:0 *Koprivnica
Osijek3:2 *Istra 1961
GOŠK Dubrovnik2:0 *Nedelišće
Hajduk2:1Split
Cibalia1:0Gorica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 23:36
    Istri puno sreće u nastavku prvenstva !!! Ekipa ima "glavi i rep" ..jedna od boljih ekipa što s etiče igre koja je gostova u Osijeku ove godine !!! ipak Osijekova pobjeda zaslužena, a sad napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu u kupu, znači osvojiti kup !!! Kup je naš !! :)
    Obrisan korisnik
  • partwish03130.10.2012. u 20:08
    Bitno da se prošlo dalje, iako nam nije trebao ovaj triler.
    partwish031