1. Hrvatska nogometna liga, 14. kolo, 03.11.2012, 15:00 h, Stadion na Kantridi, gledatelja: 3.000
Suci: Zlatko Šimčić, Josip Havaić, Goran Dević (svi iz Koprivnice), Jurica Mihalj (Velika Mlaka)
Rijeka
Rijeka
Leon Benko 43'
1:0(1:0) Zagreb
Zagreb

Video: Benkov slobodnjak dovoljan za Rijekino slavlje, Medić propustio Zagrebovo poravnanje

Ivor Krapac • subota, 03.11.2012.
Video: Benkov slobodnjak dovoljan za Rijekino slavlje, Medić propustio Zagrebovo poravnanje
Foto: FaH

Susret Rijeke i Zagreba u 14. kolu MAXtv Prve lige nije prošao s jako puno kvalitetne igre, a iako je izostao veći broj do kraja izrađenih akcija na bilo kojoj strani, na Kantridi ipak nije nedostajalo uzbuđenja, ponajprije zbog prijetnji iz prekida. Domaći su na taj način došli i do jedinog pogotka utakmici, poslije slobodnog udarca iz kojega je zabio Leon Benko, dok će se gosti iz glavnog hrvatskog grada ponajprije sjećati propuštene prilike Lovre Medića u završnici susreta...

Zagreb
Rijeka
Zagreb
1
(do 72')
9
(do 90'+4')
10
(do 69')
Pričuvni igrači
13
90'+4'
Trener
Elvis Scoria
12
Igor Vidaković
(do 49')
2
Nestor Djengoue
3
Kenan Handžić
7
Josip Jurendić
10
Damir Šovšić
11
Mateo Pavlović
13
Safet Nadarević
14
Dino Bevab
18
Ante Mitrović
26
Hrvoje Štrok
(do 81')
28
Lovro Medić
Pričuvni igrači
15
Jakša Herceg
49'
29
Jakub Vojtuš
81'
 
Trener
Dražen Madunović

Osokoljeni prošlotjednom efikasnom predstavom i pobjedom s 4:2 u Zadru, nogometaši Rijeke došli su do druge uzastopne pobjede u Prvoj ligi. Zagreb je na Kantridu pristigao s novim trenerom Draženom Madunovićem i nekoliko problema u sastavu, pogotovo s izostankom kartoniranih Abdurahimija i Pelaića, dok je glavni minus za domaće bio što Elvis Scoria nije mogao računati na Čavala. U takvom odnosu snaga, Rijeka je dominirala prvim poluvremenom, a gosti su došli na svoje u drugom dijelu, no za razliku od suparničke momčadi, oni nisu uspjeli do pogotka.

Tijekom prvih 45 minuta Rijeka je potiskivala Zagrebaše prema njihovim vratima, a čovjek s najviše posla u domaćoj momčadi bio je Josip Brezovec, koji je niz puta morao ubacivati iz prekida, što iz kuta, što iz slobodnih udaraca. Scoria je imao razloga biti zadovoljan pritiskom koji je njegova momčad nametnula u prvom dijelu, a malo manje razloga za zadovoljstvo davala mu je Rijekina igra, koja nije bila dovoljno tečna da se stvori još više prilika i možda zabije i poneki pogodak više.

Igrač utakmice

Jedan trenutak na kraju prvog dijela bio je dovoljan Leonu Benku da se prometne u glavnog junaka susreta na Kantridi. Rijekinog napadača nije se previše vidjelo, nije bilo ni lako s obzirom da se većina igre svodila na nabacivanja u gužvu u kaznenom prostoru, ali u 43. minuti Benko je došao na svoje, rasparavši Zagrebovu mrežu za osiguranje tri boda u korist domaćina.

Ovako, Riječani su naplatili terensku dominaciju tek u završnici prvog poluvremena. Nakon što je Nestor Djengoue na rubu gostujućeg kaznenog prostora napravio prekršaj na Danijelu Cesarcu, loptu je u 43. minuti uzeo Leon Benko i iz drugog pokušaja iz slobodnog udarca zabio pogodak koji se pokazao odlučujućim. Prvi Benkov šut s ruba 16-erca zapeo je u živom zidu, a nakon što mu se lopta odbila natrag, napadač domaće momčadi pucao je puno bolje, ostavivši Igora Vidakovića bez veće prilike da to obrani.

Sve što se događalo prije pogotka nije bilo toliko konkretno. Riječani su bili neprecizni s nekoliko pokušaja glavom poslije nabacivanja iz prekida, dok su Zagrebovi igrači nekoliko puta diskretno priprijetili udarcima iz daljine, bez puno pravog posla za domaćeg vratara Ivana Mancea.

Možda podsvjesnom reakcijom Rijekinih igrača, a možda i taktičkom odlukom Elvisa Scorije da se Zagrebu prepusti inicijativa, u drugom poluvremenu uloge su se promijenile. Gostujuća momčad preuzela je konce igre u svoje ruke, dok su se domaći nadali ponekoj kontri ili naplaćivanju pogreške suparničke momčadi, za što su najbolju šansu dobili tek u sudačkoj nadoknadi na kraju susreta.

Zagreb je već početkom drugog dijela bio suočen s lošim vijestima, nakon što je Vidaković u sudaru s Benkom sačuvao svoja vrata, ali pritom se i ozlijedio i morao biti zamijenjen, s ulaskom Jakše Hercega u igru. Ipak, Herceg u nastavku utakmice nije imao previše posla, opasne stvari uglavnom su se odvijale na suparničkoj polovici terena.

Pljesak Hrvoju Štroku

Zagrebov kapetan Hrvoje Štrok igrao je do 81. minute, a prilikom izlaska iz igre, domaći navijači pokazali su da nisu zaboravili njegovih pet sezona u dresu Rijeke. Štrok je s terena ispraćen pljeskom s tribina, a kako se pokazalo, Jakub Vojtuš, koji je ušao umjesto kapetana, bio je pravi potez Dražena Madunovića za posljednjih desetak minuta.

Od gostujućih prijetnji, prva se dogodila u 55. minuti. Sudac Šimčić odsvirao je prekršaj pred Rijekinim kaznenim prostorom nakon što je Neretljak odnio loptu startom s dvije noge, a Dino Bevab je iz pozicije slične onoj Benkovoj s kraja prvog dijela pucao preko domaćeg zida, ali bez iznenađenja za Mancea, koji je krenuo u pravu stranu i odbio loptu.

Podjednako opasno bilo je u 67. minuti. Nakon ubacivanja iz kuta s desne strane, Djengoue je pucao glavom, a lopta je stigla do Nadarevića, koji je nije primirio dovoljno dobro da bi uspio izvesti konkretniji udarac prema domaćem golu. Ivan Mance je i tada bio na pravom mjestu.

Nedugo potom i Mance je morao napustiti igru zbog ozljede, a zamijenio ga je Robert Lisjak, koji je u 81. minuti mogao samo pogledom ispratiti kako lopta prolazi kraj njegovih vrata nakon što je Bevab glavom gađao dalji kut, poslije nabacivanja Jakuba Vojtuša s desne na suprotnu stranu terena.

Slovak Vojtuš, koji je desetak minuta do kraja ušao umjesto Štroka, "zakuhao" je i najveću Zagrebovu prijetnju na Kantridi. Na ulasku u posljednjih pet minuta, Vojtuš je prošao po desnoj strani i vratio loptu u sredinu kaznenog prostora, a nakon što Lisjak nije reagirao najspretnije, Lovro Medić je poslije odbijene lopte s oko četiri-pet metara pogodio domaćeg vratara iako je pred sobom imao nebranjena vrata. Bez obzira što nije nedostajalo prostora i vremena, Medićev udarac bio je slab, a s tom situacijom propala je i posljednja gostujuća šansa da će uzeti bod.

U sudačkoj nadoknadi Rijeka je mogla potvrditi pobjedu. Brezovec i Močinić su zajedničkim snagama osvojili loptu blizu sredine terena, Drago Gabrić povukao po lijevoj strani i vratio u sredinu, a poslije odbijanca, Jakša Herceg pravovremeno je ušao u Cesarčev udarac i time spriječio da domaći stignu do 2:0. No, taj drugi pogodak Scorijinoj momčadi na koncu nije ni trebao, u kratkom razdoblju do kraja susreta uspjeli su zadržati minimalno vodstvo.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mb54st04.11.2012. u 15:41
    Klasični primjer sudaca iz Koprivnice kako se sudi na štetu NK "Zagreb" štonije prvi put (pobjeda Slavena opet iz Koprivnice u Kranjčevićevoj te neke drugeutakmice...), pa ako je bio ofsajd Medića i prekršaj iz kojeg je Rijeka povelazaista nemam komentar, jedino neka sudcima i sudačkoj organizaciji... [više na forumu]
    mb54st
  • mb54st04.11.2012. u 15:04
    Sudci su i na ovoj utakmici imali dil na štetu Zagreba , no očito jeda je NK "Zagreb-u" naj veći "protivnik" Medić-i i njihova nadobudnataština, a o junioru Mediću govore golovi koje je postigao od danaprvog ulaska u u prvu ekipu i već 3 sezone i "ludome" dosta nonjima očito to ništa ne znači što... [više na forumu]
    mb54st
  • apolo6404.11.2012. u 13:59
    Čestitke Rijeci, ali susret su odlučile dvije pogreške sudaca. Prvo kada je svirano zaleđe Mediću u 9. minuti, a nije bilo što se vidi na snimci. Drugo kod sviranog prekršaja koji i nije bio za slobodni udarac iz kojeg je postignut jedini gol. Vidljivo je da Volpi dobro podmazuje sudačku... [više na forumu]
    apolo64
  • ronny198704.11.2012. u 10:13
    nažalost, lagano iz horora prerasta u tragikomediju...
    ronny1987
  • robil04.11.2012. u 08:15
    E moj Scoria; više sreče nego pameti.....
    robil