Nogomet

Video: Brazil prvak svijeta po peti put, Španjolska pala u produžecima

Matej Milanović • nedjelja, 18.11.2012.
Video: Brazil prvak svijeta po peti put, Španjolska pala u produžecima
Foto: EPA

Sedmo Svjetsko prvenstvo u futsalu, koje se održalo u Tajlandu, osvojio je Brazil, koji je u finalu porazio Španjolsku nakon produžetaka. Odlučujući pogodak postigao je Neto u posljednjoj minuti produžetaka. Bronca je otišla u Italiju.

Finale: Brazil - Španjolska 3:2 (produžeci)

Po četvrti put u posljednjih pet Svjetskih prvenstava, odnosno drugi put za redom, u finalu su se našli Brazil i Španjolska, bez ikakve sumnje dvije najjače futsal reprezentacije na svijetu. Prvo poluvrijeme nije ponudilo puno spektakla, obzirom da su se momčadi proučavale i pokušavale taktički nadmudriti, iako je Španjolska imala laganu inicijativu. U nastavku je, kao i u svim utakmicama nokaut faze, kod Brazila ušao Falcao. Kao i u svim tim utakmicama Brazilci su odmah nakon njegovog ulaska preuzeli kontrolu nad igrom.

U 25. minuti stigao je i pogodak koji je promijenio tijek utakmice i učinio finale puno zanimljivijim i spektakularnijim. Za brazilsko vodstvo zabio je Neto dalekometnim udarcem. Pet minuta kasnije brazilski vratar Tiago nije najbolje reagirao na udarac Miguelina, a Torras je iskoristio odbijenu loptu i loše postavljenog vratara za izjednačenje na 1:1. Samo minutu kasnije Tiago je katastrofalno reagirao na udarac Aicarda i španjolska je u svega 60 sekundi preokrenula rezultat i preuzela kontrolu nad utakmicom. Do 37. minute prvaci Europe su kontrolirali rezultat, a tada je Falcao pokazao svu svoju kvalitetu fantastičnim pogotkom za 2:2.

Utakmica je tako otišla u produžetke, u kojima je igra bila puno sličnija onoj u prvom poluvremenu. Obje su momčadi više pazile da ne prime pogodak nego da ga postignu. Činilo se da će, kao i prije četiri godine u Brazilu, odlučiti penali, no tada se u tragičara pretvorio Fernandao. Minutu i pol prije kraja napravio je šesti španjolski prekršaj, čime je Brazil dobio kazneni udarac s deset metara. Juanjo je obranio udarac Rodriga, no pred sam kraj utakmice Neto je iskoristio trenutak dekoncentriranosti Fernandaa da bi ga pretrčao i potom odličnim udarcem svladao Juanjoa za brazilskih 3:2 svega 19 sekundi prije kraja. Španjolci su se dugo bunili jer je lopta bila sumnjivo blizu aut liniji, no suci su odlučili da je sve u redu i potvrdili pogodak. Brazil je u preostalih 20 sekundi zadržao prednost i tako po peti put postao prvak svijeta.

Za 3. mjesto: Italija - Kolumbija 3:0

U finalu za treće mjesto igrali su Talijani, brončani iz Brazila prije četiri godine, i Kolumbijci, iznenađenje turnira u Tajlandu. Južnoamerikanci su s Italijom ponovili igru iz svih utakmica nokaut faze, odlična obrana i kontranapadi. Takvom igrom su čak uspjeli stvoriti opasnije prilike od Talijana, no terensku premoć Azzurra ipak je okrunio Sergio Romano u 28. minuti dalekometnim udarcem. U 32. minuti kolumbijski vratar Juan Lozano isključen je jer je rukom igrao izvan golmanskog prostora i 40 sekundi kasnije Rodolfo Fortino iskoristio je igrača više za talijanskih 2:0. Pred sam kraj stigao je i drugi Fortinov pogodak za konačnih 3:0. To je Talijanima druga uzastopna bronca, odnosno treća uzastopna medalja na Svjetskim prvenstvima.

Pojedinačne nagrade

Najboljim igračem turnira proglašen je Brazilac Neto, ispred Španjolca Kikea i Portugalca Ricardinha. Najbolji strijelac turnira je ruski reprezentativac Eder Lima s devet pogodaka, a pogodak manje zabio je drugoplasirani talijanski reprezentativac Rodolfo Fortino. Najbolji vratar turnira je, pak, Talijan Stefano Mammarella.

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2012. u 01:48
    Gol Falcaa je čisto savršenstvo !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2012. u 21:47
    Odlično finale i naslov zasluženo ide Brazilu koji je cijeli turnir igrao odlično. Iako sam očekivao da će teže ići nakon što je većina igrača sa prošlog svjetskog prvenstva u mirovini... Najviše fascinira njihova čvrsta i disciplinirana obrana i kontranapadi. Eto Brazilci su sad i klupski i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Vugi718.11.2012. u 20:45
    Uh, kakvo finale... Zanimljivo do samog kraja i Brazil je zasluženo uzeo ovu titulu. Cijelo prvenstvo su odigrali vrhunski, bilo je tek malo problema sa Argentinom, ali i tu je bilo samo pitanje kad će im se otvoriti. Ovaj Neto ima strašan šut. Tuče i lijevom i desnom kad se sjeti, odličan igrač... [više na forumu]
    Vugi7