Košarka

Crvena zvezda potvrdila kvalitetu u Zagrebu, nastavak Ciboninog niza poraza

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 24.11.2012.
Crvena zvezda potvrdila kvalitetu u Zagrebu, nastavak Ciboninog niza poraza
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone pretrpjeli su šesti poraz zaredom, treći u nizu u ABA ligi. U 10. kolu regionalnog natjecanja u Domu Dražena Petrovića slavila je Crvena zvezda, koja je time nastavila svoju pobjedničku seriju i istovremeno gurnula još malo pritiska na leđa Veljka Mršića. Cibonin trener je prvi put čuo glasne povike nezadovoljstva s tribina, s uzvicima da napusti klupu Vukova...

U očekivanju dolaska Darija Šarića, koji je pred vratima Cibone, ali zasad još uvijek bez potvrde da je taj posao priveden kraju u svim detaljima, Vukovi su pretrpjeli treći uzastopni poraz u ABA ligi, a šesti ukupno, ako pridodamo i tri u Eurokupu. Crvena zvezda je u subotu poslijepodne u Zagrebu slavila sa 71:63, produživši svoju pobjedničku seriju, koja je sada na osam dobivenih utakmica zaredom.

Anderson debitirao, Carter odlazi

U ogledu s Beograđanima je u dresu Vukova prvi put nastupio kanadski razigravač Jermaine Anderson, pristigao ranije ovog tjedna. Anderson je svoje prve minute dobio u drugoj polovici prve četvrtine, a za 11 minuta, jedino pozitivno što je napravio bila su dva poena i jedan pretrpljeni prekršaj.

Uz trenera Mršića, poslije gostovanja Crvene zvezde na odlasku iz Cibone je i Tweety Carter, koji je ove sezone trebao biti prvi razigravač Vukova, ali nije pružio puno u toj ulozi. Carter će se, tako, pridružiti svojem sunarodnjaku Dustinu Wareu, koji je ranije ovog tjedna već napustio Cibose.

Bio je to susret u kojem su Cibosi imali nekoliko pozitivnih razdoblja, ali tih dobrih minuta bilo je premalo da bi se pariralo suparniku, koji je, ako ćemo biti realni, jači od momčadi Veljka Mršića. Pored toga, Beograđani su u Zagreb došli u velikom naletu, a sve kvalitetno s čime trenutno raspolažu potvrdili su i u ovom susretu.

No, bez obzira što je realnost trenutno ovakva, takvo stanje stvari i ono što su u subotu poslijepodne vidjeli nije bilo lako prihvatiti navijačima Cibone, koji su nekoliko puta svojim uzvicima pozvali Veljka Mršića da napusti klupu Vukova, što se poslije utakmice i dogodilo.

Tijekom prvih 10 minuta Cibosi su mogli biti zadovoljni jedino početkom utakmice. Predvođeni prvo Tomislavom Zubčićem, a zatim DJ-em Strawberryjem, do sredine prve četvrtine triput su dolazili do četiri poena prednosti, a to vodstvo moglo je biti i veće da su Vukovi mogli ubaciti poneki vanjski šut više. Jedinu tricu za domaće zabio je Strawberry, za 11:7 u petoj minuti, dok su otvorene šuteve izdaleka promašivali Rozić, Kus i Kovačević, a kvalitetna momčad poput Crvene zvezde će vas za to kad-tad kazniti.

Veljko Mršić: "Zaslužena pobjeda Zvezde, cijelim tijekom susreta bili su bolja momčad od nas, par minuta u prvoj i još par na početku treće četvrtine nije bilo dovoljno da bismo dobili ovu utakmicu. Još jednom se pokazala naša nemoć što se najbolje vidi u postotku šuta za dva poena, imamo velikih problema da to realiziramo protiv protivničkih igrača koji su atletičniji od naših, svaki prodor je s problemima u pozicijskoj igri 'pet na pet'. U obrani smo to solidno odradili, može i bolje, ali zaustavili smo Crvenu zvezdu na 71 poenu - s tim da smo u zadnjim minutama primili pet poena kad smo ih pokušali zaustaviti presingom."

"Možda bi bilo tečnije u napadu da smo imali Žižića, pogotovo kada smo ih stigli početkom treće četvrtine. Tada bi nam mogao dati doprinos jer je Crvena zvezda bila u bonusu u to vrijeme, mogao bi igrati protiv njihovih centara. No, nismo ga mogli imati, nastavljaju se pehovi, igrač koji je bio najviše u formi nam nije mogao dati puno zbog bolesti."

Ta kazna se ovog puta dogodila u drugoj polovici prve i na početku druge četvrtine. Nakon što je Marko Jagodić Kuridža uz prekršaj položio za Ciboninih 15:11, a potom promašio dodatno bacanje, Beograđani su svojom serijom stigli do prvog vodstva na utakmici, okrečući na 18:15, da bi tricom Igora Rakočevića potkraj prve dionice povisili na 21:16, a ubačajem Eltona Browna iz reketa početkom druge četvrtine odmaknuli i do dotad najvećih sedam razlike, 23:16.

Nakon što je Cibona malo došla do zraka protiv znatno popravljene gostujuće obrane i mini-serijom od 4:0 smanjila zaostatak od devet poena, za približavanje na 27:22, ostatak druge četvrtine nije donio puno toga dobrog za momčad Veljka Mršića. S izgubljenim loptama Hrvoja Kovačevića i Marina Rozića, uz promašene trice Kovačevića i Pavla Marčinkovića, Vukovi su propustili šansu za dodatno primicanje gostima, a slijedio je novi rezultatski bijeg Beograđana.

Sa svojih 8:0 u nešto više od dvije minute, Crvena zvezda povisila je na 35:22 u završnici prvog poluvremena, da bi poslije 20 minuta stvari stajale tek nešto bolje za Cibonu, s 36:26 u korist gostiju. Samo 26 postignutih poena Vukova u dvije četvrtine solidno će opisati obranu gostiju, koja nije bila slaba, ali dosta će reći i o Ciboninom napadu - pogotovo o promašenim vanjskim šutevima za dvicu i tricu, među kojima je bilo i dosta otvorenih.

Cibosi su poslije prikazanog u prvom poluvremenu u svlačionicu otišli sa zvižducima, a čuli su se i uzvici "Mršiću, odlazi". Bilo ih je i tijekom drugih 20 minuta.

Vlada Vukoičić, trener Crvene zvezde: "Čestitam svojim igračima na pobjedi i na dobroj igri. Spremali smo se za ovu utakmicu da prvenstveno kroz obranu dođemo do pozitivnog rezultata. S time nismo dobro počeli s obzirom na ono što smo se dogovorili, u prvih šest-sedam minuta smo bili suviše mekani i s previše grešaka, ali iza toga je naša obrana bila ta koja nam je omogućila da dobijemo i prvu četvrtinu i drugo poluvrijeme. U drugih 20 minuta kontrolirali smo ovaj 'meč'".

"Napadački smo radili dobar posao, s izuzetkom početka drugog poluvremena kada smo krenuli slabije, nismo tražili timska rješenja u napadu, od prvih šest napada četiri puta praktički nismo šutnuli loptu. Kasnije smo na njihovu agresivnost na lopti što šutevima, što prodorima našli dobra rješenja. Ovo je važna pobjeda za nas, bez obzira što je Cibona dočekala ovu utakmicu u specifičnoj atmosferi."

Motivirani da pokažu više nego u drugoj dionici, Cibonini igrači su na početku treće zaigrali bolje. Ponajprije s dobro obavljenim poslom u obrani, što su imali i u prvim minutama utakmice, Vukovi su izborili šansu za povratak u igru, a tu su priliku na drugom kraju parketa kapitalizirali poravnanjem na 38:38 u 23. minuti, uz polaganje Strawberryja u tranziciji koje ih je vratilo u egal.

No, slično početku utakmice, i poslije tih nekoliko dobrih minuta Cibosa potvrdilo se koja je momčad jača o ovom odmjeravanju snaga. S tricama Savovića, Radivojevića i Simonovića u kratkom razdoblju, Crvena zvezda je dvije minute do kraja treće četvrtine pobjegla na 53:42, a u završnih 10 minuta ušlo se s 55:45 za goste.

Posljednji trag nade, koji nije bio jako velik, Cibona je ugrabila Kusovom tricom za smanjenje na 55:48 u 31. minuti. No, Beograđani su uzvratili svojom serijom od 10:2, za povećanje na 65:50 malo manje od četiri i pol minute do kraja, što bi Vukovi, kako su tada stajale stvari na parketu, teško stigli i da se igralo do prekosutra. U nastavku nisu stigli bliže od osam razlike, s koliko je utakmica završila.

DJ Strawberry ubilježio je 19 poena, po dva skoka i asistencije i četiri osvojene lopte u dresu Cibosa. Justin Hamilton imao je 11 poena, 14 skokova i tri asistencije, ali kada je Crvena zvezda rezultatski pobjegla u trećoj četvrtini, dosta se mučio braneći Borisa Savovića, koji se izvlačio na vanjski šut i bio precizan s te distance. Davor Kus također je završio s 11 poena, s 2/10 iz igre, po 1/5 za dvicu i tricu.

Gosti su mogli računati na puno ujednačenih, a najviše je zabio Igor Rakočević, 13 poena, dodajući i po tri skoka i asistencije. Boris Savović upisao je 12 poena i 14 skokova, a Raško Katić pridodao je 10 poena, tri skoka i dvije asistencije.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Szolnoki Olaj78:82Igokea
Cibona63:71Crvena zvezda
Budućnost VOLI80:78Radnički
Zadar68:76MZT Skoplje Aerodrom
Široki Brijeg101:64Split
Partizan58:55Cedevita
Krka79:76Petrol Olimpija
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 12:58
    dobro je mršiću daleko si dogurao, a ovaj blowout bi i boljim trenerima od tebe došao u paketu sa cipelom
    Obrisan korisnik
  • narada10825.11.2012. u 12:33
    Cibona dosta daleko od F4, jer inace se na pocetku sezone to vec najavi kroz neke dobre tekme ili predstave igraca. Ove sezone samo haos. Jos kad trener crvenobjelih u timeoutu u 4.djelu jucer veli: "Ajmo mi ovo zagrepsti", onda ti je dosta sarkazama.
    narada108
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 11:16
    Očito nimalo ne pratiš što se dešava u Partizanu ako misliš da u zadnje vrijeme nisu promašili sa strancima. Lani su ne jednom, nego dvaput mijenjali američkog pleja, a već su promijenili i ovogodišnjeg. To je ono čega se ja sjećam, možda su imali još poneki kiks.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 10:28
    Jel se iko od vas upitao kako to da u Partizanu u zadnjih 10 godina nisu niti jednom promašili sa strancima. Ili mislite da je to slučajno ???? Pitajte Danilovića za mišljenje.... Možemo biti samo ljubomorni. Nama klubove vode neznalice i poltroni. Poseban slučaj je onaj MENAĐERLUK lani u KK Zagreb.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 09:55
    Mene sve više brine, da je više nego očito da nećemo imati predstavnika u final fouru s ovom novom jakom Crvenom Zvijezdom. Uz to od četiri, izgubit ćemo dva mjesta za drugu godinu, kao Slovenci prije par godina.
    Obrisan korisnik

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Szolnoki Olaj78:82Igokea
Cibona63:71Crvena zvezda
Budućnost VOLI80:78Radnički
Zadar68:76MZT Skoplje Aerodrom
Široki Brijeg101:64Split
Partizan58:55Cedevita
Krka79:76Petrol Olimpija
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187