Košarka

Cibona propustila priliku za prekid crnog niza, veliki preokret Ljubljančana

Ivor Krapac • nedjelja, 02.12.2012.
Cibona propustila priliku za prekid crnog niza, veliki preokret Ljubljančana
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone doživjeli su osmi poraz zaredom, četvrti uzastopni u ABA ligi, s propuštenom velikom prilikom u Ljubljani u 11. kolu regionalnog natjecanja. Union Olimpija slavila je uz preokret nakon što su u završnicu treće četvrtine ušli sa 17 poena zaostatka, pa brzom serijom od 14:0 vratili nadu, što su uspjeli naplatiti u posljednjih 10 minuta...

Košarkaši Cibone ostali su praznih ruku na gostovanju na koje su stigli opterećeni problemima, još uvijek bez Darija Šarića, koji nije registriran, a i bez Jermainea Andersona, čiju definitivnu sudbinu u klubu tek trebaju odrediti. No, poraz koji se dogodio u nedjelju navečer bio je od onih koji padaju osobito teško, bez obzira što nije bilo velikog rezultatskog potopa. Union Olimpija je na domaćem parketu slavila s 87:82, s definitivnom odlukom u završnici utakmice, a najavom te odluke u posljednje tri minute treće četvrtine.

U konkurenciji i Dustin Ware

Tjedan i pol nakon što je tadašnji Cibonin trener Veljko Mršić rekao da Dustin Ware odlazi iz kluba, taj odlazak se očito odužio. Iako 22-godišnjeg Amerikanca više nitko nije ni spominjao, Ware se u nedjelju u Ljubljani pojavio u sastavu, a bio je i na parketu.

S obzirom da su kratki s razigravačima, Danijel Lutz dao je Wareu pet minuta prilike krajem prve i u drugoj četvrtini, a za to vrijeme, mladi Amerikanac upisao se u statistiku samo s jednim pretrpljenim prekršajem.

Cibona je dominirala najvećim dijelom prvog poluvremena i to produžila i na dugo razdoblje treće dionice, na putu do 65:48 na ulasku u 28. minutu. No, s nekoliko jako slabih reakcija u napadu u kratkom razdoblju, kada se u nekoliko situacija po negativnom istaknuo Pavle Marčinković, Vukovi su pružili Ljubljančanima nadu da je povratak moguć, a predvođeni Aronom Baynesom pod košem i Klemenom Prepeličem i Jakom Blažičem na vanjskim pozicijama, domaći su vrlo brzo došli na svoje.

Napravivši seriju od 14:0 u nešto više od dvije minute, momčad Saše Filipovskog se 30 sekundi do kraja treće četvrtine približila na 65:62, dok je u posljednjih 10 minuta dovršila povratak i preokret.

Za razliku od svega što se zbivalo krajem treće četvrtine i u završnici susreta, Cibosi su mogli biti zadovoljni razvojem događaja poslije prvih 20 minuta. Ukoliko izuzmemo dva kraća razdoblja manjeg pada, po jedno u prvoj i drugoj četvrtini, sve se kretalo po željama momčadi Danijela Lutza, koja je na poluvrijeme otišla s 50:38 na svojoj strani.

Da ove nedjelje neće biti Olimpijine šetnje, bez obzira na Ciboninu krizu i poteškoće s razigravačima s kojima su Vukovi suočeni, vidjelo se već u prvih pet minuta. Gosti iz Zagreba kvalitetno su ušli u utakmicu, osobito u obrani, a s glavnim napadačkim ulogama Kusa i Hamiltona, na semaforu se to odrazilo odlaskom do sedam poena prednosti (14:7) pet i pol minuta do kraja prve dionice.

Slijedilo je prvo od dva nešto slabija razdoblja Vukova u prvom poluvremenu. Tricom Rannikka, Ljubljančani su se u šestoj minuti približili na 15:12 i neko vrijeme se kretali na istom zaostatku, da bi potom mini-serijom od 6:0 okrenuli na 20:19 na ulasku u devetu minutu.

Prepelič vodio domaće, Zubčić Vukove

Na putu do pobjede, najefikasniji igrač Ljubljančana bio je Klemen Prepelič, s 26 poena uz 5/10 za tricu i 11/12 iz slobodnih bacanja. Aron Baynes pridružio se s 19 poena i 16 skokova.

Tomislav Zubčić, koji je ranije ovog tjedna imao problema s leđima koja su ga "uhvatila" u Choletu u Eurokupu, završio je s 23 poena za Cibonu, uz 5/7 za dvicu, 3/5 za tricu i 4/6 iz slobodnih bacanja.

DJ Strawberry imao je 15 poena, po pet skokova i osvojenih lopti, a Davor Kus 13 poena, po tri skoka i asistencije.

U tom razdoblju, Olimpiju je vukao australski centar Aron Baynes, koji je uglavnom zabijao iz odbijanaca, poslije skokova u napadu, ali s novim buđenjem Cibosa, završne dvije minute prve četvrtine bile su ljepše iz kuta gledanja zagrebačke momčadi. S ubačajima Kusa i Hrvoja Kovačevića iz slobodnih bacanja, Pavla Marčinkovića poslije skoka u napadu, a Tomislava Zubčića šutom za dvicu iz okreta, nakon prve dionice na semaforu je stajalo 27:20 za Vukove.

Cibona je završila početnu četvrtinu serijom od 7:0, a u drugoj dionici su ubrzo povisili na dotad najvećih osam razlike. S dvije krizne minute Lutzove momčadi, prednost je sedam minuta do poluvremena malo pala, poslije Baynesovog ubačaja iz novog odbijanca za smanjenje na 32:27, no kvalitetna napadačka uloga DJ-a Strawberryja u narednom razdoblju vratila je stvari na mlin Vukova.

Uglavnom igrajući "jedan na jedan", bez puno pomoći suigrača, Amerikanac je s četiri poena u kratkom razdoblju odveo Cibonu do dvoznamenkaste prednosti, najviše s 11 razlike, a do kraja prvog poluvremena, domaći nisu bili bliže od šest poena zaostatka. Poslije mini-serije Vukova od 6:0, na 15-minutni predah otišlo se s 50:38.

Uz dvije trice Zubčića, a jednu Strawberryja, Cibona je u trećoj četvrtini povećavala svoju prednost, ali sve je stalo nakon što je Hrvoje Kovačević polaganjem povisio na 65:48. S opisanim tijekom događaja dok su Vukovi bili u napadu, a s druge strane, s poenima Baynesa u reketu, Blažiča u tranziciji i dvije Prepeličeve trice, domaći su povezali svojih 14:0 za smanjenje na samo -3.

"Ušli smo u opuštenost i jurnjavu"

Iako to nije bilo jednostavno, Cibonin privremeni trener Danijel Lutz pokušao je naći riječi za ono što se dogodilo u Ljubljani u prvoj reakciji nakon utakmice.

"Čestitam Olimpiji. Teško je govoriti kada izgubiš utakmicu na ovaj način, ali probat ću objasniti što se događalo. Nakon sedam poraza u nizu došli smo ovamo i pametno igrali 25 minuta, da bismo nakon toga ušli u opuštenost i jurnjavu u kojoj smo prosuli sve što smo do tada gradili", opisao je Lutz, a prenosi službena Cibonina web stranica.

U posljednjoj četvrtini, Ljubljančani su novom Prepeličevom tricom u 34. minuti stigli na dva poena zaostatka (76:74), a poslije više od tri minute bez poena na bilo kojoj strani, Prepelič je prekinuo to sušno razdoblje uz tricu za Olimpijinih 77:76. Nakon toga, Cibona je bila u vodstvu još samo jednom, s dva pogođena Strawberryjeva slobodna bacanja za 78:77 minutu i pol do kraja.

Strawberry je zabio i za posljednje izjednačenje Vukova, ubacivši jedno od dva slobodna za 79:79 na ulasku u završnu minutu, da bi Olimpiju prema pobjedi potom usmjerio Dino Murić, prvo napadačkim skokom poslije Prepeličeve promašene trice, pa poenima za 81:79 iz tog dodatnog napada.

Cibonina nada postala je još tanja nakon što je Strawberry poslije prodora prejako dodao prema Žižiću, s odbijenom loptom od ruke centra Vukova u ruke suparnika, nakon čega je Prepelič s dva slobodna bacanja poslije Kusova prekršaja povisio na 83:79. Žižić je vratio malu nadu tricom za smanjenje na 83:82 osam sekundi do kraja, ali nada je nestala poslije nesportskog prekršaja Kusa na Prepeliču, s dva slobodna bacanja 20-godišnjeg Slovenca, pa još dva Baynesova poslije dodatnog napada, za završnih domaćih pet poena prednosti.

Vukovi su, tako, pretrpjeli još jedan poraz, a u narednih sedam dana čekaju ih novi teški izazovi. U srijedu će u Eurokupu gostovati kod Spartaka u Sankt Peterburgu, a sljedeće nedjelje u 12. kolu ABA lige u Domu Dražena Petrovića srest će se s Cedevitom.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Radnički92:79Zadar
MZT Skoplje Aerodrom87:54Szolnoki Olaj
Split71:69Budućnost VOLI
Crvena zvezda69:57Široki Brijeg
Cedevita97:78Krka
Petrol Olimpija87:82Cibona
Igokea73:50Partizan
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren03.12.2012. u 15:17
    prijavi se za trenera
    Zdren
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 14:41
    samo jedan komentar na 'uspješnu' politiku koju cibona vodi, tj. koju vode lovrić i sportski direktor prkačin! bacite oko na ovu stranicu....na početnoj stranici s lijeve strane su godišta igrača. posebna pozornost na godišta '94, '95, '96 i '97! http://www.eurohopes.com/homeu ciboni su u ovom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 12:06
    E pa ovo jucer je stvarno bila prava umjetnost-kako izgubit utakmicu koji su i domacini vec prekrizili! Svaka cast igracima Cibone (cast rijetkim izuzecima) na unistavanju ugleda,ali nisu oni jadni krivi,nego nesposobna uprava koja im je dala da igraju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2012. u 11:06
    e ovo treba 'znati' izgubiti! pa vi ste stvarno retardirani...a o lutzu ne bih...jer ne znam kako netko s toliko MALO znanja može biti pomoćni trener jedne profi momčadi?!pod hitno odpustiti marčinkovića, kuridžu i andersona-ako ima mononukleozu!dovesti jednog pravog playa i trenera.nije ova momčad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zdren03.12.2012. u 09:36
    uh, dobro je. prošao mi listić ipak.
    Zdren