Košarka

Cibona zasladila Šarićev prvi nastup pobjedom u gradskom dvoboju

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • nedjelja, 09.12.2012.
Cibona zasladila Šarićev prvi nastup pobjedom u gradskom dvoboju
Foto: FaH

Košarkaši Cibone slavili su u gradskom ogledu s Cedevitom u 12. kolu ABA lige. U utakmici u kojoj je za Vukove prvi put zaigrao Dario Šarić, momčad Danijela Lutza pokazala je više od svojih zagrebačkih rivala, došavši do prekida devet susreta dugog niza poraza...

Puno napaljeniji od svojih gradskih suparnika, igrači Cibone ostvarili su prvu pobjedu poslije više od mjesec dana. Poslije ogleda s Budućnosti u Podgorici početkom studenog, Vukovi su nizali poraze, bilo ih je devet zaredom, no ta loša serija momčadi iz Doma Dražena Petrovića zaustavljena je sa 73:64 protiv Cedevite u susretu u kojem je u dresu Cibosa prvi put zaigrao Dario Šarić.

Možda i zbog novog aduta, a možda i zato što je voda već došla do grla u seriji poraza, domaća momčad je otpočetka igrala onako kako i treba da se nadjača favorit, što je Cedevita ove nedjelje bila. No, momčad Ace Petrovića ni u jednom trenutku nije dala pravu naznaku da će opravdati takvu svoju ulogu u ovom susretu.

Koprodukcija Šarić - Žižić

Ulazeći umjesto Tomislava Zubčića, Šarić je u svojem prvom nastupu u novoj momčadi zaigrao kao nominalna četvorka, ali više vremena provodio je izvan reketa, kao nisko krilo, bilo to u napadu ili obrani, nakon što je rano po prvom ulasku na parket teško izašao na kraj sa svojim zadatkom igrajući "jedan na jedan" s Predragom Šuputom, klasičnom "četvorkom". Napadački, mladi Šibenčanin pokazao je koliko dobar pregled igre ima, a to je ovog puta dobro iskoristio Andrija Žižić, kojega je Šarić nalazio na vanjskom šutu, što je iskusni Cibonin centar svaki put i naplatio.

Cibona je već početkom utakmice najavila da će ovo biti njihov dan. Početkom susreta, s puno ovlasti DJ-a Strawberryja u organizaciji igre, to je izgledalo jako dobro za Vukove, koji su predvođeni Strawberryjem i Justinom Hamiltonom u četvrtoj minuti izgradili prvu veću prednost, s 11:2 na svojoj strani.

Cedeviti je u prvoj polovici prve dionice malo toga polazilo za rukom, ali Petrovićeva momčad mogla je biti nešto zadovoljnija s narednih nekoliko minuta. Poslije četiri uzastopna poena Braceyja Wrighta, prepolovili su zaostatak od -8 i na ulasku u devetu minutu smanjili na 16:12, da bi, u razdoblju kada je prvi put ušao Dario Šarić, Cibosi do kraja četvrtine ponovno stekli nešto veću prednost, s 21:14 poslije prvih 10 minuta.

Šarić je svoju prvu priliku dobio dvije i pol minute do kraja prve dionice i na početku reagirao dobro. U drugom napadu nakon što je ušao, novi adut Vukova lijepo je pronašao Strawberryja pod košem, nakon čega je Amerikanac pretrpio nesportski prekršaj na ziceru i to naplatio sa samo jednim pogođenim slobodnim bacanjem (17:12), a 18-godišnji Šibenčanin potom je zabio i daleku dvicu za Cibonino povećanje na 19:12.

No, veći problemi postojali su na drugom kraju terena, u obrani, gdje su Šarićeve muke u prvoj utakmici poslije duge stanke bile vidljivije. S tim poteškoćama suparnika, Cedevita je rano u drugoj četvrtini to naplatila smanjujući na samo 21:20 osam minuta do poluvremena, da bi priključak Petrovićeve momčadi trajao do 25:22 u 14. minuti.

Stvari su se počele vraćati na Ciboninu stranu tek nakon što je Danijel Lutz vratio većinu svojih startera, a među ostalima, povukao i Šarića na klupu. No, nešto je bilo i na drugoj strani, s neobičnom petorkom za koju se tada odlučio Aco Petrović, držeći Vladu Ilievskog i Marquesa Greena zajedno na vanjskim pozicijama, Marina Baždarića na niskom krilu, a Gorana Sutona i Miru Bilana pod košem.

S takvim odnosom snaga na parketu, Cedeviti se dogodilo malo toga dobrog. Cibona je u nešto više od četiri minute napravila seriju od 12:0, povisila na 37:22 dvije minute do poluvremena, da bi u završnici druge četvrtine, nakon što su domaći imali i 41:25, ta razlika tek malo pala. Poslije 20 minuta Vukovi su vodili s 43:29.

Tribine lijepo popunjene

Bez obzira na snijeg koji je i dalje problem u prometu u Zagrebu, iako ne tako velik kao u subotu, u Domu Dražena Petrovića okupilo se jako puno ljudi, sa službenim podatkom o 4.000 gledatelja. Dario Šarić bio je glavni magnet, a ispalo je povoljno što se prvi nastup 18-godišnjeg Šibenčanina među Vukovima dogodio u zvučnoj utakmici, u sudaru gradskih rivala i prošlosezonskih finalista hrvatskog prvenstva.

Gostujuća momčad nikako nije mogla biti zadovoljna s prvih 20 minuta, no početak treće četvrtine brzo im je donio bolje vijesti. Uz tricu Gelabalea i četiri poena Andrića, prišli su ispod 10 razlike i u 23. minuti bili na zaostatku od 45:38, ali Cibona je nakratko zaustavila razdoblje praznog hoda i četiri i pol minute do kraja treće četvrtine povisila na 52:40, Šarićevim polaganjem nakon što je prošao od svojeg do suprotnog koša.

Tricama Ilievskog i Baždarića u uzastopnim Cedevitinim napadima, gosti su na ulasku u posljednju četvrtinu prišli na samo pet poena zaostatka (56:51), ali sve dobro što su uspjeli napraviti u toj fazi utakmice nije se nastavilo na otvaranju završne dionice. Cibona je pet minuta bila bez primljenog poena i svojom serijom od 10:0 povisila na 66:51 pet minuta do kraja, što Petrovićeva momčad nije mogla stići u izdanju u kojem je u nedjelju bila.

Za pobjedničku momčad najviše su zabili DJ Strawberry i Andrija Žižić, po 16 poena, a Žižić je imao i pet skokova. Marin Rozić imao je važnu ulogu na oba kraja parketa, ubilježivši 13 poena, pet skokova i šest osvojenih lopti, dok je Dario Šarić svojih 20 minuta iskoristio za osam poena, četiri skoka i pet asistencija.

Bracey Wright bio je najbolji strijelac gostiju, s 15 poena uz 3/5 za dvicu i 1/5 za tricu, a ubilježio je i sedam skokova, ali i čak devet izgubljenih lopti. Mickael Gelabale i Lukša Andrić pridodali su po 13 poena, Andrić uz pet skokova, dok se Vlado Ilievski istaknuo s osam asistencija. Imao je i šest poena.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

12. kolo

Krka63:83Igokea
Radnički72:63Split
Budućnost VOLI72:63Crvena zvezda
Zadar72:54Szolnoki Olaj
Cibona73:64Cedevita
Partizan68:58MZT Skoplje Aerodrom
Široki Brijeg80:83Petrol Olimpija
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10810.12.2012. u 18:48
    narada108
  • penetrisac10.12.2012. u 12:16
    Zašto 0-5 u eurocupu ? Odgovor je vrlo jasan - Veljko Mršić! Nedorastao izazovu doveo je Cibonu u provaliju , puno toga je zabrljao oćeš od selekcije igrača , definiranje uloga u momčadi , psihološke pripreme igrača pa da ne nabrajam dalje.Timske igre uopće nije bilo nego samo peglanje picka i 1 na... [više na forumu]
    penetrisac
  • Obrisan korisnik10.12.2012. u 12:00
    ja sam tuzan jer bi ih ovaj poraz mogao kostat nastupa u euroligi slijedece sezone, sto bi znacilo da ce hrvatska prvi put od osnutka bit bez predstavnika u najjacem europskom natjecanju..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2012. u 10:22
    nisam očekivao da će se ovako dići cibona i uvjerljivo dobiti cedevitu.ako mogu dobiti euroligaša (a drugog-olimpiju, skoro dobiti u ljubljani) zašto u eurocupu imaju 0-5?!zašto se u europi brukaju i rasprodaju teško stečeni ugled kluba?nije mi to jasno. bore se u ABA ligi i PH da igraju europu, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2012. u 09:44
    slatka pobjeda - ali jos bitnije je da su pokazali da ima kemije i potencijala u toj ekipi...treba ovak sa srcem nastavit i dalje, i kad se saric do kraja uklopi i uigra s ekipom, cibona ce bit ozbiljan protivnik svakome u aba ligi....heja heja...
    Obrisan korisnik