Košarka

Foto: Krki se dopada u Hrvatskoj, nakon Zadra slavili i kod Cibone

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 12.01.2013.
Foto: Krki se dopada u Hrvatskoj, nakon Zadra slavili i kod Cibone
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone odigrali su skromnu utakmicu i doživjeli 11. ovosezonski poraz u ABA ligi. U 17. kolu je u Domu Dražena Petrovića slavila Krka iz Novog Mesta, koja je, tako, drugi tjedan u nizu slavila na gostovanju u Hrvatskoj, nakon što su proteklog vikenda nadjačali Zadrane na njihovom parketu...

S predstavom za koju Danijel Lutz nije mogao imati drugu riječ nego da je bila slaba, što je i priznao nakon utakmice, košarkaši Cibone doživjeli su razočaravajući domaći poraz u 17. kolu ABA lige. Krka iz Novog Mesta otišla je iz Zagreba s pobjedom sa 86:78, gurnuvši u drugi plan probleme s kojima su nastupili u ovom susretu, a koji su se još i pojačali nakon što im se potkraj prve četvrtine ozlijedio dotad jako dobri Edo Murić.

Pored toga, od igrača koje inače koristi u rotaciji, gostujući trener Aleksandar Sekulić ovog puta nije imao Uroša Lučića i Marka Pajića, a nedavno su se rastali s iskusnim Juricom Golemcem, no ništa od toga nije se osjetilo na parketu. Cibosi su igrali kao da su oslabljeni bili oni, a ne suparnik.

Početne minute najavile su koliko će problema gosti zadati Lutzovoj momčadi. Igrači Krke otvorili su utakmicu sa 6:0, a s glavnom ulogom Murića u napadu, držali su prednost u prve dvije minute, prije nego je Cibona ulazom Rozića, tricom Šarića i dvicom Hamiltona s krila napravila seriju od 7:0 i okrenula na 10:8.

No, naredne minute pripale su momčadi iz Novog Mesta. Mini-serijom od 6:0, s četiri Lalićeva poena u tom razdoblju, gosti su u osmoj minuti ponovno bili na značajnijoj prednosti (21:14), prije nego su Vukovi ponovno uhvatili priključak i poslije prve četvrtine imali minimalni zaostatak, s 23:22 za Krku.

Ozljeda Ede Murića

Goste iz Novog Mesta je potkraj prve četvrtine pogodila ozljeda Ede Murića u krivom doskoku pod suparničkim košem, dok su bili u kontri. Murić je s bolnom grimasom ostao ležati na parketu, a nakon što s parketa nije mogao otići sam, vidjelo se da će se teško dogoditi povratak u igru.

Najraspoloženiji igrač gostiju u prvoj dionici, u kojoj je imao sedam poena, na poluvremenu je pričekao suigrače na odlasku u svlačionicu s velikim zavojem na lijevom koljenu.

Cibosi su se u novim problemima našli sredinom druge četvrtine. Nakon što je Smush Parker tricom doveo Lutzovu momčad u egal (27:27), gosti su uzvratili serijom od 8:0, zaključenom zakucavanjem Smiljana Paviča za 35:27 u 16. minuti.

Preostalo razdoblje do kraja prvog poluvremena u potpunosti je pripalo Vukovima, koje je pokrenulo pet uzastopnih Parkerovih poena u seriji od 8:0 za povratak u egal (35:35) tri minute do kraja druge dionice. Novi Cibonin nalet dogodio se u posljednje dvije minute prije odlaska u svlačionice, a zaključen je tricom Tomislava Zubčića za 45:41 nakon 20 minuta.

Bez hvatanja konstante u prve dvije četvrtine, Vukovi su nastavili istim putem i u trećoj dionici. Početak je bio dobar, s poenima Strawberryja, Hamiltona i Šarića u odvajanju do 51:41, ali u nastavku se dogodio pad. Inicirao ga je Davor Kus, oporavljenik poslije kraće stanke zbog ozljede, koji je u razmaku od nekoliko minuta zaradio dvije tehničke pogreške, od pravilima dozvoljene četiri koliko najviše može dobiti, prvo zbog traženja prekršaja na trici, a u drugoj situaciji zbog prigovora nakon što je tvrdio da je bio fauliran na još jednom vanjskom šutu, tada s nešto više temelja.

No, pomoći nije bilo, a jedino što se dogodilo bila su "besplatna" slobodna bacanja za goste, koji su imali i dodatne napade, dok su Cibosi dobili samo nervozu. Napadajući na gostujuću zonu u kojoj je bio samo jedan klasični visoki, Vukovi su se sve više mučili, a nakon što je Jakov Vladović u napadu preuzeo sve konce igrajući pick&roll, bilo je puno problema i u obrani. Kada su Lorbek i Klobučar počeli zabijati izvana, Krka se vrlo brzo vratila, dok je na ulasku u posljednjih 10 minuta imala i vodstvo, sa 61:60 na semaforu.

Lutz je u posljednjoj četvrtini ponovno vratio Kusa, dosta dugo držao je u igri Parkera, koji je u drugom poluvremenu bio vrlo slab, a kada se utakmica počela lomiti napravio je nekoliko pogrešaka. Trener Vukova pokušao je i s nižom postavom, sa Zubčićem kao centrom - no, tada više ništa nije izgledalo dobro, što su gosti iskoristili.

Cibona je izgubila priključak u posljednje dvije minute, koje su riješile utakmicu. Na ulasku u završnih 60 sekundi, Domen Lorbek zabio je za 82:78 za goste, na kraju napada u kojem je Klobučar bio na rubu nošene, a nakon što je Smushu Parkeru na ulazu pobjegla lopta u aut, Jure Lalić je pola minute do kraja položio za 84:78 na Lorbekovu asistenciju. Posljednja šansa Vukova nestala je promašajima Zubčića i Kovačevića za tricu, poslije čega su gosti zapečatili pobjedu.

Domen Lorbek bio je glavni junak slovenske momčadi, s 22 poena, četiri skoka i tri asistencije, dok se Smiljan Pavič pridružio s 15 poena i 11 skokova, a Jaka Klobučar s 14 poena i četiri skoka. Jakov Vladović ubilježio je 13 poena i sedam asistencija.

Za Cibose je najviše zabio Marin Rozić, koji je završio s 11 poena i četiri skoka. Dario Šarić, Smush Parker i Andrija Žižić dodali su po 10 poena, Šarić sa šest skokova.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

Cibona78:86Krka
Budućnost VOLI88:63Szolnoki Olaj
Široki Brijeg87:80Partizan
Split60:68Igokea
Crvena zvezda90:65Cedevita
Petrol Olimpija88:81Zadar
Radnički89:83MZT Skoplje Aerodrom
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 18:33
    Po ekipi čini se da nisu škrtarili,ali lošu karmu imaju valjda cibosi.Jbga , biće bolje valjda do 2035. godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 10:17
    koja jebena SRAMOTA! ovakvu cibonu treba rasformirati, otpustiti pola ekipe i igrati s juniorima i kadetima! ionako se NEĆE plasirati u europu sljedeće godine (i dobro da neće, jer nas već 3 godine sramote u europi!), a prvenstvo hrvatske i kup kreše čosića ionako (nažalost) više ništa ne vrijede... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 13:39
    Desetljećima se momčad slaže po principu kupi 10 igrača- prodaj 10 igrača, a ovdje se svi čude!!Cibona nije privatna prčija, Cibona se financira iz Gradskog proračuna i zato Cibona mora imati jaku kadetsku i juniorsku ekipu iz kojih će se mobilizirati igrači za prvu momčad.Ukoliko dođe neki ludi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 12:59
    Kakav raspad sistema? Imate nerealna očekivanja, valjda ste mislili da još ima šanse za F4 ili tako nešto nebulozno. Ovo je za mene normalna stvar. Nov i neiskusan trener, momčad koja se mijenja svakih nekoliko tjedana... Ovo nema veze s raspadom sistema, ovo je normalno i za realnog promatrača... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 12:59
    Očekujem ovaj tjedan presicu naših kamenjara Antunovića i Lovrića zajedno s 'povratnikom' Prkom koji je zapravo bio na tajnom zadatku dovođenja Velića u Cibonu. Štagod napravili biti će dobro samo da prije svega razvrgnu ovaj jednosmjesečni ugovor sa Smušenim prijateljom od Kobija.
    Obrisan korisnik