Košarka

16:0 Barcelone za ulazak u finale, Perasovićeva Valencia na putu do trofeja

Branimir Korać • nedjelja, 10.02.2013.
16:0 Barcelone za ulazak u finale, Perasovićeva Valencia na putu do trofeja
Foto: EPA

Nakon pobjede u spektakularnom polufinalu protiv madridskog Reala, Barcelona je eliminirala još jednog velikog protivnika na putu prema trofeju Kupa kralja. U polufinalu je nadigrala domaćina Caju Laboral i protiv Perasovićeve Valencije će igrati za ukupnu pobjedu...

Pakleni gornji dio ždrijeba Kupa kralja nakon velikog sraza Barcelone i Reala u polufinalu je donio dvoboj Barcelone i Caje Laboral. Na najteži mogući način Barcelona je prošla do finala, pobjedama protiv dva najteža protivnika, a sada joj slijedi i najbolja momčad iz donjeg dijela ždrijeba.

Protiv Caje Laboral u Vitoriji, u trenucima kada se Caja bori za trofej, pred više od 15 tisuća gledatelja - nije lako igrati. Međutim, igrači Xavija Pascuala su pokazali karakter i svladali ovog teškog protivnika i prošli u finale.

Unatoč ravnopravnoj igri 30-ak minuta, završilo je s uvjerljivih 80:69 za Barcelonu koja je utakmicu prelomila velikom serijom 16:0 na kraju treće i početkom četvrte četvrtine. Do tada je Caja Laboral imala laganu prednost, kontrolirala situaciju na parketu, ali tih crnih pet minuta izbacilo ju je iz igre.

"To je presudilo. Tri četvrtine smo bili potpuno ravnopravni, a onda se dogodio taj veliki pad u napadu koji je slijedio i pad u obrani i izgubili smo utakmicu. Znali smo da će skok biti ključan i da tu moramo ostvariti prednost, ali bilo je previše problema i to se kasnije odrazilo na cijelu igru. Nismo promašivali teške šuteve, frustrirajuće je što su to bili dobri šutevi, ali u tim trenucima sve je stalo", govorio je nakon susreta Žan Tabak.

Tko će osvojiti Kup kralja?

ANKETA#493

Presudna serija 16:0 odvela je Barcelonu do prednosti 69:57, nešto je pokušavao Andres Nocioni koji je i najzaslužniji što se Caja uspjela malo približiti na 72:65, ali nije uspjela i do kraja se vratiti u utakmicu. Barcelona je bez većih problema predvođena sjajnim Juanom Carlosom Navarrom otišla do pobjede.

Navarro je utakmicu završio s 20 poena, a Erazem Lorbek je dodao 12 poena i šest skokova. Ante Tomić nije bio na onoj vrlo visokoj razini kao protiv Reala, međutim ponovno je bio vrlo dobar i ubacio je za 24 minute devet poena (4/8 za dva, 1/2 slobodna) uz deset skokova čime je bio prvi skakač utakmice. Kod Caje Laboral Maciej Lampe je ubacio 15 poena uz pet skokova, a Andres Nocioni je dodao 11 poena i pet skokova.

2006. godine Velimir Perasović je s tadašnjom Tau Ceramicom osvojio Kup kralja kao trener, a sedam godina kasnije ima priliku to ponoviti s Valencijom.

Valencia je imala značajno lakši posao od Barcelone, upisala je dvije očekivane pobjede protiv Estudiantesa i Gran Canarije i to u dvije utakmice u kojima je dominirala i potvrdila visoku kvalitetu.

Prije Kupa kralja bilo je dosta upitnika nad Perasovićevom momčadi, upisana su četiri uzastopna prvenstvena poraza, no hrvatski stručnjak je naglašavao kako je ovo sasvim drugačije natjecanje, da su igrači iznimno motivirani i da očekuje dobar nastup.

Bio je u pravu, Valencia je odlično odradila posao i došla do finala gdje će pokušati srušiti veliku Barcelonu koja je prepuna samopouzdanja nakon dvije pobjede protiv velikih rivala.

Perasovićeva momčad u polufinalu protiv Gran Canarije odigrala je briljantno prvo poluvrijeme, tu je već stvorila vrlo visoku prednost i sjajnom obranom stigla je do 39:22. Gran Canaria nije imala odgovora na igru Valencije, no ipak je uspjela smanjiti na 51:43, ali ne i dodatno se približiti. Tu je Valencia ponovno podigla ritam, odvojila se i mirno privela utakmicu kraju slavivši 83:72.

"Nije baš bilo lako, znali smo da Gran Canaria igra jako dobro u prvenstvu i nikada ne odustaje. Međutim, odigrali smo najbolje poluvrijeme u sezoni što se tiče obrane. Igrači su spremni za veliki dvoboj s Barcelonom, jako sam nestrpljiv i bio bih presretan da ovdje osvojimo Kup kralja jer sam posebno vezan uz ovaj grad", rekao je Perasović.

U njegovom sastavu Justin Doellman je ubacio 21 poen uz pet skokova, a Pau Ribas 16 poena. Kod Gran Canarije Ryan Toolson je upisao 17 poena, Brad Newley 16 uz šest skokova, a Spencer Nelson 11 poena, šest skokova i šest asistencija.

Kup kralja, polufinale:
Caja Laboral - FC Barcelona Regal 69:80
Valencia - Herbalife Gran Canaria 83:72

Finale:
FC Barcelona Regal - Valencia (nedjelja, 19:00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis11.02.2013. u 01:24
    dva hrvatska trenera, jedan u polufinalu, drugi u finalu španjolskog kupa .
    cameosis
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 12:06
    ajmo Peras
    Obrisan korisnik
  • narada10810.02.2013. u 10:22
    Vintage Barcelona. Ili te spraše već u 25. min. na -20, ili ako je egal na ulasku u zadnji period, slijedi festival trica (trice Navarra i Huertasa praktično rješili sve), i onda suparnik u završnici ide na foulove, i to na Mr. 100 % Navarru. Dobro, šalu na stranu u ACB ligi Barcelona je izgubila i... [više na forumu]
    narada108