Nogomet

Taktičke rošade na Poljudu - potraga za stoperskim rješenjima

Piše:Vedran Babić • četvrtak, 21.02.2013.
Taktičke rošade na Poljudu - potraga za stoperskim rješenjima
Foto: Bruno Karadža

Odbrojavaju se dani do još jednog velikog, najvećeg hrvatskog nogometnog derbija. I dok u Dinamu relativno mirno čekaju nedjelju i 18 sati, u Hajduku muku muče s nesretnim ozljedama koje su "pokosile" njegove obrambene igrače, točnije stopere...

U bijelom taboru nikada mira. Jedan se problem apsolvira, pa se onda javi sljedeći. Nedavno je Hajdukov trener Mišo Krstičević završio u bolnici zbog problema sa srcem nakon svađe s predsjednikom Marinom Brbićem i sportskim direktorom Sergijem Krešićem, ali su se te razmirice izgladile.

Zatim je prošlog vikenda u rijetkoj pobjedi nad Slaven Belupom u Koprivnici Krstičević ostao bez dva važna obrambena igrača, Gorana Milovića i Mateja Jonjića. Obojica će zbog napuknuća jagodičnih kostiju pauzirati 6-7 tjedana. Kao da sveprisutni financijski problemi, koji klubu jedva daju disati, nisu dovoljni, pa je Krstičević dobio još nekoliko razloga za glavobolju uoči derbija.

S obzirom na to da je kapetan Mario Maloča već neko vrijeme izvan kadra, Krstičević je ostao bez prva tri picka na stoperskim pozicijama. I puno jačem kadru od Hajdukova to bi bio težak udarac.

Što sada? Kako "iskemijati" sastav, a da igra ne pati? Koga staviti na stoperske pozicije? Kako uigrati momčad s potpuno novim stoperskim parom? Pitanja su to kojima se Krstičević i njegov stožer moraju baviti ovoga tjedna i na koja moraju pronaći prave odgovore.

Izbor nije pretjerano bogat. Za dva stoperska mjesta ozbiljno konkuriraju trojica, maksimalno četvorica igrača. To su Antonio Milić, Ruben Lima i Zoran Nižić, dok se nastupu nada i junior Josip Elez.

Ukoliko se uspije potpuno oporaviti do utakmice, sigurno je da će jedno mjesto pripasti Miliću. 18-godišnjak se u nedjelju vratio treninzima i trebao bi ponovno zaigrati na svojoj "matičnoj" poziciji. Naime, cijeli juniorski staž odradio je kao stoper, no za seniore je uglavnom igrao na zadnjem veznom u tandemu s Josipom Radoševićem i na toj se poziciji odlično snašao.

Drugi je izbor Lima, Hajdukova "Katica za sve". 23-godišnji Portugalac igrat će gdje god je potrebno. Na desnom boku, lijevom boku, na zadnjem veznom, ma bilo gdje. Imponira sigurnošću i mirnoćom i Krstičević u njega ima veliko povjerenje.

Što se Nižića tiče, on je svoje prve minute za Hajduk upisao u prošlom kolu u Koprivnici kada je u 74. minuti zamijenio ozlijeđenog Jonjića. Njegova je prednost u odnosu na Limu ta što je stoper njegova prirodna pozicija, no hendikep je taj što ipak ima manje iskustva od Portugalca, iako su isto godište. U slučaju da Milić ne bude spreman, Lima i Nižić trebali bi zajedno krenuti od prve minute, no na Poljudu se nadaju da do tog scenarija ipak neće doći.

Najmanje šansi za nastup u prvih 11 ima talentirani junior Elez. Protiv Dinama će vjerojatno biti u zapisniku, i u Hajduku u svakom slučaju računaju na njega u budućnosti, no Milić, Lima i Nižić ipak su realnije opcije. U teoriji je moguće i rješenje s lijevim bekom Danijelom Stojanovićem, no ta opcija gotovo sigurno neće postati stvarnost.

Iako je pred Krstičevićem mnogo pitanja i dilema, objektivno gledajući, na stoperu bi trebali zaigrati Milić i Nižić. Razlog tome je što, ako Lima bude taj drugi stoper, onda ostaje upražnjeno jedno mjesto u središnjici veznog reda, gdje se nalazi Franko Andrijašević, a gdje je Lima već bio igrao tijekom priprema i u Koprivnici. U tom bi slučaju Limino mjesto u sredini morao zauzeti junior Miro Kovačić ili netko sasvim drugi, što se ne čini tako izglednim.

Na ostalim pozicijama nema previše dvojbi te se s prilično velikom sigurnošću može predvidjeti Krstičevićev sastav. Dakako, ukoliko se u narednih par dana do početka utakmice ne dogodi još neki neugodni obrat.

Na vratima je siguran Goran Blažević, a na bokovima Mirko Oremuš odnosno Goran Jozinović. Na desnoj strani veznog reda trebao bi se naći Avdija Vršajević, jedno od većih otkrića ove sezone, a na lijevoj Mijo Caktaš. Napad bi trebali predvoditi Ivan Vuković i Anton Maglica.

Obrana počinje od najisturenijeg napadača i svi će igrači u prednje dvije linije morati jednako mnogo raditi u obrambenom dijelu, u ovoj utakmici još i više. U tom se slučaju izostanci Maloče, Milovića i Jonjića neće puno osjetiti.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 20:10
    Nadam se da će se igrat nogomet a ne "nogomet" sa 50+ faulova.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 19:54
    Nece nan stoperi ni tribat sabit cemo dynamo u njihovih 16 metara!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 19:34
    triba u vatu ubacit stoperski par milić-elez pa di puklo, puklo.....triba gledat u budućnost
    Obrisan korisnik
  • ronny198721.02.2013. u 18:59
    jurica buljat danas potpisao za zadar.... sigurno mu nisu ponudili više nego kaj mu je hajduk mogao dati, plus na ljeto je mogao igrati europu...
    ronny1987
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 18:19
    ne znaš ko pije, ko plaća. totalni kaos. poslali lušticu na posudbu, a prodali zadnje vezne i doveli ofenzivne igrače i onda cvile. nesposobnost, glupost ...
    Obrisan korisnik