Rukomet

Zagrebaši u lovu na novi trofej Kupa Hrvatske, Poreč, Đakovo i Umag žele iznenaditi

Iz Novigrada:Zvonka Keliš • petak, 10.05.2013.
Zagrebaši u lovu na novi trofej Kupa Hrvatske, Poreč, Đakovo i Umag žele iznenaditi

Drugi po redu Festival rukometa ovoga je vikenda u Novigrad i Umag doveo po četiri hrvatske muške i ženske ekipe kako bi snage odmjerile u borbi za naslov osvajača Kupa Hrvatske. Apsolutni vladar i momčad koja s razlogom slovi za glavnog favorita Final Foura svakako je hrvatski prvak CO Zagreb, branitelj naslova i osvajač čak 19 naslova. No, na turniru još tri ekipe koje traže svoje mjesto pod suncem stoga vrijedi vidjeti što su u ova dva dana pripremili rukometaši Poreča, Đakova i Umaga.

Tek nakon što su se hrvatski rukometaši oprostili od Regionalne lige te su se lagano uhodali u borbu za naslov hrvatskog prvaka, kao i proboj za stepenicu više u hrvatskim ligama vrijeme je bilo za novo zanimljivo natjecanje. Naime, u sklopu Drugog festivala rukometa, koji se ove godine održava u Umagu i Novigradu, ovaj potonji grad dobio je čast da bude domaćin i završnice 22. izdanja rukometnog Kupa Hrvatske. Momci CO Zagreba, Umaga, Poreča i Đakova tako su svoj ionako bogat raspored upotpunili borbom za još jedan vrijedan rukometni trofej.

Raspored završnice

Završnica Kupa Hrvatske za rukometaše, Novigrad:

Petak, 10.5.2013.:
CO Zagreb - Umag, 15.30 sati
Đakovo - Poreč, 19.30 sati

Subota, 11.5.2013.:
Utakmica za treće mjesto, 14 sati
Finale, 18 sati

Pogledom u prošlost ovoga natjecanja, kao i Prvenstva Hrvatske jedno se ime sasvim jasno i očekivano ističe kao apsolutni favorit i predvodnik u broju osvojenih naslova. Naime, od osamostaljenja Hrvatske te prve sezone odigravanja ovoga turnira punih devet godina nitko nije bio ravan hrvatskom prvaku CO Zagrebu, tadašnjem Zagreb Badelu 1862. Iako su se ekipe poput Medveščaka, Karlovca, Moslavine, Đakova i Zameta trudile pomrsiti račune ovom sjajnom kolektivu to im iz godine u godinu nije uspijevalo. Sve do sjajne sezone 2000./2001. u kojoj je jedna momčad s trona uspjela skinuti neprikosnovenog vladara Zagreba.

Te zanimljive sezone vrijeme je bilo i da rukometna momčad s mora pokaže što zna te da sa samoga finala Kupa izostane dotadašnji osvajač. Naime, ekipa Metkovića zasjala je tada u punome sjaju te je u finalu turnira bolja bila od riječkog Zameta. Iako rukometaša Zagreba uistinu nije bilo na posljednjoj prepreci ka naslovu popravili su to već u svom sljedećem nastupu, no Metković je i drugu godinu zaredom pokazao što sve zna i umije te je uzeo novi, ali i posljednji trofej.

Kako svemu jednom dođe kraj tako je i kratkoj dominaciji Metkovića već iduće sezone bilo vrijeme da završi. Momčad koja u Hrvatskoj slovi kao apsolutni favorit bez pravog konkurenta vratila je stvari na svoje mjesto te je finalnim slavljem nad Umagom započela novu dominaciju koja sada traje već deset godina, a ukoliko se ostvare sva očekivanja, a samim time i želje momaka CO Zagreba, mogla bi potrajati i još poneku sezonu, dvije, tri...

CO Zagreb - Umag

Branitelj naslova osvajača Kupa Hrvatske iza sebe uistinu ima uzbudljivu sezonu koju su svakako obilježili odlazak većeg broja iskusnih prvotimaca, rano ispadanje iz Lige prvaka, kao i smjena trenera, ali budući da šećer uvijek dolazi na kraju Zagrebov pomladak pomiješan iskustvom ono najbolje je pokazao na Final Fouru SEHA lige u Skoplju gdje su Boris Dvoršek i njegovi momci osvojili toliko željeni regionalni naslov.

Slika 1 od 1.

O momčadi koja vlada hrvatskim rukometnim terenima uistinu svi sve znaju, no vrijedi podsjetiti koji su njeni najveći aduti te odakle protivnicima prijete prave opasnosti. Nakon laganog preslagivanja ekipe kapetan Zlatko Horvat, Slovenac David Špiler te braća Tonči i Josip Valčić ostali su ona prava okosnica ekipe, iskusni igrači na koje se trener, ali i mlađi igrači mogu i trebaju osloniti. Kada se njima, pak, priroda Luka Stepančić s topom u ruci, mladi Ivić u tandemu sa Stevanovićem među vratnicama te potencijali poput Šprema i Mandalinića pomiješani s odličnim zajedništvom i atmosferom koja vlada bojazni za novo finale, a potom i naslov ne bi trebalo biti.

Na drugoj strani u prvome polufinalu dana u Novigradu stajat će, pak, trenutno druga ekipa 1. HRL koja se opako želi vratiti u elitno hrvatsko rukometno društvo, točnije Premijer ligu. Ekipa je to koja iza sebe ima rukometnu tradiciju, pa čak i seniorski naslov prvaka Hrvatske iz 1981. pod vodstvom trofejnog hrvatskog trenera Line Červara, zapažene nastupe u Premijer ligi, ali i na europsku tlu, točnije, u Kupu pobjednika kupova.

Momčad Umaga, praktički domaćin ovoga turnira, predvođena svojim odličnim pivotom Severom, dvojicom solidnih vratara te ponekim dobrim danom Bošnjaka i Dizdara pokazuje kako se posložila te ozbiljno želi ostvariti dobar rezultat. Pokazala je to stoga i u Kupu i u 1. HRL gdje je je upisala vrlo dobrih 19 pobjeda, te sada vrijedi vidjeti mogu li je navijači koji u velikom broju brodom dolaze bodriti svoje momke, kao i motiv više zbog igre protiv hrvatskog prvaka dovesti do kakvog iznenađenja jer sasvim joj sigurno u prvom polufinalnom ogledu neće biti lako.

Đakovo - Poreč

Zanimljivo će u dvorani u Novigradu biti i predvečer kada će na teren izaći rukometaši Đakova i Poreča. Još jedna ekipa iz samoga vrha 1. HRL ove je sezone odlučila pokazati što sve zna te se vratiti među najbolje hrvatsko rukometno društvo. Na putu prema tamo u 20 je pobjeda pokazala kako pred svojom punom dvoranom niže samo pobjede te da svoju bogatu rukometnu povijest želi tek dodatno obogatiti dobrim nastupom na turniru u Novigradu, ali i povratkom u samu Premijer ligu.

Bivša ekipa današnjeg vođe reprezentacije Hrvatske, Domagoja Duvnjaka, također se ove sezone dobro posložila te je predvođena momcima poput Juzbašića i Petrovića među vratnicama, Davida Lubara na crti, Punde, Šunde, Barberića i Tota u vanjskoj liniji te krilima Pongračićem i Kovačem, ujedno najboljim strijelcem Đakova ove sezone, pokazala kako znanje, volju i želju ima, a uz dobar dan igrači Daniela Špehara možda pomrse račune svom premijerligaškom polufinalnom suparniku, Poreču.

Momčad Poreča također je dobro poznata svim ljubiteljima rukometa budući da se radi o još jednom klubu bogate tradicije koji se ove sezone ponovno našao u Top 5 u Premijer ligi, no u samom doigravanju za prvaka sada ne stoji najbolje. Trenutno se drži na petoj poziciji s tri poraza te tek jednom ostvarenom pobjedom, a vrijedi se prisjetiti kako je jedan od poraza pretrpio i u Novskoj od rukometaša Zagreba u sklopu drugoga kola Lige za prvaka. Unatoč tome, ponajbolji je ovo klub naše Lige te je jedan od sređenijih koji svoj kontinuitet drži u europskim natjecanjima.

Međutim, ova napadačka momčad svoje svjetlije dane proživljavala je prvenstveno u prvome dijelu sezone kada je svog predvodnika imala u Stefanu Vujiću koji potom odlazi u Nantes, a Poreč polako, ali sigurno pada. Osloniti se sada stoga prvenstveno mora na svoje mlade igrače poput bivšeg Zagrebaša Davida Miličevića, odličnog pivota Tea Čorića te desnog vanjskog Tima Thossa, a u ovom društvu nikako se ne smije zaboraviti ni bivši hrvatski reprezentativac Vedran Mataija, kao ni vrlo dobar vratar Tomislav Sladoljev. Uz moderan, brz i lijep rukomet koji je krasi ova ekipa svakako bi trebala pokazati svoju nadmoć nad rukometašima Đakova u polufinalnom dvoboju u petak.

Završnica Kupa Hrvatske za rukometaše u Novigradu stoga sasvim sigurno sa sobom nosi odličan ambijent u kojem bi sve ono najbolje i najljepše što znaju trebali pokazati rukometaši CO Zagreba. No, na turniru nastupaju četiri ekipe od kojih, iako Zagreb i Poreč slove za favorite koji bi trebali snage odmjeriti i u subotnjem finalu, svaka ima pravo i cilj pokazati što sve zna i umije, a iako Umag i Đakovo možda neće prirediti veliko iznenađenje uz dobar dan možda mogu dobrano namučiti svog suparnika, učiniti ovaj turnir još zanimljivim svim rukometnim zaljubljenicima te dokazati kako se uistinu s razlogom vraćaju u sam rukometni vrh.

Foto: Matija Hećimović

Kup M - Završnica

polufinale

RK Zagreb39:23Umag
Đakovo26:32Poreč

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!