Tenis

Donna Vekić poslije pet kišnih prekida do polufinala Birminghama, Cirstea ostala na tri gema

Vedran Babić • petak, 14.06.2013.
Donna Vekić poslije pet kišnih prekida do polufinala Birminghama, Cirstea ostala na tri gema
Foto: FaH

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica Donna Vekić nastavlja svoj impresivni tjedan na WTA turniru u Birminghamu plasiravši se u polufinale. U četvrtfinalu je, u meču koji je pet puta prekidala kiša, deklasirala treću nositeljicu Soranu Cirsteu uz gubitak samo tri gema...

Na vrlo impresivan način Donna Vekić plasirala se u svoje drugo WTA polufinale. Sa 6:2, 6:1 u Birminghamu je nadigrala 24. tenisačicu svijeta Soranu Cirsteu, što je 16-godišnjoj Osječanki najveći skalp karijere. Meč koji je trajao samo 66 minuta kiša je prekidala čak pet puta i u takvim se uvjetima Vekić snašla puno bolje.

Od ponedjeljka renking karijere

Ovom pobjedom Vekić ne samo da se plasirala u svoje drugo WTA polufinale, već je i osigurala najbolji renking karijere od ponedjeljka. Trenutno je 89. na svjetskoj ljestvici, a s ovotjednim utrškom trebala bi napredovati do otprilike 73. mjesta. Do sada joj je najbolji renking bilo 76. mjesto iz svibnja ove godine. Plasmanom u finale napredovala bi do otprilike 65. mjesta, a eventualnom titulom do 59.

"Jako sam sretna, ovo je bio najduži meč moje karijere. Bilo je teško stalno izlaziti s terena pa se vraćati. Tijekom prekida nisam znala da li da jedem ili da čekam. Sada sam jako gladna. Volim ovaj teren, publika je bila sjajna tijekom cijelog tjedna i hvala im. Još moram dobiti dva meča za naslov, vidjet ćemo", izjavila je odmah nakon meča najbolje rangirana hrvatska tenisačica (89.).

Cirstea je napravila break odmah u prvom gemu i potom ga potvrdila za vodstvo 2:0. Do kraja meča osvojila je još samo jedan gem. U otvaranju susreta kiša je dvaput nakratko prekidala susret.

Vekić se brzo oporavila od lošeg ulaska u meč i s tri uzastopna gema povela 3:2. Tada je uslijedio treći kišni prekid, koji je trajao nekih sat i pol. Po povratku na teren, Vekić je napravila break i povela 5:2. Četvrti prekid je slijedio, ovaj put u trajanju pola sata. Ništa od toga nije smetalo Vekić, koja je po izlasku na teren došla do novog breaka i uzela prvi set 6:2.

Peti i posljednji kišni prekid stigao je pri vodstvu Vekić 2:1. U tom je gemu Cirstea spasila prvu break loptu, ali je Vekić imala još dvije u nizu (15-40). Taj je prekid trajao i najduže - čak dva sata.

No ni taj prekid nije pomogao trećoj nositeljici. Cirstea je anulirala i drugu break priliku, ali treću nije i Vekić je bila u odličnoj situaciji. Meč je praktički bio riješen jer Cirstea nikako nije uspijevala pronaći ritam protiv vrlo raspoložene Vekić.

Kod 4:1 Hrvatica je i po peti put oduzela servis svojoj suparnici. Za meč je odservirala bez izgubljenog poena, a u cijelom drugom setu na svom je servisu ispustila samo jedan poen.

Vekić je ovog tjedna u Birminghamu već porazila jedno vrlo "zvučno" ime, Urszulu Radwansku, a u polufinalu će igrati protiv 16. nositeljice Magdalene Rybarikove (47.), koju je pobijedila lani u prvom kolu Taškenta (gdje je Vekić dogurala do finala).

WTA Birmingham, četvrtfinale:
Vekić (Hrvatska) - Cirstea (Rumunjska, 3) 6:2, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 01:09
    gledao sam mec ocajno je vrijeme bilo cak se nekoliko puta cula i grmljavina molio sam boga samo da se ne ozljedi po onoj skliskoj travi !!!
    Obrisan korisnik
  • teniosac14.06.2013. u 23:11
    biće nešto od nje
    teniosac
  • gerrard14.06.2013. u 23:02
    seedorf je očito neki hrvatomrzac, ima krvna zrnca koja pretežu da mrzi sve što je hrvatsko..ako nemaš šta pametno za reć..
    gerrard
  • interreg14.06.2013. u 23:02
    Gledao sam drugi set. Cristea joj nista nije mogla. Zvjer. Samo zdravlja i strpljenja! Bit ce i uspona i padova ali potencijal je ogroman. U intervjuu je na pitanje jeli misli da moze osvojiti rekla, "Moguce je, treba dobiti jos dva meca". Rodjena prvakinja.
    interreg
  • loozer14.06.2013. u 22:45
    Mala je ČUDO, extra igra borbena sa odličnom igrom sa osnovne želim joj sve najbolje i da ne ostane na ovom talentu nego nek gura do samog vrha jer to zaslužuje i sa talentom tamo priprada, još da ima podršku saveza kakvu sigurno zaslužuje gdje bi joj bio kraj, ne daj se DONNA
    loozer