Tenis

Donna Vekić bez prvog WTA naslova, Hantuchova osvojila Birmingham

Vedran Babić • nedjelja, 16.06.2013.
Donna Vekić bez prvog WTA naslova, Hantuchova osvojila Birmingham
Foto: EPA

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica Donna Vekić još će morati pričekati na svoj prvi WTA naslov. Nakon Taškenta prošle godine, mlada je Osječanka izgubila i u finalu Birminghama na travnatoj podlozi. Bolja je od nje u dva seta bila iskusna Slovakinja Daniela Hantuchova...

Sjajan tjedan u Birminghamu Donna Vekić ipak nije uspjela zaključiti na najbolji mogući način - osvajanjem svoje prve titule na WTA razini. Ovog je tjedna već izbacila Urszulu Radwansku, Soranu Cirsteu i Magdalenu Rybarikovu, no u finalu je Daniela Hantuchova bila prejaka. 30-godišnja Slovakinja slavila je 7:6 (5), 6:4 i tako došla do svog šestog naslova u karijeri.

Nebo se u nedjelju u Birminghamu smilovalo i finale je odigrano bez kišnih prekida i daljnjih stresova za organizatore i za igračice. Gledatelji su na djelu mogli vidjeti obračun iskustva i mladosti. Na koncu je presudilo iskustvo, ali i kvaliteta koju je Hantuchova pokazala.

Slovakinja, nekoć peta tenisačica svijeta (danas 60.), igrala je pametno te je nastojala iskoristiti hendikep Vekić, a to je njezino kretanje. "Šetala" ju je s lijeve na desnu stranu, pogotovo u drugom setu u kojemu je Slovakinja bila dominantnija nego u prvom.

U drugom setu Vekić je imala break prednosti, ali ga je odmah ispustila. Bila je to njezina posljednja šansa za eventualni odlazak u treći set. Sve ostalo u drugom setu bilo je u znaku Hantuchove.

Usprkos ovom porazu, Vekić, koja će 28. lipnja napuniti 17 godina, od ponedjeljka će uživati u najboljem renkingu karijere. Trenutno je 89. na svijetu, a zahvaljujući ovom rezultatu "skočit" će do otprilike 65. mjesta.

Kronologija

Prva dionica bila je prilično izjednačena. Kod 3:3 Vekić je upala u krizu servisa i Hantuchova je stigla do breaka. Na break lopti Osječanka je napravila dvostruku pogrešku. No radost slovačke tenisačice bila je kratka vijeka. Vekić je odmah uzvratila istom mjerom oduzevši joj servis bez izgubljenog poena.

"Odigrala sam dobar turnir, no danas je Hantuchova zaslužila pobjedu. Ovo mi je bio prvi WTA turnir na travi i nadam se da ću nastaviti s ovom formom u Wimbledonu. Rame je dobro, neće biti problema", izjavila je Vekić na završnoj ceremoniji nakon susreta.

Prije ulaska u tie break obje su tenisačice imale po jednu nezgodnu situaciju na svom servisu. Vekić je kod 5:5 izvukla 0-30, a Hantuchova 15-30 kod 5:6.

Pet od prvih sedam poena u 13. igri osvojeno je protiv servisa, a prednost je bila na strani Hantuchove (5-2). U sljedećem poenu Slovakinja je promašila čisti zicer na mreži, a dva poena kasnije bilo je 5-5. Činilo se da bi je ta pogreška mogla skupo stajati, no s dva poena u nizu ipak je osvojila prvi set.

Iako je u drugom setu Vekić prva imala break (2:1), Hantuchova je bila ta koja je igrala osjetno bolje. Nekoliko trenutaka prije nego što je došla do breaka, Vekić je zatražila pomoć fizioterapeutkinje zbog bolova u ramenu. Tretman je dobila u pauzi između gemova, pri vodstvu 2:1.

No njezina prednost brzo je nestala - Hantuchova se nije dala smesti te je odmah nadoknadila izgubljeni servis (2:2).

Nakon toga Hantuchova više nije došla u opasnost na svom servisu, dok je Vekić stalno "visila". Kod 2:3 anulirala je dvije break lopte, a kod 3-4 i 0-30. Ipak, kod 5:4 Slovakinja je dočekala svoju šansu i iskoristila je. Prethodno je Vekić imala loptu za 5:5.

WTA Birmingham, finale:
Vekić (Hrvatska) - Hantuchova (Slovačka) 6:7 (5), 4:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir17.06.2013. u 10:52
    Ma odlićan turnir za malu Vekićku. Još joj malo fali za osvajat turnire, ali to će doći, vrlo, vrlo uskoro..........
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik16.06.2013. u 23:18
    lako za finale... fali joj slajs, pogotovo za travu... i još malo poradit na kretanju...
    Obrisan korisnik
  • teniosac16.06.2013. u 21:43
    finale je super rezultat,pogotovo sa 16 godina..
    teniosac
  • Obrisan korisnik16.06.2013. u 18:36
    i ovo je izuzetno vrijedan rezultat-bravo Dona i svaka čast
    Obrisan korisnik
  • narada10816.06.2013. u 18:34
    Bravo Donna, sjajan tjedan sa puno pohvala sa svih strana. A mi cemo se morati priviknuti u buducnosti na ovakve nedelje kao danas gledajuci nase teniske adute ;-)
    narada108