Liga prvaka, kvalifikacije, 2. pretkolo, 16.07.2013, 19:30 h, Stade Municipal de Differdange, Differdange
Suci: Bobby Madden (Škotska), Martin Cryans (Škotska), Stewart Stevenson (Škotska)
Fola
Fola
0:5(0:0) Dinamo
El Arbi Hillel Soudani 59', 62'
Duje Čop 64'
Arijan Ademi 74'
Junior Fernándes 79'
Dinamo

Video: Dinamo furioznim drugim poluvremenom "potopio" Folu Esch i u Zagreb odnio prednost od pet pogodaka

Ivan Dominik • utorak, 16.07.2013.
Video: Dinamo furioznim drugim poluvremenom "potopio" Folu Esch i u Zagreb odnio prednost od pet pogodaka
Foto: Davor Sajko

Svoju novu europsku sezonu i nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka, zagrebački je Dinamo započeo relativno lakom i dosta uvjerljivom pobjedom od 5:0 u Differdangeu kod prvaka Luksemburga Fole Esch, u prvoj utakmici drugog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka. Modri su "slomili" najstariji luksemburški klub tek početkom drugog dijela dvoboja, a potom "do vrha" napunili mrežu domaćih amatera.

Fola
Fola
Dinamo
1
Thomas Hym
6
Billy Bernard
23
Tom Laterza
(do 78')
28
Julien Klein
7
Ben Payal
10
Jakob Dallevedove
(do 75')
21
Laurent Jans
25
Walder Amado
9
Julien Hornuss
(do 69')
24
Mehdi Kirch
27
Stephane Bensi
Pričuvni igrači
8
Sylvain Mace
69'
15
Samir Hadji
75'
20
Ahmed Rani
78'
Trener
Jeff Strasser
20
(do 58')
90
(do 76')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić

Hrvatski prvak Dinamo počeo je svoj nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka u sezoni 2013./2014. dosta suvereno i napadački, uspostavivši na terenu Fole Esch dominaciju već u prvim minutama dvoboja te napadajući vrlo opasno i otvoreno preko bokova. Modri, ovoga puta u svojoj zlatnoj garnituri dresova, bili su jako dobri na početku dvoboja s Luksemburžanima te je od samog starta ogleda njihov pogodak "visio u zraku".

Fola je odgovara u početku samo kontrama, a nakon što je Fernandes prvu priliku poslije auta iz okreta zapucao u domaćeg vratara Hyma, utakmica se malo rasplamsala. Međutim, unatoč terenskoj nadmoći i većem broju napada i prilika, Dinamo je bio dosta bezidejan u prvih 20 minuta. Iako je dominirao, nije mogao probiti odličnu obranu Fole, koja je sjajno "čitala" napade Modrih i odolijevala im.

Igrač utakmice

Premda su i Čop te drugi strijelci na utakmici protiv Fole, Ademi i Junior Fernandes, bili sjajni u Luksemburgu, sve ih je zasjenio Alžirac El Arbi Hillel Soudani, koji je zbog dva prekrasna pogotka s distance i jednom asistencijom za Čopov zgoditak, više od svih zaslužio titulu igrača utakmice, budući da su njegove egzekucije i odlučile te usmjerile okršaj u Differdangeu.

Čileanac Junior Fernandes bio je u tim trenucima, ali i tijekom cijelog prvog dijela, ponajbolji pojedinac Dinama koji je konstantno prijetio, međutim, Zagrepčani nikako nisu mogli do pogotka protiv domaćinskog "bunkera", iako su bili vidno bolji cijelo prvo poluvrijeme. Do kraja prvog dijela, a pogotovo u posljednjih 15 minuta prvog dijela Dinamo je bio najopasniji, ali kompaktni, taktični te čvrsti igrači u crvenim dresovima nisu dozvolili pogodak u svojoj mreži. Najbolju, a gotovo i jedinu priliku u prvom dijelu, Fola je propustila nakon što je finom paradom Pablo Migliore uhvatio loptu koju je mudro u kut pokušao iz slobodnog udarca plasirati Nijemac Jakob Dallevedove.

S druge strane najbolju priliku na utakmici do tada imao je nakon jednog kornera, kojeg je solo-prodorom izborio Said Husejinović, veznjak Arijan Ademi, koji se najbolje snašao u gužvi poslije centaršuta, neometan je iz blizine pucao iz voleja, no sjajni domaći branič uspio je glavom uz pomoć prečke izbiti loptu izvan igre. Nakon toga Fola je mirno privela prvi dio utakmice kraju s kojim je mogla biti izuzetno zadovoljna, za razliku od Dinama, koji je pak imao rast u igri koji je samo trebao prenijeti u drugih 45 minuta jer se Fola s vremenom sve teže branila.

Nastavak susreta stoga je započeo kako je završilo i prvo poluvrijeme - dominacijom Dinama i sve većim stezanjem "obruča" oko vrata najstarijeg kluba iz Luksemburga. Ipak, Fola Esch se nastavila sjajno braniti u na startu drugog dijela. Prvu bolju šansu Dinamo je propustio realizirati u 51. minuti kada je Husejinović sjajno proigran u šesnaestercu, no bio je sebičan te je silovito iz teške pozicije iskosa pucao u vanjsku mrežu. No, Dinamo je s vremenom bio sve nadmoćniji i bliže pogotku.

Napokon, u 59. minuti pokleknula je obrana Fole. Alžirac El Arbi Hillel Soudani oslobodio se na dvadesetak metara iskosa od vrata Thomasa Hyma svog čuvara te je lijepim i odmjerenim udarcem, uz pomoć jednog od braniča domaćih koji je značajno skrenuo taj udarac, prebacio domaćeg vratara i krasnim pogotkom doveo Modre u vodstvo. Tu El Soudani nije stao pa je samo tri minute kasnije na gotovo istom mjestu dočekao jedan "otpadak" te ga ovoga puta još ljepšim i preciznijim udarcem, točnije poluvolejem, u drugi kut, od stative smjestio u mrežu Luksemburžana, nakon što je lijepo pogledao i odmjerio udarac, i to za 2:0 ekipe Krunoslava Jurčića.

Nakon udvostručenja vodstva gostiju, Fola se raspala, a Dinamo počeo još intenzivnije stiskati. "Bunker" domaćina više nije funkcionirao, a nakon manje od 120 sekundi od svog drugog pogotka na utakmici Soudani je krasno u prostoru primio proigravanje Husejinovića te ga lijepo po travi proslijedio do druge stative Fole, gdje je klizećim startom loptu u mrežu proslijedio Duje Čop, povisivši time prednost "Purgera" na 3:0.

Bio je to praktički i kraj utakmice, jer su obje ekipe, a pogotovo Dinamo, zaredale sa zamjenama nakon pogotka Čopa, a pao je i sam ritam dvoboja. Ipak, u 74. minuti hrvatski prvak zabio je i svoj četvrti pogodak, a njega je, kao i oba puta Soudani, lijepim udarcem lijevom nogom zabio Ademi, čime je i konačno potvrdio slavlje Dinamovaca u Differdangeu, gdje je zbog loše kvalitete svoga stadiona Fola dočekala Plave.

Do kraja susreta Dinamo je imao još mnoštvo prilika, a zabio je i još jedan pogodak. Egzekutor za krajnjih 5:0 Dinama bio je aktivni Junior Fernandes u 79. minuti, nakon velike greške poljuljane i razbijene domaće obrane, a samo dvije minute kasnije Andrej Kramarić, koji je samo nekoliko minuta ranije ušao s klupe, propustio je zabiti i šesti gol zagrebačkog kluba pucajući pored gola u stopostotnoj prilici. Nakon toga velikih prilika više nije bilo ni na jednoj strani, ritam i tempo igre potpuno su pali te se čekao kraj utakmice, koji je naposljetku dočekan velikim slavljem Dinama, koji već može misliti na treće pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2013. u 17:54
    Evo da se i ja nadovežem :) . Vidim mnogi kritiziraju i štite Addya, po meni prošječan igrač (čak ispod prosječan) Dinamo pod hitno treba još jednog stopera (poslije Tonela,Biščana i Vide, Addy dodje kao kazna). Mislim stvarno za sada nije puno griješio, ali je dezorijentiran, paničar, nikako ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2013. u 16:06
    ova tekma je više sakrila, nego pokazala. ne znam kaj reć o više prijateljskoj utakmici protiv amatera! analize su nepotrebne kad se vide igrači fole koji su ujutro prije tekme još radili!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2013. u 13:06
    Moje je mišljenje da će Fernandes doći na svoje tek protiv jačih suparnika (daj bože u Ligi prvaka) koji se neće zatvarati, nego će naprotiv diktirati tempo, i usljed toga ostavljati više prostora za prave kontre. U ovim dosadašnjim utakmicama je pokazao zavidnu brzinu koja je falila u prijašnjim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2013. u 12:19
    nikad nista od dinama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2013. u 12:08
    Kramarić se baš trudi zacementirati svoje mjesto na klupi. Inače, prvo poluvrijeme očajno i za zaborav. U drugom dijelu kad se otvorilo, onda su i domaćini pali i izgubili svoj raspored i zgusnutost. I nebi se složio da su domaćini igrali neki bunker, jer bunker je ipak kada se grčevito braniš sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik