Nogomet

HNS: "Nogometni sindikat je jednostrano objavio priopćenje koje nije posve točno"

Branimir Korać • ponedjeljak, 04.11.2013.
HNS: "Nogometni sindikat je jednostrano objavio priopćenje koje nije posve točno"

Iz Hrvatskog nogometnog saveza stigla je reakcija na priopćenje Nogometnog sindikata koji je objavio kako su dogovorene neke stavke po pitanju statusa igrača u budućnosti. HNS se oglasio priopćenjem koje pobija tvrdnje iz priopćenja Nogometnog sindikata...

Priopćenje Hrvatskog nogometnog saveza prenosimo u cjelosti:

Hrvatski nogometni savez ovim putem reagira na priopćenje Hrvatske udruge "Nogometni sindikat" vezano za sastanak o statusu i ugovornim odnosima igrača i klubova.

Na sastanku koji je održan 29. listopada 2013. između predstavnika HNS-a, Udruge klubova Prve HNL, hrvatskih članova ECA-e i udruge "Nogometni sindikat" te predstavnika UEFA-e, organizacije europskih klubova (ECA), organizacije europskih profesionalnih liga (EPFL) i svjetske organizacije igrača (FIFpro), usvojeni su zaključci da se treba nastaviti s daljnjim pregovorima, da treba nastupati jedinstveno te da se sva neriješena pitanja trebaju riješiti dogovorima.

Na tom sastanku se nisu donosile nikakve odluke, niti je to bila njegova svrha.

Na žalost, udruga "Nogometni sindikat", ne po prvi puta, objavila je jednostrano priopćenje koje u određenim stavkama nije točno, a koje su kao takvo prenijeli i neki mediji.

Najveći predmet prijepora između predstavnika klubova i igrača predstavljao je upravo budući status igrača. Klubovi predlažu da ostane mogućnost izbora – ugovor o radu ili ugovor o igranju s igračem koji obavlja samostalnu djelatnost. Taj je predmet ostao kao tema za daljnje razgovore i potpuno je netočna tvrdnja udruge "Nogometni sindikat" da je odlučeno kako će ubuduće klubovi i igrači moći zaključivati isključivo ugovore o radu.

O toj temi, kao i o obrascu ugovora između klubova i igrača treba se, između ostaloga, još raspraviti i u Udruzi klubova Prve HNL i na Izvršnom odboru HNS-a.

Slično je i s ostalim točkama priopćenja, osim onih koji se odnose na to da igrač treba pristati na ustupanje i zabranu diskriminacije igrača. Naime, to su sastojci minimalnih uvjeta iz ugovora koji se ne mogu mijenjati.

Nadalje, Arbitražni sud HNS-a ostaje u okviru HNS-a, a neovisan je bio i do sada. Novina u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a koji stupa na snagu 01. siječnja 2014. je u tomu da određeni broj arbitara predlažu predstavnici klubova i igrača, a u pojedinom predmetu da svaka strana odabere po jednog arbitra. Dakle, ne radi se o revolucionarnim promjenama, niti će se značajnije izmijeniti rad Suda koji je i do sada odlučivao isključivo temeljem stanja u spisu i propisa.

Naravno da će HNS i dalje aktivno i dobronamjerno sudjelovati u svim dogovorima oko poboljšanja statusa igrača i klubova, ali to isto očekujemo i od drugih subjekata u pregovorima.

Dok se ne donesu konačne odluke ili izmjene propisa, nekorektno je obavještavati javnost o određenim stavovima ili prijedlozima kao konačno zaključenima i time dovoditi u zabludu igrače i klubove.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.11.2013. u 19:57
    Nogometni sindikat je jedino dobro što imamo u nogometu Zašto igračima nebi klubovi plačali doprinose i ostala potraživanja prema državi,otkud da igrači plate kad im klubovi ne daju plaču , ovo je odličan prijedlog sindikata i puna podrška
    Obrisan korisnik