Nogomet

Niko Kovač: "Ovo je moderan nogomet, vidjeli smo što može krasiti hrvatsku reprezentaciju"

Sportnet • utorak, 19.11.2013.
Niko Kovač: "Ovo je moderan nogomet, vidjeli smo što može krasiti hrvatsku reprezentaciju"
Foto: Kristijan Komarica

Niko Kovač nije imao puno vremena za promjene, ali je u desetak dana provedenih na klupi reprezentacije probudio nadu u hrvatski nogomet i zajedno s reprezentativcima odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo. Nakon utakmice nije krio oduševljenje zbog prezentacije njegovih izabranika koji su, tvrdi izbornik, pokazali moderan nogomet.

Usprkos isključenju Marija Mandžukića hrvatska nogometna reprezentacija posve je nadigrala i razbila Island, a dva pogotka u gostujućoj mreži samo su djelić onoga što je islandski vratar mogao izvaditi iz svoje mreže. Izbornik Niko Kovač neposredno nakon utakmice čestitao je svojim igračima na sjajnoj predstavi.

"Zahvaljujem se svima, počevši od bivšeg izbornika Igora Štimca, koji nas je doveo u situaciju da možemo igrati doigravanje, navijačima koji su bili na Maksimiru, ali najviše mojim dečkima koji su ostavili srce i dušu na ovom terenu. Skidam im kapu, ponosan sam na njih", rekao je Kovač za Hrvatsku televiziju.

Lagerbäck se ispričao za medijsku aferu

Niske udarci iz islandskih medija i priču o navodnom pijanstvu hrvatskih reprezentativaca nakon prve utakmice u Reykyaviku prenijeli su i mnogi hrvatski mediji, a Kovač je otkrio da se izbornik islandske reprezentacije Lars Lagerbäck prije početka utakmice - ispričao.

"Lagerbäck mi se ispričao oko cijele ove medijske afere s ispijanjem piva. On je veliki čovjek i stručnjak, a fair play s njihove strane je velika stvar. Nisu lak protivnik, ali mi smo pokazali sve što nas krasi i na kraju pobijedili", rekao je Kovač.

"Nitko nije mogao ni sanjati da ćemo već u drugoj utakmici ovako odigrati. Međutim, mi imamo viziju kako Hrvatska treba igrati i pokušavali smo je provesti i u prvoj utakmici. Ovo je moderan nogomet, vidjelo se ono što nas može krasiti, tehnika, posjed, okomita lopta koja probija linije i to je teško braniti", dodao je izbornik.

Nakon prve utakmice bilo je dosta kritika, koje su reprezentativci u potpunosti odbacili večerašnjom predstavom. Kako je došlo do takve promjene u samo nekoliko dana? "Igrao sam ovakve utakmice, znam kakav je to pritisak. Možemo pričati o profesionalcima koji zarađuju velik novac i igraju u velikim finalima s klubovima, ali kad dođe utakmica ima straha, nestane samopouzdanja i to se primijeti. Međutim, rekli smo idemo večeras napasti, idemo stvarati prilike jer je veća vjerojatnost da ćemo zabiti i na kraju smo mogli postići četiri-pet ili više pogodaka", objasnio je Niko Kovač.

"Svima bih dao ocjenu pet jer krasilo nas je zajedništvo. U dosadašnjim utakmicama u kvalifikacijama igrači su se borili, ali pojedinačno, dok su u ove dvije utakmice igrali zajedno i dali sve od sebe. Nadam se da ćemo ovako nastaviti i da će nakon još zajedničkih treninga biti još bolje."

Kovač ne želi da ovo buđenje hrvatskog nogometa bude samo privremene prirode. Želi graditi na pobjedi protiv Islanda i plasmanu u Brazil, te apelira kako ovo treba biti početak korjenitih promjena u hrvatskom nogometu.

"Nikad nisam izgubio vjeru u naš nogomet, ali govorio sam od samog početka da se naš nogomet mora promijeniti. Moramo uvesti promjene od malih nogu, idemo sad napraviti pravu analizu, a ne staviti na stranu, pa što bude. Mora se krenuti pravim redoslijedom, od najmlađih prema A reprezentaciji", objasnio je izbornik.

"Idemo svi zajedno u hotel, večerati, a potom ćemo sasvim sigurno negdje otići zajedno i proslaviti."

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2013. u 10:33
    Nije koincidencija što smo zadnji put ovako dobro igrali još dok je Niko Kovač bio sa repkom, dok je njegova ruka bila jedna od vodećih i njegova riječ težila gotovo koliko i Bilićeva, ako ne isto!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 14:39
    e to je komentar!
    Obrisan korisnik
  • ZEEBANCIA20.11.2013. u 14:05
    S obzirom kako su naši maestralno odigrali - Islanđani nisu ni promila imali šanse otići u Brazil. Mogli su samo od tuge otići - NA PIVO!!!!!
    ZEEBANCIA
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 11:29
    Ovako dobro nismo odigrali od Poljske, trago mi je da smo nakon odlaska Bilića, nakon 15 mjeseci konačno pronašli novog izbornika.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 08:31
    ovo na slici je pravi gard izbornika, koji će prenjeti i našu reprezentaciju
    Obrisan korisnik