Nogomet

Barcelona na Sevillu, u Njemačkoj borba za mjesto u Ligi prvaka

Sportnet • petak, 07.02.2014.
Barcelona na Sevillu, u Njemačkoj borba za mjesto u Ligi prvaka
Foto: EPA

Petak je, vrijeme da se provjeri što za vikend nude najbolje europske nogometne lige.

Nakon što su preko tjedna odigrane prve utakmice polufinala Kupa kralja u kojima su Real Madrid i Barcelona došli na korak do finala španjolska nogometna javnost okreće se susretima 23. kola Primere u kojem aktualni prvaci idu na vrlo teško gostovanje.

Iako su slavili s 2:0 protiv Real Sociedada u Kupu nogometaši Barcelone nisu baš oduševili, a pred njima je neugodno gostovanje kod Seville koju predvodi Ivan Rakitić. Iako Sevilla već četiri susreta ne zna za pobjedu sigurno je da goste čeka težak posao ako žele doći do tri boda. Kraljevski klub će bez Cristiana Ronalda koji je zaradio tri utakmice suspenzije zbog crvenog kartona dočekati Villarreal koji se nalazi u odličnoj formi.

Vodeća momčad lige Atletico Madrid gostuje kod Almerije gdje bi momčad trenera Diega Simeonea trebala pokazati da je već zaboravila težak poraz u Kupu. Zanimljivi susreti očekuju se i u dvobojima između Valencije i Betisa te Celte i Athletic Bilbaa.

Termin za derbi susret 20. kola njemačke Bundeslige rezerviran je za odmah za petak. Bayer iz Leverkusena gostuje u Mönchengladbachu u okršaju ekipa koja se bore za mjesto u Ligi prvaka. Apotekari su se prošlotjednim slavljem nad Stuttgartom oporavili od serije od tri uzastopna poraza, dok je Borussija nakon fantastičnog niza pobjeda zaredala s dva remija i dva izgubljena dvoboja te je trenutno na petom mjestu sa sedam bodova zaostatka za svojim rivalom i suparnikom u ovom kolu. Bit će zanimljivo pogledati i debi Meksikanca Guardada, koji je u Bayer prije nekoliko dana stigao iz Valencije.

I Wolfsburg je katastrofalno započeo ovogodišnji nastavak sezone, porazima od Hannovera i Schalkea pa će se Olić i Perišić morati dodatno potruditi protiv Mainza, koji je pak u posljednje vrijeme sjajan, ima tri uzastopne pobjede i na sedmom mjestu jednak broj bodova baš kao i Vukovi.

Kod Guardiole se nikad ne zna hoće li Mandžukić početi utakmicu ili krenuti s klupe, no, dobra vijest za Bayern je i povratak treningu Schweinsteigera i Javi Martineza, iako još neće biti spremni za nastupu u bavarskom derbiju kod Nürnberga. HSV je u nezapamćenoj krizi, na rubu su ispadanja, a njemački mediji javljaju i o velikim financijskim dubiozama. Za Badelja i Iličevića je dvoboj protiv Herthe prvi kvalifikacijski u borbi za opstanak.

Francuzi su tijekom tjedna odradili obaveze u Liga kupu gdje su PSG i Lyon izborili nastup u finalu. Sada se okreću 24. kolu Ligue 1 u kojem se susreću prve dvije momčadi na tablici. Drugoplasirani Monaco na svom stadionu Louis II dočekuje vodeće Parižane i da nije kiksao u prošlom kolu kod Lorienta imao bi priliku izjednačiti se s ekipom Laurenta Blanca.

Ovako će klub iz kneževine pokušati smanjiti zaostatak od pet bodova i vratiti se aktivno u borbu za naslov. Protiv Ibrahimovića i Cavanija, dva najbolja strijelca lige, morat će se iskazati i hrvatski vratar Subašić, a Monaco se nada i kako će Berbatov dostojno zamijeniti Falcaa. Dvoboj u Monte Carlu sa zanimanjem će se pratiti i u Lilleu koji želi prekinuti niz od pet utakmica bez pobjede u prvenstvu.

Nastavlja se borba za europske pozicije. Saint-Etienne će nastojati očuvati četvrtu poziciju u Toulouseu, a njegovom kiksu nadaju se Marseille i Lyon. Lavovi se polako dižu na ljestvici nakon lošeg ulaska u sezonu, a dodatni poticaj dat će im i plasman u finale Liga kupa. Gostuju kod Nantesa koji u zadnje tri utakmice ima gol-razliku 0:6 i mora se iskupiti navijačima.

Novo kolo talijanskog prvenstva donijet će nekoliko zanimljivih susreta. U subotu će se susresti Napoli i Milan. Nakon poraza u polufinalu Coppa Italie Napolitanci će pokušati još jednom približiti se Rimljanima na prvenstvenoj tablici. Roma će svoju prednost pokušati obraniti u gostima kod Lazija u nedjeljnom terminu..

Zanimljiv bi susret trebao biti i onaj između Verone i Juventusa. Stara dama je i dalje vodeća ekipa s devet bodova prednosti pred Romom, dok se Lazio probija kroz sredinu tablice, te je u mogućnosti doći i do šestog mjesta, ako se poklope svi ostali rezultati. Inter će pokušati zaboraviti težak poraz protiv Juventusa u prošlome kolu, u posljednjoj utakmici kola sa Sassuolom. Nerazzurri nisu upisali pobjedu u posljednjih pet kola, i pobjeda u ovom suusretu izuzetno je bitna.

Fiorentina i dalje lovi Napoli na trećem mjestu, u ovome kolu igrat će s Atalantom u subotu, a u istom terminu u 18 sati borit će se i Udinese i Chievo. Parma će biti u mogućnosti poboljšati svoj bodovni konto kada dočeka "fenjeraša" Cataniju, a Sampdoria i Cagliari bit će u izravnoj borbi za poziciju s obzirom na to da se nalaze na 13,, odnosno 14. mjestu lige.

Englezi ovog vikenda imaju na rasporedu 25. prvenstveno kolo u kojem će svjetla reflektora biti usmjerena prema Liverpoolu gdje je na rasporedu još jedan veliki derbi. Momčad Brendana Rodgersa ugostit će i testirati Arsenal te pokušati prekinuti seriju odličnih rezultata Topnika. Ukoliko se Liverpool želi uključiti u borbu za naslov prvaka, pobjeda protiv Arsenala mu je izuzetno važna.

S druge strane Arsenal treba bodove za očuvanje prve mozicije jer su mu na svega dva boda zaostatka Manchester City i Chelsea koji su u ovom kolu favoriti u susretima protiv Norwicha i Newcastlea. Nešto teži posao trebao bi imati Chelsea jer se Newcastle svakako želi iskupiti za vrlo lošu partiju u prošlom kolu u kojem je poražen na domaćem terenu od Sunderlanda.

Nedjelja donosi još jedan zanimljiv dan za Liverpool, ali za onaj "drugi dio grada". Everton će ugostiti Tottenham u izravnoj borbi za europske pozicije dok će kolo zaključiti Manchester United i Fulham. United iz kola u kolo ponavlja kako je vrijeme za početak pozitivne serije, međutim ona ne dolazi dok je s druge strane Fulham u velikim problemima na dnu ljestvice i svaki bod mu je životno važan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2014. u 21:36
    Ako PSG dobije, to je to mislim. Atletico mozda pobjegne na 4+ bodova pratiteljima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2014. u 21:34
    strašne utakmice ovaj vikend!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2014. u 20:14
    Momčad Brendana RoDgersa a ne Rogersa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2014. u 18:08
    francuska liga nije u ligi petica ali u redu. PSG - Monaco će biti jako zanimljivo, šteta što nema Falcaa
    Obrisan korisnik
  • LivFan07.02.2014. u 17:58
    vec par puta nema tu engleza, covjek bi reko ili da nisu u ligi petice, ili da ih sportnet bojkotira...
    LivFan