SP 2014, Skupina E, 1. kolo, 15.06.2014, 18:00 h, Estádio Nacional de Brasilia
Suci: Ravšan Irmatov (Uzbekistan), Abduksamidulo Rasulov (Uzbekistan), Bahadir Kočkarov (Kirgistan)
Švicarska
Švicarska
Admir Mehmedi 47'
Haris Seferović 90'+3'
2:1(0:1) Ekvador
Enner Valencia 22'
Ekvador

Švicarska pogotkom u posljednjoj minuti do vrijedna tri boda

Niko Rukavina • nedjelja, 15.06.2014.
Švicarska pogotkom u posljednjoj minuti do vrijedna tri boda
Foto: EPA

U glavnom gradu Brazila, reprezentacija Švicarske pogotkom u posljednjoj minuti utakmice došla je do pobjede nad neugodnim Ekvadorom. Švicarska je ovom pobjedom prekinula crni niz od četiri uzastopna poraza na svjetskim prvenstvima od reprezentacija s južnoameričkog kontinenta.

Švicarska
Ekvador
Švicarska
Ekvador
1
Diego Benaglio
 
Stephan Lichtsteiner
5
Steve Von Bergen
8
Gokhan Inler
10
Granit Xhaka
 
Valon Behrami
13
Ricardo Rodriguez
14
Valentin Stocker
(do 46')
 
Josip Drmić
(do 75')
 
Johan Djourou
23
Xherdan Shaqiri
Pričuvni igrači
18
Admir Mehmedi
46'
9
Haris Seferović
75'
Trener
Ottmar Hitzfeld
22
Alexander Dominguez
2
Jorge Guagua
3
Frickson Erazo
4
Juan Paredes
6
Cristhian Noboa
7
Jefferson Montero
(do 77')
10
Walter Ayovi
11
Felipe Caicedo
(do 70')
13
Enner Valencia
16
Antonio Valencia
8
Carlos Gruezo
Pričuvni igrači
15
Michael Arroyo
70'
9
Joao Rojas
77'
Trener
Reinaldo Rueda

Švicarska je u uzbudljivoj utakmici preokrenula vodstvo Ekvadora i pogotkom Harisa Seferovića u sudačkoj nadoknadi došla do vrijedne 2:1 pobjede na otvaranju skupine E svjetskog prvenstva.

Momčad Ottmara Hitzfelda zasluženo je došla do pobjede, iako se Ekvador pokazao kao vrlo dobra ekipa koju predvode braća Valencia. Stariji i poznatiji Antonio iz Manchester Uniteda i, danas veliko otkriće, Enner koji je zabio prvi pogodak na utakmici.

Početne minute dvoboja na stadionu Mane Garinche prošle su odmjeravanjem snaga, bez pretjeranog rizika ijedne ekipe. Tek se u 16. minuti X. Shaqiri uspio izboriti za udarac, no pucao je ravno u Domingueza.

Ekvadorci su se pokazali kao dosta brza i nepredvidljiva ekipa. Bolji dojam na početku utakmice kapitalizirali su pogotkom iz prekida u 22. minuti. Enner Valencia je s pet metara glavnom pospremio Ayovijev centaršut iz „skraćenog kornera“. Nakon gola, Švicarci su preuzeli posjed lopte, a Ekvador se okrenuo vrlo opasnim kontranapadima.

Švicarska je pred kraj poluvremena povećala pritisak. Pritiskali su Južnoamerikance centaršutima i udarcima koji su završavali u protivničkom bloku ili pokraj gola.

Ottmar Hitzfeld u drugo poluvrijeme ušao je s Mehmedijem koji je zamijenio Stockera . Mladi napadač Freiburga odužio se Nijemcu pogotkom za 1:1 u 48. minuti. Zabio je glavom nakon kornera lijevog beka Rodrigueza.

Nakon podređene uloge početkom drugog dijela. Ekvadorci su došli do daha. Mlađi Valencia je u 60. skoro zabio svoj drugi pogodak. Lopta je dirala vanjski dio mreže. Kasnije je zaprijetio i vrlo dobri Montero koji je dosta namučio švicarsku desnu stranu obrane.

U samo tri minute vidjeli smo pravi vatromet prilika. Prvo je hrvatski Švicarac Drmić zabio pogodak koji mu je poništen zbog navodnog zaleđa. Odmah potom, Švicarska je imala „tri na dva“. Mehmedi se odlučio za Shaqirija, umjesto Drmića, no Kosovar iz kuta gađa vanjsku mrežu. Odmah potom, superbrzi Enner Valencia zamalo je iskoristio pogrešku Benaglija, golmana Švicarske.

Obje ekipe željele su do tri boda. Švicarci su igrali strpljivo, a Ekvador je preko kontranapada pokušao iskoristiti brzinu mlađeg brata Valencije.

Nakon što je Behrami blokirao Arroyev pokušaj udarca u sudačkoj nadoknadi, Švicarci su odigrali ubitačan kontranapad. Rodriguez je s lijeve strane uputio loptu za natrčalog Harisa Seferovića koji zakucava za pobjedu Švicarske i vrlo važna tri boda.

SP 2014, Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Švicarska2:1Ekvador
Francuska3:0Honduras
1Francuska 38:2+67
2Švicarska 37:6+16
3Ekvador 33:304
4Honduras 31:8-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2014. u 11:45
    Nisam nigdje vidio pobjednosni gol u ravnini, ali u onoj snimci kada se prikaže iz ptičje perspektive, čini se da je Seferović u zaleđu. No dobro, zaleđe nije bilo u 70.minuti pa dođe na isto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2014. u 23:33
    nisam gledao baš cijelu utakmicu, ali ono što sam gledao vidio sam zanimljivu utakmicu. I ne razumijem zašto igrači "siluju" loptu. Evo primjer igrač Ekvadora mjesto da puca on ide komplicirati gubi loptu i Švicarci daju gol. trebao je opucati odmah , a ne komplicirati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2014. u 22:10
    I isto tako ne valja dobiti penal za 1:0, zabili Španjolci, pa su popili 5 komada, zabio Urugvaj, pa poslije primili 3 gola, ako Bog da i Francuzi će :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2014. u 22:10
    sudac jednu katastrofa gresku jedan dobar potez. igrac koji je propustio loptu nije imao nikakav kontakt s njom, ali je sudjelovao u igri pa se sudija zbunio. http://www.businessinsider.com/offside-call-cost-switzerland-a-goal-2014-6 ono sto je sudac dobro napravio jeto sto je pustio prednost kod... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis15.06.2014. u 20:51
    na ovom sp-u je glavna lekcija da nije dobro dati prvi gol, ako ne dodas jos jedan-dva zgoditka ... od do sada devet utakmica, pet njih su preokrenute!
    cameosis