SP 2014, Skupina F, 1. kolo, 16.06.2014, 00:05 h, Maracanã - Estádio Jornalista Mário Filho, Rio De Janeiro
Suci: Joel Aguilar (Salvador), William Torres (Salvador), Juan Zumba (Salvador)
Argentina
Argentina
Sead Kolašinac 3' (ag)
Lionel Messi 65'
2:1(1:0) Bosna i Hercegovina
Vedad Ibišević 84'
Bosna i Hercegovina

Video: Bosna i Hercegovina pružila odličan otpor Argentini, ali ipak upisala tijesan poraz

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.06.2014.
Video: Bosna i Hercegovina pružila odličan otpor Argentini, ali ipak upisala tijesan poraz
Foto: EPA

Bosna i Hercegovina u Riju je odigrala dobru utakmicu protiv Argentine i natjerala Messija i društvo na puni angažman. Argentina je slavila s 2:1 u susretu u kojem je BiH posebno dobro izgledala u prvih sat vremena utakmice...

Argentina
Bosna i Hercegovina
Argentina
Bosna i Hercegovina
1
Sergio Romero
2
Ezequiel Garay
3
Hugo Campagnaro
(do 46')
4
Pablo Zabaleta
 
Angel Di Maria
 
Lionel Messi
11
Maxi Rodriguez
(do 46')
 
Javier Mascherano
 
Marcos Rojo
17
Federico Fernandez
 
Sergio Agüero
(do 87')
Pričuvni igrači
5
Fernando Gago
46'
 
Gonzalo Higuain
46'
 
Lucas Biglia
87'
Trener
Alejandro Sabella
1
Asmir Begović
3
Ermin Bičakčić
4
Emir Spahić
5
Sead Kolašinac
7
Muhamed Bešić
8
Miralem Pjanić
10
Zvjezdan Misimović
(do 74')
11
Edin Džeko
13
Mensur Mujdža
(do 69')
16
Senad Lulić
20
Izet Hajrović
(do 71')
Pričuvni igrači
9
Vedad Ibišević
69'
19
Edin Višća
71'
18
Haris Medunjanin
74'
Trener
Safet Sušić

Nesretan autogol i trenutak genijalnosti Lea Messija donijeli su Argentini pobjedu protiv Bosne i Hercegovine. Iako Argentina nije odigrala svoju najbolju utakmicu, stigla je do pobjede, međutim Bosna i Hercegovina odradila je odličnih sat vremena, zatim imala 20-ak kriznih minuta i onda u završnici ponovno izgledala opasnije.

Početak susreta nije mogao biti lošiji za Bosnu i Hercegovinu. Već u trećoj minuti Argentina je uz puno sreće stigla do vodstva. Di Maria je izveo slobodan udarac iskosa, Rojo je bio najviši u skoku, međutim nije dobro zahvatio loptu, ali ona je ipak pogodila Kolašinca u nogu i odbila se u gol.

Ludnica na tribinama "argentinske" Maracane, Argentina s ranim vodstvom i Bosna i Hercegovina našla se u velikim problemima. Međutim šok je trajao kratko, Sušićevi igrači brzo su se pribrali i bili su potpuno ravnopravan protivnik.

Mogli su vrlo brzo doći do poravnanja, milimetri su dijelili Hajrovića od ulaska u čisti zicer, međutim lopta mu je malo pobjegla i Romero nije bio na takvim mukama.

Argentina je dosta teško ulazila u prilike, obrana BiH dobro je blokirala sve argentinske napade i u biti najveće opasnosti u prvih pola sata dolazile su nakon udaraca iz daljine kada su prijetili Zabaleta i Mascherano.

S druge strane BiH je igrala bez straha i imala je i najveće prilike u prvom dijelu nakon tog ranog autogola. Osim Hajrovića, do pogotka je mogao i Senad Lulić u 41. minuti kada je nakon kornera dobro pucao glavom u donji kut, međutim Romero je iščupao taj njegov pokušaj.

Prvim poluvremenom unatoč rezultatskom zaostatku mogao je biti zadovoljniji Pape Sušić, Sabellina Argentina pokazala je malo toga i koliko je izbornik bio nezadovoljan, pokazalo je poluvrijeme gdje je promijenio dvojicu igrača.

Međutim i u drugom dijelu prva je prijetila BiH i to iz dobre pozicije iz slobodnog udarca, Hajrović je pucao, ali Romero je bio oprezan.

Bolje je BiH izgledala u prvih deset minuta drugog dijela, Argentina se nije mogla približiti Begovićevom golu dok se s druge strane Romero baš i nije ubijao od dosade. Ipak, uspjela je Argentina zaprijetiti u 55. minuti kada je dotad potpuno nevidljivi Aguero primio loptu u dobroj poziciji na desetak metara, ali pucao jako neprecizno.

Ne samo da je do tada nevidljiv bio Aguero, ništa nije napravio niti Di Maria dok je Messi puno komplicirao u situacijama s loptom i nije napravio ništa konkretno.

Tako je bilo do 65. minute kada odlučuje riješiti pitanje pobjednika. Prošao je kroz obranu BiH, Bešić ga nije mogao ispratiti, a onda je opalio s ruba 16 metara, a lopta se od vratnice otišla u mrežu.

Drugi pogodak pogubno je djelovao na Bosnu i Hercegovinu koja je značajno pala i Argentinci su izgledali sve opasnije. Sušić je pokušao nešto promijeniti izmjenama, a jedna je i upalila.

Vedad Ibišević u 84. minuti na krasno dodavanje Miralema Pjanića došao je sam iskosa pred Romera, "probio" ga i smanjio na 2:1 te tako vratio zanimljivost u susret.

Do kraja je BiH očajnički pokušavala doći do poravnanja, međutim nije stvorila veću prijetnju pred golom Romera dok je s druge strane Messi propustio zicer za povećanje vodstva.

Bez obzira na ovaj poraz, Bosna i Hercegovina ostavila je odličan dojam, posebno u prvih sat vremena susreta kada Argentina nije bila ništa bolja, jedino što je imala prednost zbog tog nesretnog autogola.

SP 2014, Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Argentina2:1Bosna i Hercegovina
Iran0:0Nigerija
1Argentina 36:3+39
2Nigerija 33:304
3Bosna i Hercegovina 34:403
4Iran 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2014. u 15:45
    Pridružujem se nekolicini diskutanata gore; slušati ovog Vlaovića sinoć bilo je grozno, ali na žalost većina nas nije imala drugog izbora ... Razumljiva je i donekle oprostiva neobjektivnost kada igraju naši, ali ovakvo nesagledavanje objekivnog konteksta s obzirom na odvijanje utakmice bilo je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2014. u 12:37
    Samo jedna riječ...Messi...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2014. u 11:29
    Stvarno si pokazao pamet,svaka cast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2014. u 11:26
    Navijat ću dalje za njih kao što su oni navijali za nas protiv turske na euro 2008. pametnome dosta
    Obrisan korisnik
  • litleben16.06.2014. u 11:14
    Nažalost, bilo je po onome vicu, kada trener viče, pusti Mesija, čuvaj Suada.
    litleben