SP 2014, Skupina B, 2. kolo, 18.06.2014, 21:00 h, Maracanã - Estádio Jornalista Mário Filho, Rio De Janeiro, gledatelja: 74.101
Suci: Mark Geiger (SAD), Mark Sean Hurd (SAD), Joe Fletcher (Kanada)
Španjolska
Španjolska
0:2(0:2) Čile
Eduardo Vargas 20'
Charles Aranguiz 43'
Čile

Video: Kraj španjolske vladavine, Čile uz Nizozemsku u osmini finala!

Branimir Korać • srijeda, 18.06.2014.
Video: Kraj španjolske vladavine, Čile uz Nizozemsku u osmini finala!
Foto: EPA

Španjolska neće obraniti naslov prvaka svijeta i osvojiti i četvrtu veliku titulu zaredom. Nakon debakla protiv Nizozemske 5:1, porazio ju je i pobjede željniji Čile i tako je Španjolska već nakon dva kola s nula bodova i gol razliku 1-7 ostala bez šansi za prolaz...

Španjolska
Čile
Španjolska
Čile
1
Iker Casillas
4
Javi Martinez
6
Andres Iniesta
11
Pedro Rodriguez
(do 76')
14
Xabi Alonso
(do 46')
 
Sergio Ramos
5
Sergio Busquets
18
Jordi Alba
 
Diego Costa
(do 64')
 
David Silva
2
Cesar Azpilicueta
Pričuvni igrači
8
Koke
46'
9
Fernando Torres
64'
20
Santi Cazorla
76'
Trener
Vicente del Bosque
1
Claudio Bravo
2
Eugenio Mena
4
Mauricio Isla
5
Francisco Silva
7
Alexis Sanchez
8
Arturo Vidal
(do 88')
11
Eduardo Vargas
(do 85')
17
Gary Medel
18
Gonzalo Jara
20
Charles Aranguiz
(do 64')
21
Marcelo Diaz
Pričuvni igrači
16
Felipe Gutierrez
64'
10
Jorge Valdivia
85'
6
Carlos Carmona
88'
Trener
Jorge Sampaoli

Sada je posve izvjesno, dobit ćemo novog prvaka svijeta. Španjolska je i drugim porazom ostala bez svih šansi za prolaz, a dalje iz skupine odlaze Čile i Nizozemska. I Čileanci i Nizozemci bili su brži i borbeniji i to je bilo dovoljno za pobjede.

Impresivan uvod u utakmicu, more čileanskih navijača zajedno s igračima strastveno su otpjevali himnu i dali sjajan uvod u ovaj spektakl.

Odmah je krenulo vatreno pred španjolskim golom, pokušavali su Vargas i Jara, no malo je nedostajalo da svjetski prvak doživi udarac od kojeg se možda ne bi oporavio u kombinaciji s onim teškim porazom od Nizozemske.

Ubrzo su Španjolci preuzeli loptu i kontrolirali igru, no prvi put i to opasno zaprijetili su u 15. minuti. Vrlo nesigurni u početnoj fazi utakmice Charles Aranguiz glupo je izgubio loptu na svojoj polovici, Diego Costa se sjurio prema golu, no nije bio precizan, a u nastavku akcije Bravo ulazi u udarac Xabija Alonsa i spašava Čile.

Međutim vrlo brzo Aranguiz se iskupio i to u 20. minuti kada je igrao veliku ulogu u dolasku u vodstvo Čilea. Alexis Sanchez ga je proigrao, a on je odlično primijetio usamljenog Vargasa koji šalje Casillasa u prazno i zatim pogađa praznu mrežu za bacanje u trans Sampaolija i najvećeg dijela posjetitelja na tribinama Maracane.

Krenuli su Španjolci odmah po poravnanje i prijetili preko Alonsa koji je iz voleja pucao previsoko i Diega Coste koji nije bio precizan iskosa, no Čilea se ipak nije povukao. Nastavio je igrati u istom stilu kako što je igrao i dotad, kao da je na semaforu 0:0.

Isplatilo im se to u samoj završnici prvog poluvremena kada poduplavaju prednost! U 43. minuti Sanchez je opasno izveo slobodan udarac, Casillas je uspio izboksati loptu, ali do Aranguiza koji odmah puca i pogađa kut za 2:0 i veliku prednost na poluvremenu.

Španjolska više nije imala nikakvog izbora, morala je krenuti na sve ili ništa i pred vratima Brava bilo je sve opasnije.

Već u prvih deset minuta drugog dijela opasno su prijetili Diego Costa i Sergio Busquets, a posebno velika bila je ta prilika Busquetsa koji je s nekoliko metara promašio praktički prazan gol. Bravo se bacao prema kutu, ali teško da bi stigao loptu samo da je Busquets pogodio.

Pokušavao je Del Bosque uvođenjem Torresa umjesto blijedog Coste nešto promijeniti, ali Španjolska jednostavno nema igru za onaj totalni pritisak na ovom Prvenstvu.

Čile je mogao završiti priču u 67. minuti kada je Mauricio Isla nakon udarca Vargasa uklizao na drugoj vratnici, gol je bio prazan, ali je Isla s par metara pucao preko gola.

I na 20 minuta do kraja kada je Čile imao 2:0, a Španjolska bila pred eliminacijom, Sampaolijeva momčad bila je puno puno borbenija, čvršća, brža dok su Španjolci više izgledali kao da jedva čekaju da ova noćna mora za njih završi.

U 80. minuti napokon se netko od Španjolaca odlučio na šut van 16 metara, bio je to Santi Cazorla, no Bravo je izbio loptu u korner. Četiri minute kasnije isto je napravio i Iniesta, pa Cazorla iz slobodnog udarca, ali Bravo je briljirao.

Utakmica je produžena za čak šest minuta, ali nije to Španjolcima pomoglo. Na kraju su zasluženo ostali bez prolaza.

SP 2014, Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Australija2:3Nizozemska
Španjolska0:2Čile
1Nizozemska 310:3+79
2Čile 35:3+26
3Španjolska 34:7-33
4Australija 33:9-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8819.06.2014. u 13:38
    Pad sistema!
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik19.06.2014. u 12:30
    stil igre kojim igra španjolska je pročitan i čime prije to promjene bit će bolje za njih.. slično kao i barca.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2014. u 11:03
    na Španjolce kao da je netko bacio kletvu, točnije Diego Costa je u banani otkad je bio kod one babe vračare u Beogradu
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199019.06.2014. u 03:23
    E jebiga lako je bit general nakon bitkeJednostavno jedan od onih turnira kad ti ništa ne ide. događa se svima, često i prvacima. Primjer za to je kako Španjolci ne mogu dat gol ni rukon da igraju, a prime ga i iz polušanse. To je tako
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik19.06.2014. u 01:00
    Barcin fan sam, ali jedini koji je trebao startat obje tekme je Iniesta. Koke je imao predobru sezonu (umjesto Sergia B.) Juanfran je u boljoj formi nego Alba, a na lijevoj je trebao igrat Azpilicueta. Diego Costa nemam pojma kak igrat ovaj spanjolski sistem, i na kraju De Gea je u tri puta boljoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik